Slovenija

Prodaja Mercatorja: Dva osumljena zlorabe položaja

Ljubljana, 14. 08. 2008 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je potrdilo, da so zoper dve osebi vložili predlog za preiskavo zlorabe položaja.

Tomaž Toplak, Zoran Janković in Marko Pogačnik
Tomaž Toplak, Zoran Janković in Marko Pogačnik FOTO: POP TV

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je 5. avgusta na okrožno sodišče v Ljubljani zoper dve osebi vložilo predlog za preiskavo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, so danes potrdili na tožilstvu. Šlo naj bi za zlorabo položaja v primeru prodaje deležev Kada in Soda v družbi Mercator.

Da ni bila iztržena najvišja kupnina, opozarja računsko sodišče in parlamentarna komisija

Kot je poročal današnji Dnevnik, je računsko sodišče že lani posredovalo celotni revizijski poročili o revidiranju postopka prodaje Mercatorja, ki sta ga vodila Kad in Sod. Ugotovili so, da se Kad in Sod pri prodaji Mercatorja nista trudila iztržiti najvišje kupnine, o poteku prodaje nista obveščala nadzornih organov, kršila sta lastne statute in poslovnike.

Poslanec LDS Milan petek vodi parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, ki je ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja.
Poslanec LDS Milan petek vodi parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, ki je ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja. FOTO: POP TV

Svoje ugotovitve je tožilstvu posredovala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi poslanec LDS Milan Petek. Ta je ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja, in tožilstvo pozvala, da te sume tudi na podlagi revizijskega poročila računskega sodišča preveri.

V tem času sta Kad in Sod vodila Toplak in Pogačnik

"Če je tožilstvo ugotovilo isto, so naši dvomi upravičeni," je za časnik v sredo povedal Petek, ki pa je presenečen, da so se z zadevo začeli ukvarjati že v tem mandatu. Več ključnih akterjev zgodbe je namreč javno povedalo, da je aktualna politična oblast s predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu aktivno sodelovala pri prodaji deleža v Mercatorju, v zameno za nadzor nad časopisno hišo Delo. Janša je pozneje tudi priznal, da je bila prodaja napaka, vendar hkrati vztrajal, da je bila prodaja zakonita, cena realna in postopek transparenten. V času prodaje deležev Kada in Soda v Mercatorju sta ta paradržavna sklada sicer vodila Tomaž Toplak in Marko Pogačnik.

Zagrožena kazen za tako kaznivo dejanje je do osem let

Kazenski zakonik v omenjenem členu določa zlorabo položaja ali pravic, in sicer to stori tisti, ki pri opravljanju gospodarske dejavnosti z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, izrabi svoj položaj ali prestopi meje svojih pravic ali ne opravi svoje dolžnosti, pa pri tem niso podani znaki kakšnega drugega kaznivega dejanja. Zagrožena kazen je do pet let zapora.

Poleg tega je po zakonu zloraba položaja ali pravic, če je bila z omenjenim dejanjem pridobljena velika premoženjska korist ali povzročena velika premoženjska škoda in je storilcu šlo za to, da sebi ali komu drugemu pridobi tako premoženjsko korist ali drugemu povzroči tako premoženjsko škodo. Zagrožena je zaporna kazen od enega do osmih let.

Če je bilo omenjeno dejanje storjeno z namenom, da storilec sebi ali komu drugemu pridobi nepremoženjsko korist, je zagrožena kazen do enega leta zapora, še določa zakon.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felix1
18. 08. 2008 09.12
Živeli levuharski nabijalci !!! A vas kej živčki jebejo, ko se bližajo volitve, ko tako nabijate? ANKETE vse bolj kažejo na 30 posto SDS-a in 8 posto SD-ja. A je to razlog nabijanja? Še bo lepo to jesen. Niko Toš se še odloča, za kolko bi se zlagal za 10, 20, ali 30 posto v korist partije???? HAHAHAHA
exim@t-2.net
18. 08. 2008 08.51
tomaž toplak: krt. Vse se počasi puca.
brankasrbijanka
16. 08. 2008 10.01
PRAŠEK@09:56 Živjo :-) Marija zadovoljna?
brankasrbijanka
16. 08. 2008 09.40
KILLLI-123@09:31 Pa ne, da pričakuješ iskren odgovor od nje? Ne bodi naiven...
killi-123@hotmail.com
16. 08. 2008 09.31
pajtlerblanka, brez skrbi,razmišljam s svojo glavo. Veš ,mene so učili,da za vsako stvar, dobro ali slabo,prevzamem odgovornost. Tvoj vožd tega ne zna,on ni nikoli kriv, za njega so glavo dali od Hvalice do zadnje žrtve, Toplaka ter Pogačnika. Toliko se hvališ s svojo poštenostjo, roko na srce,je JJ vreden tega?
Buena Vita
16. 08. 2008 08.41
killi123 veš kaj, preprosto nimamo nobene potrebe po laganju,in to je največja finta, ker taki ki celo življenje lažejo ne morejo verjeti da drugi nimajo nobene potrebe,poveš resnico,pa vsi lažljivci tečejo,kot da jih napadajo ose premisli koliko imam prav-nimaš nobene potrebe verjeti,samo z svojo glavo razmišjaj,boš v prednosti,ker nebo nihče delal norca iz tebe
titovka
15. 08. 2008 18.09
Jozsef...bi bilo dobro, če bi jih kupili...to jim delavci odplačujejo na svoji grbi!!!!!
Jozsef
15. 08. 2008 18.01
"Dva osumljena zlorabe položaja" ha ha he he in hi hi. za dojko (2) so pozabili tri (3) nicle (0). Najbolj vsec mij e bila kraj v SKB banki, ko so oropali sef. To je bila lepa in postena kraja. Ukradli so tistim, ki so nakradli. So prisli, ukradli in odsli. Po solsko. Bravo. Temu se rece profesionalno delo. Vse ostale 'kraje' (beri podkupovanje) so lari fari. Tudi prodaje podjetij je zame navadna kraja. Ker so jih kupili ljudje, ki imajo denarja vsega skupaj za en dober avto, potem pa ti gre in kupi podjetje . Mater!
titovka
15. 08. 2008 16.56
jooj te sile kontinuitete, ki delujejo iz ozadja in iveku iz grasupla kratijo spanec.
Tonček Balonček
15. 08. 2008 16.05
Ta amhinacija je bila posledica delovanja iz Murgel.... Janković je pa kriv!
killi-123@hotmail.com
15. 08. 2008 14.44
Tako sveto so nas prepričevali naši vrli politiki o uspešnosti prodaje, transparentnosti ter začetku vojne proti tajkunom, čeprav je bilo jasno,da je bil omogočen Šrotov nakup Dela,za pomoč pri rušenju Jankoviča. Toda njim niti ne zamerim toliko, njihovo delo je zavajanje. Zamerim vehementnim plačancem SDS, MK,pahorčku ,eximu itd na vsesplošni gonji proti "levičarjem".To samo dokazuje,da so pripravljeni za svojo opcijo tudi lagati, če ne še kaj hujšega. Oprane glave,se ne bojite,da bodo tudi druge mahinacije prišle na dan?
Tonček Balonček
15. 08. 2008 13.52
A Janšata in tiste Starine niso ovadili? Verjetno sta bila le zavedena....
brankasrbijanka
15. 08. 2008 12.38
PBLANKA@08:25 A mi dovoliš, da ti plačam tečaj slovenščine prosim? Ne znam ti odgovorit, ker te ne razumem... Nekaj se sončim praviš.... Kmalu se bom v Grčiji, če bo prav... No počakam še tisto miloščino z zavoda... Zadovoljna... NINJARUS@08:54 PBLANKA je provokator... ...ti si pa dislektik....
titovka
15. 08. 2008 10.40
ninjaRus...hvala, lepo si povedala...se tudi jaz pod tvoj post podpišem...!
titovka
15. 08. 2008 10.39
pajtlerblanka, kaj ti poročaš iz brezja???
tovarišinajuriš
15. 08. 2008 08.54
Sicer je tema članka nekaj drugega,ker pa se je oglasila gospa Blanka in so jo napadli zavedeni in neumni simpatizerji nekega pozabljenega sistema,sem se odločil ,da ji odločno stopim v bran. Gospa Blanka je zelo razumevajoča vernica,polna krščanske ljubezni in odpuščanja.Verjame,da smo vsi božji otroci in smo med seboj bratje in sestre.Globoko spoštuje tudi drugače misleče in neverujoče soljudi.V svoji dobroti se razdaja do onemoglosti,najbolj pa se angažira na področju razsvetljevanja poganskih in zavedenih Slovencev.Z besedami polnimi topline in skrbno izbranimi izrazi,nas v izborni slovenščini skuša spraviti na pravo pot.Hvaljena bodi kandidatka za prvo slovensko svetnico.Amen
ivan.vindis@gmail.com
15. 08. 2008 08.30
pajtlerblanka, po volitvah boš prva kandidatka za pshiatrijo :))
Buena Vita
15. 08. 2008 08.25
yes,zgube nafčite se kej pa se pokažte delat pejte,pa si zaslužte za kruh,a ne brankasrbijanka,ki vsa podjetja spravi na kant,da lahko na zavodu za zaposlovanje sončni komunuzmučov nebo več na oblasti,prej si obrišete nosove,da se ne zadušite v smrkljih
Tonček Balonček
15. 08. 2008 02.13
Pa saj na tožilstvu, vsaj dokler imajo generalico, ne bodo našli lelementov, ki bi bili podlaga za vlaganje obtožnice!!!
brankasrbijanka
15. 08. 2008 00.25
TITOVKA@00:16 KUNOĆ