Slovenija

Priča povedala ime naročnika napada

Ljubljana, 15. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.G./N.Š.
Komentarji
0

Parlamentarna komisija, ki že leto dni preučuje ozadje napada na novinarja Mira Petka, je zaslišala pričo, ki naj bi bistveno vplivala na potek preiskave, saj je nakazala možne naročnike napada. Njene identitete komisija ne bo razkrila, ker je priča pristala na pričanje le pod pogojem, da ostane anonimna.

Miro Petek
Miro Petek FOTO: POP TV

Kot je za 24 ur radijske novice povedal predsednik komisije Mirko Zamernik je priča govorila tudi o konkretnih imenih. Na vprašanje, ali so se domnevni naročniki napada že pojavili pred preiskovalno komisijo, je Zamernik odgovoril pritrdilno.

Pred komisijo se je, poleg predstavnikov pravosodja, doslej pojavilo deset prič: predsednik uprave NKBM Jože Glogovšek, vodja koroške podružnice NKBM v Dravogradu Andrej Skutnik, član uprave NKBM Matjaž Kovačič, samostojni podjetnik in bivši član SLS Dušan Kudrnovsky, direktorica notranje revizije v NKBM Boža Lešnik Korbar, član uprave Nove kreditne banke Maribor Zoran Nemec, direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Klaudijo Stroligo, koroški podjetnik Janko Zakeršnik, bivši direktor SRD Marjan Rekar in današnja anonimna priča.

Anonimna priča je danes izjavila, da je domnevni naročnik napada že pričal pred parlamentarno komisijo.

Priča, ki je po Zamernikovem mnenju tožilstvo do sedaj še ni zaslišalo, je še zatrdila, da je na Koroškem splošno znano, kdo so organizatorji brutalnega napada na Večerovega novinarja Petka.

"Z dosedanjim delovanjem in s korektnim sodelovanjem z vsemi smo vzpostavili neko stopnjo zaupanja, s katero smo dobili tudi novo pričo. Obljubili smo, da identitete ne bomo izdali, saj drugače tudi ne bi pričala." Kot je poudaril, pričakujejo, da bo nova priča na glavo postavila nekatera dosedanja pričanja. "Poudarjam, da smo se zelo trudili, da priča ostaja skrita, zato pričakujemo korektnost tudi s strani medijev. To bo test usposobljenosti delovanja komisije, saj če bomo uspeli v tem, potem nam bo uspelo tudi še vse drugo," dodaja Zamernik.

Današnje ugotovitve bo komisija posredovala državnemu tožilstvu.

Zanimivo je, da Miro Petek o tem, kdo naj bi bila skrivnostna priča, ne ve ničesar. "Nikoli nisem bil obveščen, katero pričo bodo poklicali, in tudi tokrat je tako. Vsekakor se mi zdi zanimivo, da komisija pričakuje tako pomembno pričanje, ne vem pa, kdo bi ta oseba lahko bila." Današnje ugotovitve bo komisija posredovala državnemu tožilstvu.

Ustrahovanje članov komisije?

Po seji je Zamernik predstavil tudi pismo, ki ga je prejel od Andreja Skutnika, sicer nekdanjega direktorja koroške podružnice NKBM, ki je pred preiskovalno komisijo nastopil kot priča. V pismu Skutnik Zamerniku očita, da ga je v medijih obtožil krivega pričanja pred komisijo, in sicer "v zadevi o Zakeršnikovem poroštvu za posojilo Kudrnovskega". Skutnik sicer zatrjuje, da ga o tem člani komisije sploh niso spraševali, zato o zadevi tudi ni "mogel ničesar izpovedati in krivo pričati". Zamernikove navedbe naj bi mu uničile poslovno, družbeno in zasebno življenje, novinarji in preiskovalna komisija pa so si vzeli pravice tožnika, sodnika in krvnika, je zapisal Skutnik, ki ob tem dodaja, da ni bil še nikoli obtožen niti obsojen, še pri sodniku za prekrške ne.

Predsednik komisije je v zvezi z omenjenim pismom poudaril, da je Skutnikov dopis namesto ustrahovanja članov komisije dosegel ravno nasprotni učinek in da so zaradi takšnih zadev še bolj odločeni "priti zadevi do dna".

Nekekdanji direktor koroške podružnice NKBM Andrej Skutnik je sedaj direktor Avtokočevje, katerega lastnik je podjetje Evrocity Janka Zakeršnika.