Slovenija

S pin kodami nad zapornice

Sečovlje/Zagreb, 04. 06. 2008 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
83

Uporabniki novih zapornic na hrvaško-slovenski meji bodo v prihodnjih dneh dobili obvestila o pin kodah za njihovo uporabo.

Po tem ko so davi na t.i. evropski poti na levem bregu Dragonje, kjer živi Joško Joras, postavili zapornico, so s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve sporočili, da bodo uporabnikom v prihodnjih dneh poslali obvestila s pin kodami. Zapornice so namreč postavili tudi na lokacijah Vonarje (Marčja vas) - Harina Zlaka, Jarmovec - Paravićeva miza in Pregara - Pregon.

Na t.i. evropski poti so postavili zapornico.
Na t.i. evropski poti so postavili zapornico. FOTO: Dare Čekeliš

"Zapornice bodo lahko uporabljale vse osebe, ki imajo pravico uporabe v skladu s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS) oziroma osebe, ki živijo v neposredni bližini državne meje na omenjenih območjih," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so nove zapornice postavili na podlagi sporazuma SOPS ter ukrepov, ki so jih sprejeli na nedavnem srečanju notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške, Dragutina Mateja in Berislava Rončevića.

Joras še nima ključev

V zgodnjih jutranjih urah so izvedli sklep piranskega sodišča, saj so na levem bregu Dragonje postavili zapornico, so sporočili iz Zavoda 25. junij. Novico je za 24ur.com potrdil tudi Joško Joras. Kot je povedal, ključev še ni prejel. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če mu ključe oddajo hrvaški organi, Joras pravi: "Moje prizadevanje je dolgo že 20 let, še naprej si bom prizadeval, da slovensko ozemlje ostane slovensko, tudi politiki morajo spoštovati zakon. Vztrajal bom pri sklepu piranskega sodišča, slovenski pristojni organi mi morajo omogočiti, da pridem do svojega doma.“

Joras čaka, da mu ključe izročijo slovenski organi, ki so po njegovih besedah pristojni za to območje. "To so tudi izjave slovenskih politikov v preteklosti, prav tako sem od slovenskih organov na naslov Sečovlje 1 prejel mandatno kazen za prekršek, ki naj bi ga naredili ob shodu, kar nedvoumno potrjuje, da je to slovensko ozemlje," je dejal. Kdaj bo prejel ključe ali daljinski upravljalec, Joras še ne ve.

Joško Joras še čaka na ključe ali daljinski upravljalec.
Joško Joras še čaka na ključe ali daljinski upravljalec. FOTO: Dare Čekeliš

Joras je zapornico označil kot oviro, ki pa je glede na prostor in čas sprejemljiva. Predvideva, da bo prejel daljinski upravljavec, saj je poleg zapornice tudi elektrika, ne moti ga pa niti ključ.

Spomnimo ...

Joško Joras je gladovno stavko začel 30. aprila, potem ko so mu kljub pravnomočnemu sklepu piranskega sodišča preprečili odstranitev cvetličnih korit, ki ovirajo pot do njegove hiše na levem bregu Dragonje. Stavkal je v svojem avtomobilu, parkiranem na desnem bregu Dragonje.

Zapornice ob Dragonji
Zapornice ob Dragonji FOTO: Dare Čekeliš

Gladovno stavko je prekinil 23. maja, ko sta se za postavitev zapornic na srečanju na Obrežju dogovorila notranja ministra Slovenije in Hrvaške. Vlada je minuli četrtek potrdila dogovor s Hrvaško, ki med drugim predvideva postavitev zapornice na mestu, kjer stojijo cvetlična korita na poti do Jorasove domačije.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 06. 2008 17.25
A bo zdaj konec s temi neumnostmi? Kaj bo s kobilo, menda ja en bo ona žrtev?
Croat22
05. 06. 2008 21.32
# Slovenc07 05.06.2008, 09:04 Če je prepoznavna še ne pomen d je lepa...pa ne navijaj mi za hrvate če jih maš tko rad pa pejdi knjim živet! Upam d bo kmal morje naraslo d te hrvateke izpere iz planeta! Ti si pa zelo pameten. Marsikdo bi sel ven iz Slo. ce bi le lahko.. Zarad takih ljudi kakrsen si ti in pa veliko tebi podobnih. Vi vsi ste nekaj pametni pa noben nicesar ne ve. Samo napihujete se.. Tako kokr vlada... Slovenska in Hrvaska. Samo da oni imajo nekaj od tega (beri denar) mi pa cisto 0.
vinadap
05. 06. 2008 16.38
kritika - Pa še nekaj.Republiške meje so bile definirane in narejene,niso pa nikoli bile določene meje na morju. Slovenska pomorska policija je imela suverenost nadziranja v tedanji Jugi,do točke T 5 ,in upam,da veš kje je to na morju. Levi breg je pa naš že od 18 - ega stoletja. Hrvatje so ponaredili zemljiško knjigo že zdavnaj,in to zato,da bi jim pripadala polovica piranskega zaliva. Oni dobro vedo,da ne delajo prav,vendar probajo. Še preden bodo Hrvatje stopili v EU,bodo morali z vsemi sosedami urediti mejne probleme defakto,drugače ni možno napredovanje.
vinadap
05. 06. 2008 16.01
kritika - edini način rešitve po 17 - ih letih? Naši politiki so nesposobni to narediti. Očitno naši nekaj prekrivajo,vsaka druga država bi to uredila v trenutku. V Jugi,sem bil na Hrvaškem neštetokrat,v 60,70,80,in zadnjič 92 - ega,in dobro vem kje so bile republiške meje. Tabla SR Hrvatska,je bila postavljena pri kamnolomu,katerega upravljalec v 60 ih letih je bilo neko koprsko podjetje. Da pa Hrvatje kradejo,je pa nam Slovencem jasno marsikaj. Ne vtikaj se v stvari,ki jih ne poznaš,in jim nisi dorasel. Bodi ti kritika sam sebi in tvojim.
kritika@email.si
05. 06. 2008 13.01
In ti nazivi za Slovence-slavčki in Hrvati-hrčki so res otročji. Kažete samo svojo umsko inferiornost in duševno praznino.
kritika@email.si
05. 06. 2008 12.54
vinadap: ne napihuj se s svojim nekim kvazi znanjem. edini dejstvi, ki tukaj ne glede na vse ostajata sta, da MEJA MED RS IN RH NIKOLI V ZGODOVINI NI BILA DOLOČENA NA MIKRONIVOJU IN, DA SE MORAJO SPOSOBNI POLITIKI IN DIPLOMATI OBEH STRANI USESTI IN POSKUŠATI DOGOVORITI. TO JE EDINI NAČIN REŠITVE! Ne pa s provokacijami, dramatično igro (kot jo uprizarjajo Oskarjevec Joras in brata Podobnik), grožnjami itd. Na koncu je vendarle zelo pomembno kakšne odnose imamo s sosedi četudi nam niso všeč, ker to vpliva na vse nas.
vinadap
05. 06. 2008 12.39
Bogatrit - 04.06.2008 - 20,18 Dobro preštudiraj Istro v času Avstro - Ogrske,preglej zemljevid Petra Kozlerja iz 18 - ega stoletja,ter statistiko prebivalstva v celi Istri. Še vaša NDH,v času okupacije ni segala do Istrskega morja. Vsi Slovenci pa dobro vemo kakšno škodo sta nam naredila naš Kardelj in vaš Bakarič. Še enkrat,ne piši neumnosti,če nisi dorasel realnosti in ne poznaš prave resnice in zgodovine.
juve69
05. 06. 2008 11.54
joras bo moral pri vsakem dvigu rampe najprej hrvatom pokazati dokumente...potem mu bodo dvignili rampo..pravilno!!!
4evercvicek
05. 06. 2008 11.53
Slovenc07 - vidim da ne zastopiš kaj je CGP in poanta prepoznavnosti...V CGPju se ne išče kaj je lepo ampak je manipuliranje z oglasnim prostorom in grafičnom podobom...ti pač ne zamerim ker nisi v teh "vodah", da ti je hr.zastava grda je razumno...v končni fazi malokateri slo bo rekel da mu "pašejo" kockice za oči ;) Navijal bom za koga pač bom ali želim in bom, navijal bom za vse dobre htvate in vse dobre slovence ki jih poznam...vsekakor bom negativno navijal za take slovence kot si ti in tebi podobnimi in tudi hrvate na taki razini. "Upam d bo kmal morje naraslo d te hrvateke izpere iz planeta!" - takega komentarja si lahko samo nedorasla primitivčina privošči...sramota si za nacijo!
juve69
05. 06. 2008 11.52
tudi na naši strani mora pokazati dokumente ko zapušča slovenijo in gre domov....
Slovenc07
05. 06. 2008 09.04
Če je prepoznavna še ne pomen d je lepa...pa ne navijaj mi za hrvate če jih maš tko rad pa pejdi knjim živet! Upam d bo kmal morje naraslo d te hrvateke izpere iz planeta!
Horst
05. 06. 2008 09.00
grebator....drži,da je v Sloveniji preveč kriminala. Zavedaj se,da 9/10 tega kriminala počnejo tvoji "zemljaci".
4evercvicek
05. 06. 2008 08.38
Slovenc07 - tukaj se pa motiš kar se tiče zastave...hrvaška zastava oziroma hrvaški cgp je eden med boljšimi v svetu glede prepoznavnosti. Tuđman je celo preštudiral psihologijo Hitlerja oziroma prepoznavnost na grbih, zastavah,...Res da določene nacije motijo "kockice", vendar Hrvaški CGP je priznan v svetu oblikovanja in sprejet kot odlična prepoznavnost. Od kot ta "hrček"?Od kdaj ta nova šema? lp
300nauro
05. 06. 2008 08.27
Zapornico (rampo) so namestili, napis STOP razumejo po vsem svetu, na drugo stran predlagam namestitev napisa DOBRODOŠLI v več jezikih.
Slovenc07
05. 06. 2008 07.34
Ti hrvat2...proklet butelj...hrvaška baraba...mi slovenci vam bomo vzeli vaš ponos. Vas hrčke bomo pregnal!!! Slovenijo slovencom!!!! Vaša zastava je najgrša na svetu!!!
Rockshow
05. 06. 2008 07.29
totega jorasa bi ze tui blo treba fuknit v toto dragonjo pa naj ga nese dol na hrvaško če ga oni tak hudo čejo met!
Rockshow
05. 06. 2008 07.24
grebator zastopim da ma eu korist od hrvaške samo kako korist pa naj bi mela od srbije? pa toti dvojni itak ne vejo kaj jih čaka v eu ze zaj jim več ko 90% naroda životari na robu revščine z 300 eur bruto v eu nimaš kaj iskat saj za moje pojme, pa srbi pa hrvati tu ne mislit da mam kaj proti komu!
KrasMan
05. 06. 2008 07.17
Zbodo hrvati odpirali zapornico na slovenski zemlji...prosim no...Take okupacije pa še ne...Če bi bil interes naše politike da se ta okupacija prekine, bi se že zdavnaj...Ma zgleda da ni tega interesa in jih en k**c briga
Uporabnik52335
05. 06. 2008 04.21
Kok se mi jebe za tega Jorasa. Zarad njega so problemi na eni in na drugi strani. Sam probleme dela.
VINADAP: Tako je in če bo treba bomo hrvate nabili do Zagreba še s tistimi vred kateri se nahajajo pri nas če jim kaj ne paše.