Slovenija

Pri nas ni zaporov CIE

Washington, 06. 12. 2005 21.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Erjavec je zagotovil, da v Sloveniji ni skrivnih zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA.

Glavni dosežek tokratnega 10. zasedanja SEDM je bil sprejem Ukrajine v polnopravno članstvo
Glavni dosežek tokratnega 10. zasedanja SEDM je bil sprejem Ukrajine v polnopravno članstvo FOTO: Reuters

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je v Washingtonu po koncu zasedanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrov Jugovzhodne Evrope (SEDM) zagotovil, da v Sloveniji ni skrivnih zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA za teroristične osumljence, ki v teh dneh razburjajo Evropo. Erjavec se je sicer ob robu zasedanja SEDM bilateralno sestal z ameriškim kolegom Donaldom Rumsfeldom, kateremu je predstavil reforme slovenske vojske.

Rumsfeld zadovoljen z napredkom SV

Erjavec je srečanje z Rumsfeldom ocenil kot zelo uspešno, pri čemer je bil ameriški obrambni minister zadovoljen s slovenskim napredkom, predvsem glede povečevanja števila pripadnikov slovenske vojske v mirovnih operacijah zveze NATO. Erjavec ga je seznanil s podatki, da je Slovenija svojo vojaško prisotnost na Kosovu povečala za 200 odstotkov, v Afganistanu pa z 29 na 58 vojakov. Slovenski obrambni minister je tudi prepričan, da bo Slovenija do leta 2008 dosegla cilj nameniti 2 odstotka BDP za obrambo.

O Iraku po besedah Erjavca z Rumsfeldom nista govorila. Na vprašanje o tem, če bo Slovenija v prihodnosti poslala vojake v Irak, pa je slovenski obrambni minister odgovoril, da odločitve še ni. "To je politična odločitev in o tem bi, če bi, odločala vlada. Ampak zaenkrat take odločitve ni," je dejal.

Za hitrejši vstop

Rumsfeld je bil zadovoljen s povečevanjem števila pripadnikov slovenske vojske v mirovnih operacijah zveze NATO
Rumsfeld je bil zadovoljen s povečevanjem števila pripadnikov slovenske vojske v mirovnih operacijah zveze NATO FOTO: POP TV


Glavni dosežek tokratnega 10. zasedanja SEDM je bil sprejem Ukrajine v polnopravno članstvo. Erjavec je ob tem dejal, da Slovenija podpira tudi sprejem Srbije in Črne gore ter Bosne in Hercegovine, ki sta se tokratnega zasedanja udeleževali kot gosta. Sicer je Erjavec pomen SEDM ocenil predvsem kot način, da se državam, ki še niso vpete v evroatlantske povezave, olajša pot v članstvo.

Sprejet je bil tudi sklep, da se februarja 2006 v Afganistan napoti posebna brigada iz šestih držav JV Evrope (SEEBRIG), med katerimi ne bo Slovenije. "Ni nobene potrebe, saj Slovenija že ima svoje vojake v Afganistanu," je dejal Erjavec.
Slovenski obrambni minister se je ob robu zasedanja SEDM doslej srečal s kolegoma iz Makedonije in Albanije Jovanom Manasijevskim in Fatmirom Mediumom ter ameriškim demokratskim senatorjem iz Iowe Tomom Harkinom.