Slovenija

Semolič: Uprli se bomo z vsemi sredstvi

Ljubljana, 29. 04. 2010 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati in vlada niso dosegli dogovora o predlogu delovnopravnega zakona, kljub temu pa bo vlada zakon poslala v medresorsko usklajevanje. Prvi mož ZSSS Semolič ocenjuje, da je socialni dialog na izjemno nizki ravni.

Semolič je napovedal, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi.
Semolič je napovedal, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi. FOTO: Miro Majcen

Vlada, delodajalci in sindikati na seji ekonomsko socialnega sveta niso dosegli dogovora o predlogu zakona o urejanju trga dela in spremembah zakona o delovnih razmerjih. Kljub temu se je vladna stran odločila, da ju pošlje v medresorsko usklajevanje.

"Socialni dialog je pokazal veliko stopnjo strinjanja, razen pri zakonu o delovnih razmerjih, kjer gre za manjše spremembe, ki jih po našem mnenju v celoti odtehta novi zakon o urejanju trga dela," je po seji dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

'Socialni dialog na nizki ravni'

Nasprotnega mnenja pa je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je ocenil, da je socialni dialog na izjemno nizki ravni. Ob tem je napovedal, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi. Po njegovem mnenju namreč ni upravičenega razloga, da bi zniževali odpravnine in skrajšali odpovedne roke skupini ljudi, ki imajo nad 25 let delovne dobe in so starejši od 50 let.

Zakon roma v medresorsko usklajevanje

Zakon o urejanju trga dela po Svetlikovih besedah prinaša višjo stopnjo varnosti za zaposlene in tudi brezposelne, z njim pa se povečujejo krog upravičencev, čas prejemanja nadomestila za primer brezposelnosti in višina nadomestil. Poleg tega zakon prinaša številne druge novosti, kot je na primer preventivno delovanje v primeru presežka delavcev, je pojasnil minister.

Po njegovi oceni je socialni dialog prišel do točke, ko so določena interesna vprašanja ostala nerazrešena, zato bo vlada zakon o urejanju trga dela in spremembe zakona o delovnih razmerjih poslala v medresorsko usklajevanje.

Vlada bo v medresorsko usklajevanje poslala tudi zakon o malem delu, in sicer po sestanku premierja Boruta Pahorja s študenti prihodnji teden. Po ministrovih navedbah so pri malem delu dosegli visoko stopnjo soglasja, pri čemer so se na strani sindikatov izvzeli svobodni sindikati in sindikati javnega sektorja. "Zaenkrat je vlada trdno na stališču, da gre s temi zakoni v parlament," je izpostavil.

Predlog zakona o malem delu bo po Semoličevi oceni lahko le še dodatna spodbuda zaposlovanju v negotovih oblikah dela. Prepričan je, da zakon prinaša premalo varovalk, da se malo delo ne bi razširilo v škodo zaposlovanja za nedoločen čas.
Socialni partnerji so si bili najbližje glede zakona o urejanju trga dela, a so sindikati zakon povezovali "z grožnjo iz zakona o delovnih razmerjih, ki bi občutno znižala delovnopravne pravice". Sindikati temu zakonu kljub napredku za pogajalsko mizo nasprotujejo.

Po sestanku Pahorja s študenti bo vlada poslala v medresorsko usklajevanje tudi zakon o malem delu.
Po sestanku Pahorja s študenti bo vlada poslala v medresorsko usklajevanje tudi zakon o malem delu. FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije Igor Antauer je ocenil, da je izkupiček slab, glede na to, da so bili sindikati načelno proti vsemu, razen pri nekaterih točkah zakona o urejanju trga dela. Kot dobro je ocenil, da so se socialni partnerji končno začeli spet pogovarjati. Problem pri teh zakonih pa je po njegovem ta, da gredo v različnih ciklusih v parlament, kar pomeni, da bodo imeli že zatečeno stanje.

Drugi paket sprememb zakona

Minister se je dotaknil tudi drugega paketa sprememb zakona o delovnih razmerjih. Pojasnil je, da so oblikovali posebno strokovno skupino, ki pregleduje zakon in ugotavlja, v katerih delih bi lahko bil drugačen.

Svetlikovo stališče je, da obstoječih materialnih pravic delavcev ne kaže napadati in spreminjati. Po njegovi oceni prihranki pri tem ne prinašajo bistvenih izboljšav in tudi bistveno ne povečujejo konkurenčnosti. "Tisto, kar bi si želel v tem zakonu, je višja stopnja prožnosti," je poudaril.

Po Semoličevi oceni bo drugi paket sprememb delovnopravne zakonodaje "mnogo hujši", saj naj bi med drugim dodatno posegel v delovno dobo, odmore med delovnim časom in regres.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SARSAL99
30. 04. 2010 11.24
M-teorija
30. 04. 2010 10.54
Problem tega zakona je predvsem v tem ker že krepko zamuja. Skrajni čas je da se tej anarhiji, kjer je veliko takšnih, ki so neupravičeno, celo protizakonito prisesani na državne seske. Skrajni čas je , da tisti, ki morajo dajati v državni žakelj tudi dajejo in tisti, ki so res pomoči potrebni to pomoč tudi dobijo. Z malim delom bo mnogo nepravilnosti odpravljeno, zato Svtlik ne se dat, bravo! Pri pokojninah in delovni dobi pa je treba najti realen kompromis, predpogoj, pa je Jelinčičev predlog (eden redko dobrih in dobronamernih) sprejet, toje, da se za podalšnje in nadaljevanje dela sporazumeta tako delodajalec kot delavec.
Tonček Balonček
30. 04. 2010 10.45
Zbiraj kartice in bodi z nami v Južni Afriki! Čez poletje pa ne pozabi na Tino Maze ter Petro Majdič! Slovenija gre naprej! Komaj čakam na evharistični kongres!
grunt
30. 04. 2010 10.37
adijo pamet ,živele Butale.
Tonček Balonček
30. 04. 2010 10.35
A kdo kje vidi kakšno levico? Je popolnoma vseeno, ali na Rožniku govoriči Janković ali pa bi Arhar, Peterle ali Turk, vsi povedali enako. Ga ni politika v Sloveniji, ki ne bi bil za pravice iz dela, za napredek, znanje, okolje, mladino in stare! Pa saj so vsi fejst fantje in pošteno povedo, da imamo vse pravice in dolžnosti! A ni lepo! Kaj bi še več, zdaj vsaj vsake štiri leta lahko obkrožimo kakšno črko na volilnih listkih, na pet let pa še ime kandidarta za predsednika! Vmes imamo pa še kak bizaren referendum! Zlom komunizmna je bil velik korak v svetlo bodočnost! Še enkrat: Levice pri nas sploh ni, razen tistih marginalnih po Metelkovi, Kotlovnicah, KUD Izbruhu in podobno, kot bi bili lspet eta 1915! Nekatere je ta shoping demokracija popolnoma prevzela, bistvo se jim zdi internet in HD resolucija, ko na TV gleda ligo prvakov in vroči stol, te zadeev so pač zamenjale nekdanje svete maše in procesije!
nelika123
30. 04. 2010 10.00
Od kje vam tak pesimizem narod. Nič čudno da z nami ravnajo, kot s ta zadnjimi psi. Maja je priložnost, da pokažemo svoje ogorčenje.
laznivec_velik
30. 04. 2010 09.56
Še glede naslova; ne, nihče se ne bo uprl, preneumni smo kot narod. Hlapci včasih, zdaj in pozneje. Le gospodarji se menjajo.
laznivec_velik
30. 04. 2010 09.47
Ah, dajte no.. Lahko je pokvarjencem vladat bedakom... Delite se na leve pa desne, trpite in lajate v prazno... Večina delavcev je itak bedakov, pijejo ga, modrujejo in obupujejo... Nihče pa ne aktivno ne deluje... Npr. Murini delavci, samo pametujejo in čakajo, da bo boljše. Pa ne bo. Namesto da bi vsi, ravno dovolj jih je, zasedli Ljubljano, naredili en štiri dnevni "piknik" pred parlamentom. Saj, toplo je že, žare s sabo, za nalivanje pa je itak vseeno kje si... Ne, na boljše že ne bo šlo, samo že ne , za slabo bodo pa poskrbeli Barbika Pahor, KK in prijatelji...
listje
30. 04. 2010 08.51
sicer pa uboga gnada, danes boste na Rožniku lahko polsušali Jankovića, kako vam bo s polnim trebuhom solil pamet, za 1. maj, jutri bodo pa mu delavci polagali travo na stadionu, toliko o pravicah delavcev in osnovnem spoštovanju do sočloveka. A ga ni povabil Semolič na slavnostni govor? moda se motim
listje
30. 04. 2010 08.47
sramota za državo, da ukinja pravice, namesto, da ukine tiste, ki izkoriščajo zakone, študente in dijake hrani z izgovori o študentskih servisih, zakaj potem ne ukine študentske servise in naj to tako kot že na zavodih za zaposlovanje nudi del za omenjene skupine. Zakaj se ukinjajo otroški dodatki in štipendije, kje so preučeni vplivi na porast kriminala in drugih stvari, ki jih tak zakon prinaša, to je mlatenje prazne slame, kaznovati bodoče dijake in študente za grehe generacij, ki so jih počele je absurd, samo, da se polni blagajna in se bo pomagalo gradbincem in propadlim projektom, ..ni konca v nepravilnostih, ustvarja se rod sužnjev, zatiranih, izkoriščanih in Svetlik ima krvave roke, ljudje božji a ste slepi
cmid
30. 04. 2010 08.12
Žalostno je da nam takozvana leva vlada ukinja pravice ,ki so si jih priborile prejšne generacije delavcev ,ki so delali v slabših gospodarskih časih kot pa so zdaj,pa čeprav nam vlada hoče dopovedati ,da bomo z manj pravicami (pa ne samo delavska zakonodaja ampak tudi zdravstvo in i.t.d.) živeli boljše in bomo posledično bolj srečni seveda ćez mnogo let ali pa će reforme ne bodo dale rezultata bomo srečni v naslednjem življenju ,ki pa sigurno pride saj nam je to zagotovil dalaj lama ko je bil na obisku v Mariboru in taki duhovni avtoriteti je pa treba verjeti ŽIVEL PRVI MAJ !!!! ŠE POMNITE TOVARIŠI!!!!!!!!!!!!
Zdenka Slevec
30. 04. 2010 07.39
Ja ta 1. maj bo zelo žalosten, ker so množično kršene delavske pravice.....!? Pa še nič bolje ne kaže.........! ! !
Aleš Jamšek
30. 04. 2010 03.46
Po 20.letih parlamentarne demokracije smo prišli do streznitve in soočenja alarmantnih posledic popolnoma neurejene dohodkovne družbe.450.000 žrtev socialnega genocida in 350.000 žrtev neopredeljenega družbenega razvoja.Ta država potrebuje ločeno zastopanje socialnokapitalske porazdelitvene dohodkovne strukture od tržnokapitalske povzročitvene dohodkovne družbene strukture.Ter uvedbo elementarnega državljanskega dohodkovnega in pravnega sistema,ki bo v celoti neposredno vrednostno prilagojen tržnim vrednostnim razglasitvam in vnosom elementarnega prava v socialni sistem.Posledica elementarnega državljanskega dohodka bo preprečila dohodkovno zlorabljanje delovne sile.Saj bodo vsi kršitelji storilci kaznivih dejanj zoper elementarno socialno nedotakljivost,tudi kazensko preganjani. posledično pa se bo ustvarla svobodna dohodkovna izbira za slehernega posameznika v naši družbi.
zek
29. 04. 2010 21.45
Kakšna vsa sredctva ,samo nakladanje spet se bojo eno soboto mal sprehodili po Ljubljani in to bo to---- Če bi imeli kakšen pravi sindikat bi za enteden zavzeli LJUBLJANO ,vladi in delodajalcem postavili jasne zahteve in od tega neodstopali.Vendar od tega nebo nič dokler so sindikalne vodje hlapci v službi politike in nekaterih Menažerjev. Kar na bruhanje mi gre ,ko se spominjam SEMOLIČA kako je v bivši jugi spal v takratni skupščini v Bevgradu in nato šemalo v Ljubljani ,po osamosvojitvi pa so ga bivši PARTIJCI in njihovi RDEČI DIREKTORJI postavili za večnega vodjo SINDIKATA ,da so lahko v miru pokradli in olastlinili podjetja in sedaj najbi se z vsemi sredctvi boril proti ljudem ,ki so ga ustoločili za večnega vodjo . JA MORDA BI SE BORIL Z VSEMI SREDCTVI ČE BI BILA SEDAJ NA OBLASTI BIVŠA JANŠEVA VLADA , TAKO PA MISLIM DA JE TOLE SAMO MALO ZA BOLJŠI IMIŽ .
SonyGirl
29. 04. 2010 21.39
Še prej pa zapret in odvzet vse premoženje ljudem, ki so nardil tako sranje.
SonyGirl
29. 04. 2010 21.33
Problem je k cel narod silli študirat... Industrija se podira, Slovenija rabi inovativne obrtnike, ne samo gobezdave šolane glave.
komarec
29. 04. 2010 21.30
Kot kaže je verjeti sindikatom utopija, kot kaže jim nič več ne uspeva, kot kaže samo nekaj ugotavljajo, kot kaže samo nekaj kao grozijo in kot kaže ne vedo kaj delajo. G. Semolič, g. Rbolj pa še kdo začnite že enkrat s kokretnimi stvarmi če imate jajca, dovolj je besedičenja, ugotavljanja, nezastrašujočih groženj itd. Čas je za dejanja v obratnem primeru utihnite in pustite, da začnejo delavci razmišljati sami kako se bodo uprli, veliko prej pridemo do konkretnih rešitev.
Zatarra
29. 04. 2010 21.27
Še en pravljičar - rad bi že enkrat v tej Sloveniji doživel VSA tista SREDSTVA! Buuu ...
populus
29. 04. 2010 21.27
PAHOR!!!! država Slovenija se sesuva ti pa še kar nisi spregledal! izvoljen si bil zaradi tega ker si obljubljal blagostanje državljanov!!! dobivamo pa bedo .od vas politikov laži na laži,kraje na kraje.dej sprevidi da te ljudje imajo že vrh glave in da niste sposobni vodit te majhne državice!!!! odstopite preden bo prepozno in da neboste uničili še malo tistega kar je ostalo! res ste podenj od podnja .stara kununistična šola,ljudem vzet vse in se basat in krast.samo imate en problem ,niste v pravem tisočletju !!!!! študenti bi se tako samo šolali če bi bila blaginja na višjem nivoju ,tako pa marsikateri študent še tisto malo ki zasluži pošlje staršem ,namesto bi bilo obratno! uničili in razprodali ste državo in s kakšno pravico??s čigavim dovoljenjem!tud volilni sistem je potrebno spremenit ,da te pokvarjene hijene nebodo več prestopile praga parlamenta in naj ubobožajo nekje za kakšnim plotom ob skorji kruha in deževnice! SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC!!
Mario Fekonja 1
29. 04. 2010 21.17
LUMPENPROLETARC Kakšna sredstva? Še nisi slišal za referendum? Z zakonodajnim referendumom se da preprečiti uveljavitev zakona! to veš? niso samo transparenti sredstva