Slovenija

Pri trinajstih začel 'dilati travo'

Radeče, 01. 10. 2024 15.20 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
13

Človeka kar malce presune, ko se sreča z mladostniki v Prevzgojnem domu Radeče. Ker so to fantje in včasih tudi dekleta v cvetu svoje mladosti, ki bi morali uživati življenje, se učiti, spoznavati svet, se zaljubljati, a so namesto tega v zavodu, ki je zadnja postaja pred pravim zaporom.

Če se ne bodo spametovali, če ne bodo začeli upoštevati in živeti po družbeno sprejemljivih pravilih, bodo naslednjič za pravimi rešetkami čisto pravega zapora. Se tega zavedajo, sem pobarala skupinico mladih fantov, ki so ob dnevu odprtih vrat zavoda bili pripravljeni stopiti bliže. Njihovi odgovori me niso prepričali. Nekaterim se zdi bivanje v Radečah pač smiselna naslednja postaja po vzgojnem zavodu, kjer so že bili, in odkrito mi je eden od njih povedal: "Jaz ne bom prenehal z izvrševanjem kaznivih dejanj, ker mi je to pač všeč početi, tudi zapora se ne bojim".

ZPKZ Dob pri Mirni
ZPKZ Dob pri Mirni FOTO: Sara Volčič

Morda ga čez nekaj let srečam res v pravem zaporu, kamor me kriminalne zgodbe pogosto vodijo, a upam, da si bo premislil, da se bo spametoval.  Vsak ima v edinem prevzgojnem zavodu v državi, kjer pristanejo tisti, ki so kot mladoletniki izvrševali kazniva dejanja in jim v vzgojnih zavodih niso "prišli do živega", možnost začeti znova, začeti na boljših osnovah. "Zelo pogosti so bili ti, ki pristanejo pri nas, obravnavani že prej zaradi raznoraznih stvari, sem pridejo šele pozneje, ko  se ugotovi, da so vse druge možnosti bile izčrpane," je povedala direktorica Prevzgojnega doma Radeče Viktorija Erpič.

Ob dnevu "odprtih vrat" v Prevzgojnem domu Radeče
Ob dnevu "odprtih vrat" v Prevzgojnem domu Radeče FOTO: Sara Volčič

Nekateri mladi začnejo izostajati od pouka, zaidejo v slabo družbo, začnejo izvrševati kazniva dejanja. To so družbe, v katerih se pogosto najdejo tudi mamila in nekateri od njih jih tudi preprodajajo. Govorila sem tudi z osemnajstletnikom, ki je "dilal travo", kot mi je iskreno povedal. Kar me je šokiralo, pa je podatek, da je to začel delati že pri rosnih trinajstih letih, kot boste lahko videli danes v novi Kriminalni zgodbi v oddaji Svet na Kanalu A.  A spremembe na bolje so možne in se tudi dogajajo.  Mladenič, ki bo v kratkem dopolnil sedemnajst let, je dokaz za to. Z njim sem prvič govorila sredi maja in bila tedaj zelo slabe volje. Bil je v zelo slabi koži,  dva meseca pred tem so ga iz vzgojnega zavoda premestili v Radeče. Tam je zaprosil za samsko sobo, saj je raje sam. "Pri desetih letih sem prišel v stik z marihuano, pri trinajstih sem bil že na heroinu," mi je tedaj zaupal. Hitro je zapadel v odvisnost in gledal, kako mladi ob njem izgubljajo tudi življenja zaradi drog. Tako je izgubil tudi najboljšo prijateljico, ki je bila ob smrti stara komaj sedemnajst let. 

V Radečah pomagajo mladostnikom najti pravo pot
V Radečah pomagajo mladostnikom najti pravo pot FOTO: Sara Volčič

 Tokrat me je na moje veselje pričakal v lepših barvah. Urejen, v pisani jopici s srebrno verižico, na njej pa prikupen obesek kolesa, ki  mu ga je podaril njegov brat, ko je prišel na obisk. Četudi sam ne kolesari, je kolo, posebno v teh dneh, ko smo Slovenci dobili svetovnega prvaka v kolesarstvu, Tadeja Pogačarja, več kot navdihujoč simbol.  "Počutim se boljše, zadovoljen sem, ker sem zdaj že precej časa "čist", mi je najprej zaupal. Biti čist se nanaša na njegovo abstinenco od mamil. Zaveda se, da sploh ko tako mlad zapadeš v svet trdih drog, je ohranjanje abstinence in ozdravitev od odvisnosti zelo zahtevna naloga.  A spoznal je, da je to edina pot. Želi si drugačnega življenja, kot je bilo tisto, ki ga je pripeljalo v Radeče. Tu mu zaposleni stojijo ob strani in ga spodbujajo, da bo svoje cilje tudi uresničil. 

Šestnajstletnik si želi drugačno, urejeno življenje  brez drog
Šestnajstletnik si želi drugačno, urejeno življenje brez drog FOTO: Sara Volčič

V Radečah se morajo vsi mladostniki naučiti, kaj to pomeni red, ki ga mnogi doma sploh niso poznali. In zlasti red in neka pravila so osnova, da mladi ne zaidejo s poti, poudarja direktorica, ki opozarja, da je vse več prihodov v to ustanovo povezanih tudi z nasiljem. Zato vsem staršem svetuje: "Da se otroke čim prej navadi na neke obveznosti, na nek dnevni ritem, se pravi izpolnjevanje nekih običajnih stvari, rutine in podobno. Kadar pa prihaja do težav, naj se pravočasno poišče pomoč, naj ne bo ljudi sram poiskati pomoč."  

 

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemski_ovcar
01. 10. 2024 17.42
Od kje mularuji taki avtomobili? Nikjer ne delajo. Očitno ne delajo, ampak dilajo. Pa ga dobijo..dobi 1leto, potem pa dalje. In nič kazni. Ves denar mu ostane in vse premoženje. A se splača sploh še biti pošten???
Nelyy
01. 10. 2024 17.33
+2
V Aziji ( Hon kongu, Maleziji Singapurju....) bi ga že trava in plevel prerasla, tam se z takimi ne ubadajo zato pa jim gospodarstvo cveti in razvoj je v polnem teku..rakasta tvorba se mora izrezat..
Blue Dream
01. 10. 2024 17.08
+2
"So what" Borut Pahor
rzui
01. 10. 2024 16.54
+5
Kramp in lopata in 2dcl vode pa da vidimo
Snow2
01. 10. 2024 16.54
+8
kadilce trave zapreti, pijančki pa živeli!
gullit
01. 10. 2024 16.53
+8
In zmeraj več bo tega. Mlad fant vidi, da starši, ki delajo nimajo za burek, a njegov vrstnik si je s herkanom kupil stanovanje. Ali boš pošten ter reven, ali pa diler ter bogat. Seveda tudi kakšnega zaprejo, večino pa ne.
konc
01. 10. 2024 16.35
+7
Dajmo kolektivno objokovati kriminalno mularijo. Ja, itak. Mularijo naj se raje vzgoji kot se spodobi! Tukaj zraven spada tudi, da se PREVZAME ODGOVORNOST za svoja dejanja. Lahko se je izgovarjati na slabe razmere, težko otroštvo,... jaz poznam kar nekaj ljudi, ki jim v življenju ni bilo prav nič lahko. Pa so VSI NORMALNI. Pošteno živijo, delajo, funkcionirajo v družbi,...
devlon
01. 10. 2024 15.50
-5
Zakaj pa še lekarnarje ne pozaprejo?
SlobodaNE
01. 10. 2024 15.37
+9
Mulce je treba vzgajat drugače bolje da jih nimaš. To bi morali tud poseben zakon sprejet
Artechh
01. 10. 2024 15.31
+12
Droge iz frajserke zadeve me ne ganejo niti malo. Nimaš vpliva na vse, lahko si v zelo težkih pogojih, ampak odločitev vedno je.
Artechh
01. 10. 2024 15.27
+23
Kot da mu je kdo kriv. Bil je frajer sedaj pa naj plača posledice
SlobodaNE
01. 10. 2024 15.26
+7
Če nimaš staršev je pa res težko končati tam, ali pa kakšen nasilni oče, to sigurno ne boš normalna oseba.