Slovenija

Pri Cerknici volk pokončal ovce, rejec se je ubranil s palico in kričanjem

Cerknica, 16. 07. 2023 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rejec je na pašniku na Gričih nad Begunjami pri Cerknici ugotovil, da mu je volk oz. šakal pokončal dve ovci in sedem jagnjet. Med pregledovanjem živali se je zver pojavila in se obrnila proti njemu, ta pa se je je ubranil z mahanjem s palico in kričanjem nanjo. Incident se je zgodil le kakih 100 metrov od naselja, ob sprehajalni poti, kamor otroci in starejši hodijo opazovat ovčke.

Rejec Vojko Hren je v sredo dopoldne na pašniku na Gričih nad Begunjami pri Cerknici našel pomorjeni dve odrasli ovci in sedem jagnjet. Med štetjem poginulih in preživelih živali se je med njim in tropom pojavil volk oz. šakal – to bo pokazala analiza DNK. "Zver se je obrnila proti rejcu in ta se je je ubranil z mahanjem s palico in kričanjem nanjo. Po pomoč se je rejec obrnil na lovca, ker se je bal ponovnega napada zveri," so sporočili s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Hren je pozneje povedal, da se je to zgodilo ob sprehajalni poti okrog pašnikov, po katerih dnevno hodijo otroci in starejši opazovat ovčke. Pašnik se nahaja le kakih 100 metrov od naselja. 

Ob včerajšnjem obhodu pašnika je odkril še eno na novo ubito jagnje – tako mu je sedaj od 40-glavega tropa ovac ostalo le še 30 živali. 

(slika je simbolična)
(slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

Neposredna škoda, ki jo je evidentiral predstavnik Zavoda za gozdove, Krajevne enote Cerknica, natančno še ni znana, je pa dejstvo, da je bilo na tem območju Upravne enote to pomlad že okrog 10 napadov velikih zveri, opominjajo na zbornici.

Kot pravijo, so nad dogodkom zgroženi in zahtevajo, da se nemudoma pristopi k odstrelu te živali, prav tako pa naj se tudi na vseh območjih, kjer se velike zveri pojavljajo, ukrepa tudi preventivno.  To je treba storiti zaradi zaščite avtohtonih rejnih živali, še bolj pa zaradi varnosti človeka. 

Opozorili so še, da se morda premalokrat zavemo strateškega pomena trajnosti slovenskega kmetijstva in tega, kaj to sploh pomeni. Dejstvo je, da mora trajnostni oziroma sonaravni razvoj enakomerno vključevati okoljsko, družbeno in ekonomsko komponento. V Sloveniji je to ravnovesje vedno bolj neenakomerno. Okoljska trajnost in z njo povezana zaščita zveri ogroža družbeno in ekonomsko komponento. Slovensko kmetijstvo tako postaja vse manj trajnostno, nevarno in predvsem za mlade vedno manj zanimivo, so še dodali.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
17. 07. 2023 10.16
+2
@smuki Saj je vzel palico v svoje roke pa še malo napihnil stvar. Imelo je velike oči, kosmat rep in dva uhlja. Gotovo je bil volk. Ali pa mogoče šakal. Ali pa lisica. Saj vemo kaj se dogaja: napihuje se stvari, ker naši "raziskovalni novinarji" tako uslužno pograbijo vsako senzacijo. Napihuje pa se z namenom, da se prepriča državno garnituro, da jih posluša. In to povsem razumem. Rešitev bo treba najt za mizo in za mizo bodo morali biti vsi. Zdej se kmete ignorira in to boli. Sanjanje o "kmečki revoluciji" kjer bo vse po vaše in vam po godu je pa vaša utopija. Tako kot je utopija to, da volkov in medvedov ne bo treba nikoli več streljat.
Smuuki
17. 07. 2023 13.21
-1
Ni bistvo v tem po čigavo bo oziroma čigava bo obveljala. Bolj ko to ke pomembno kaj je prav ali kaj narobe. Zatečeno stanje prenamnožene divjadi vseh vrst je zagotovo narobe. V gozdovih mladega drevja hoje, javorja,brsta, jesena sploh ni več. Vse to prenamnožena divjad porabi za hrano. Če so nam cilj prazni gozdovi smo ga dosegli. Taista divjad popase seno travo kmetom meso prodajo pa lovci. A je to prav? Z isto zemljo gospodarijo kvazi lastniki in društva po novem nvo. V tem pogledu smo svetovni unikum pa si to priznali ali ne. Če lastnik zaradi ideje o zverinjaku na svojem preprosto ne more več izvajati paše zagotovo ni prav. Ravnanje s prostoživečimi živalmi je ušlo izpod kontrole. Dela se nacionalna škoda v gozdovih in na travnikih, njivah. Korenite spremembe na tem področju so neizbežne z nami ali brez. V kolikor bomo s tem odlašali bo narava sama poskrbela za ravnotežje. Pomanjkanje, lakota, bolezni so učinkoviti ukrepi narave. Ko bomo vzeli voljo in možnost kmetovanja ljudem bo njihovo delo opravila država. Samo za primerjavo. Dars in komunalna podjetja opravijo košnjo trave za denar. Preštejte vrednost strojev darsa in vseh komunal ter primerjajte s stroji kmetov. Koliko imajo zaposlenih in koliko to stane. Pokosijo zelo majhen procent ozemlja vse drugo kmetstvo. Ko bo ta račun padel na državljane bo znesek omembe vreden ali mnogo višji od subvencij in zaraščena kraina. Enkrat vsako pokvarjeno igro vzame vrag. Mi smo blizu. Svež podatek da letos kmet pri vsaki toni pšenice pridela 500 € minusa. Kdo bo tega kmeta prepričal, da bo še sadil pšenico. Od kje bo pokrival izgubo. Od kje bo rejec pobiral denar za zaščito pred divjadjo Kam naj ta strošek obesi? Avstrijskemu kmetu tega ni treba početi. In še in še. Uničimo kmeta in poglejmo koliko nas bo to na koncu stalo.
JohannDoe
17. 07. 2023 13.56
-1
Kakorkoli obrneš, kmetje niso sami v tem prostoru. Niti ni prostor neomejen kot v času osvajanja Amerike, da bi lahko vsakdo ustvarjal svoj svet po svoje. Niti ni pri nas zemlja lastnina, ki bi bila absolutna in bi lahko lastnik z njo delal kar bi hotel in jo pustil v kakršnemkoli stanju. Mokre sanje vsakega kmeta so, da se odstrani in preuredi vse, kar jih ovira in jim ustvarja dodatno delo, ter oni potem pri vsem samo "žanjejo". To je normalna želja. Ne more pa vedno in povsod tako bit. Časi neomejenega in neoviranjega izkoriščanja resursov so mimo. Tudi kmetje se bodo morali usest za mizo in pogovarjat ter najt srednjo pot. Če pogledaš na drugi ekstrem, oni bi tudi radi, da kmetov ni in, da posegov naravo ni. Vmes so pa še lovci, ki so kmetje, ki kmetujejo z divjimi živalmi. Oni so že našli svoj dogovor z državo, da zanjo zastonj opravljajo vzdrževalna dela in imajo nekaj od tega. V zameno za to nekaj plačujejo tudi kmetom, skozi odškodnine za divjad. Absolutno bi morala država narediti, da bi nekaj od prisotnsti in varovanja zveri imele tudi lokalne skupnosti in s tem kmetje. Treba se bo vsest za mizo in upoštevat vse deležnike. Na silo in "puntarsko" iz ene ali druge strani ne bo šlo. Razumem kmete, da so jezni, ker jih država ignorira. Ampak do rešitve lahko pride edino skupaj za mizo. To pomeni, da ne bo vse po njihovo, ampak bo sprejemlivo za večino.
JohannDoe
17. 07. 2023 14.04
+0
Urška je bila na safariju, denimo, v Afriki kjer je gledala gorske gorile. Naj se še od Afričanov še kaj nauči. Recimo to, da varovanje divjine je uspešno tam, kjer je v to vpletena lokalna skupnost in ima od tega koristi. Ne pa samo nevšečnosti, omejitve in kazni.
Smuuki
17. 07. 2023 14.09
+2
Zakaj je za meščana neotujliva pravica ubijati podgane, miši, komarje? Kje je razlika med poseganjem v populacijo podgan, komarjev in med zvermi ter ostalo divjadjo. Vašega argumentiranega odgovora se res veselim
JohannDoe
17. 07. 2023 14.21
-4
Da bi moral utemeljevati razliko med komarjem in divjadjo, menda mi ni treba, a ne? Sej smo inteligentni. Tudi razlike med rastlino in vretenčarji, recimo, mi verjetno ni treba. To so filozofije za gostilne, pa še to preden se pomete in zaklene. Lahko grem v to, ampak upam da ni potrebno. Sicer je to še en poraz našega izobraževanja. Ostala razlika je pa v tem, da se ne varuje nekih živali ampak naravni ekosistem. V skednju ali tvoji hiši je ekosistem prepuščen tebi. Na travniku, gozdu, v reki, naravnemu jezeru in tako dalje pa pač ne. Ker je ohranjanje ekosistema in okolja za zanamce vrednota.
JohannDoe
17. 07. 2023 14.23
-3
Kaj pa je, recimo, alternativni pogled in argumentacija, sklepam da tvoja? Da je vsakemu povsod dovoljeno svet prilagajat svojim koristim, ker... 1. je močnejši, 2. je Bog tako rekel, 3. s tistim, kar si lasti in lahko kupi lahko počne kar hoče 4. kaj drugega? Argumentacija in poslušanje le-te je vedno zanimivo.
JohannDoe
17. 07. 2023 14.29
-4
"Ker je ohranjanje ekosistema in okolja za zanamce vrednota." In s tem mislim družbeno sprejeta vrednota. Lahko tudi ne bi bila. In v preteklosti ni bila. Bile so pa tudi drugačne okoliščine. Vse "vrednote" ali, kot praviš, "kaj je prav ali narobe", je stvar družbenega konsenza. In, ker imamo vsi med seboj o kaki stvari drugačno mnenje, je tudi stvar diktature večine ali moči. On tega, ali je okej ubiti človeka za korist, prek abortusa ipd. dalje.
Smuuki
17. 07. 2023 14.47
+1
Po vaše je Marija Terezija podirala eko sistem. Ona je nagrajevala vsak izplen volka. Nje že dolgo ni več, njen cilj je bil uresničen in mi se še zdaj kahko prerekamo volk ja volk ne. Torej s tem ukrepom ni podrla eko sistema. Vaš strah je očitno neupravičen. Roko na srce tudi podgane do del ekosistema pa ko postanejo moteče za bivanje se jih odstranjuje. Povsem isto je z volkom. Le da podgane motijo vas, zveri pa nas. Vi si pa jemljete nadpravico, da to kar moti vas ukrepate nam pa to preprečujete.
Smuuki
17. 07. 2023 15.03
+1
Vam bom skušal na praktičnem primeru dokazat. Škropivo v predpisanem odmerku resnično pomaga. Če pri tem opravilu upoštevaš vaš način razmišljanja, da mora biti zveri za vsak slučaj 2x, 3x preveč je samo strošek za škropivo in uničen pridelek. Ensko je z divjadjo. Ko je predozirana je pač škodljiva nekateri to razumemo nekateri ste se vkopali in vstrajate na svojem. Tvegate pa veliko. Obstaja realna možnost prikrite državljanske nepokorščine in kot drugo rojeva se nova delitev na meščane z močjo odločanja in vaščane ki se čutimo neslišane nemočne. Za zdaj je vse tako kot mora biti. Ni pa daleč čas ko boste krivi ali nič krivi deležni prezira preganjanja ko se boste pojavili na podeželju. Realnost je pač taka. Miselnost, da je rulalni človek zabit že dolgo ne drži več. Skušajte to dojeti dokler je še čas. Poenoteni smo močni sprti lahek plen vsakomur.
Smuuki
17. 07. 2023 15.30
+0
Inteligentni gor inteligentni dol. Vi ste inteligentni zase. Kar vas moti, kar je za VAS moteče je treba odstranit. Kar je moteče za druge so pa po vaše druga pravila. Tu se pa najina mnenja krešejo. Naj velja za vse enako pa bo vedno mir.
Smuuki
17. 07. 2023 15.35
+0
Ko omenjate jezera dodam še potoke in reke. V preteklosti so ljudje z imeni in priimki združeni v ribiško zvezo naseljevali tujerodne rdečeperke itn. Povzročili so ekosistemu veliko škodo. Njih početje se revitalizira ker so iz ljubljane, odstrel volka se pa kriminalizira. O tej dvoličnosti govorim
JohannDoe
18. 07. 2023 10.39
-1
Smuki, ti meni v bistvu sploh niti bežno odgovoril nisi. Pa bi bilo dobro imet jasna izhodišča. Kako torej, da imaš ti pravico prirejat svet okoli sebe svojim koristim in to brez vsakih omejitev in ovir in podobno? Ker 1. si močnejši in ti nihče nič ne more? 2. ker je Bog tako rekel? 3. ker s tistim, kar si lastiš in lahko kupiš, lahko zaprnej potem počneš kar hočeš? 4. kaj drugega? Živali, življenje, neokrnjeni gozdovi ali travniki in reke ti lahko pomenijo nekaj ali pa ti ne. Ti mi veselo prodajaš stališče, da ti pomenijo zgolj če in ko tebi koristijo. Lepo to zate. Ampak to zdej ne pomeni, da imaš ti kaj bolj "generalno" prav. Zagotovo pa nikjer ni rečeno ali zapisano, da bi tvoj pogled moral prevagat. Prevagal je za časa Marije Terezije in divjega zahoda, ko si lahko neomejeno lomastil po resursih pa ni bilo videti konca in kraja. Na koncu, ko prideš do principov, kot sva midva, lahko vsako stvar zapelješ na nivo abortusa. Če ti življenje nekaj pomeni, ti pomeni. Če ti pomeni samo skozi svoje koristi, ti pa tudi pomeni zgolj to. Kako je rešen kje problem abortusa in kako se to komu kdaj zdi pravično in kaj pravično, pa veš.
JohannDoe
18. 07. 2023 11.04
+0
Lahko ti zatrdim, da je skrivanje in iskanje svojih, ko je govora o inteligenci, povsem zgrešeno. Ni nobene razlike v inteligenci ali neinteligenci podeželskih in inteligenci ali neinteligenci mestnih. Tako kot ni nobene med navijači rdečih in navijačih belih. Publika ista, zgolj naključju in okoliščinam je moč pripisati da se nekdo znajde v enem, drug pa v drugem klubu. Priznal, seveda, bo redko kdo, ker s tem bi bilo igrice duhovne nadvlade "mi pa vi" konec. In ostali bi samo argumenti, kakršni že, mnenja in taki ali drugačni posamezniki. Kako je težko spravit skupaj različne vrednote pa vidiš na primeru abortusa. Oboji imajo evidentno "prav" in osebno poznajo "pravičnost" najbolj, vsaj če jih vprašaš. Eni čislajo metafizično življenje nad posameznikovimi pravicami, drugi pa svojo osebno svobodo in pravice nad življenjem per se. Zaščita in ohranjanje neokrnjenega okolja kot skupne dediščine in vrednote ni ne eno ne drugo, ampak vmesna pot. Seveda imaš neke ekstremiste na eni in drugi strani. Ampak to nikoli ni bilo, ni in ne more bit rešitev. In zato je izobraževanje v naši državi, ki ni nek New York, ampak povsem prepredena z gozdovi, povsem zgrešeno. Morali bi to popraviti. Tudi zato, da ne bodo krave lila in ljudje potrebovali laboratorijske preiskave, da jim povejo ali imajo pred sabo volka, šakala ali pa lisico.
Smuuki
18. 07. 2023 11.11
-1
Abortus je zame še hujši poseg. Ubiti človeško bitje in to dejanje opravičevati s lagodjem je res malo sprevrženo. To je pri nas zakonsko dovoljeno. Ubiti volka medveda je pri nas zakonsko prepovedano. V tem primeru je v naši družbi žival v priviligiranem položaju. Če mestni človek zaradi udobja sme odstraniti ubiti vse kar mu udobje kali potem ne vidim razloga zakaj te omejitve postavljati podeželskemu človeku. Mar se vam ne zdi to nepravično. Te odločitve zavijate v celofan ohranjanja eko sistema. Po kmečko en velik blef. Še več pokvarjen blef. To je idealna podlaga za konflikt. Si tega res želite?
Apostol1
17. 07. 2023 08.38
+7
Ko se volk približa na ta način človeku , to pomeni , da nima več strahu pred njim. To pa pomeni , da je verjetnost napada na človeka dosti bolj možna kot pa dokler je volk v stanju da se ne priblužuje ljudem oziroma vasem. Drugače povedano , če ne bo prišlo , do odstrela na področjih , kjer volk ni bil prisoten že skoraj stoletje , potem ni izključen napad na človeka in bog ne daj na otroka.
JohannDoe
17. 07. 2023 09.52
-4
Na kak način, če se "eksperti" in "praktiki" ne morete niti odločiti ali je bil volk ali šakal? Ali lisica. To je kot, da bi povozil žival na cesti pa se ne bi mogel odločit ali je bik ali jelen. Nimate pojma! "Živite z naravo" dokler se ne konča asfalt in makadam. Kar je prek je pa vesolje in grimmove pravljice. Vedno pa najbolj pametni. Ja, ni prav da se vam dela škoda, država pa brezbrižna. To sem jaz že stokrat povedal. Ampak dejansko nimate pojma. Enako, zvije se en štrik po tleh in takoj vsi v luft kako je gad in modras. Potem pa vprašaš kako vejo, da je bil gad ali modras pa vsi najbolj pametni pa noben nima nič za povedat. To je sramota za slovenski šolski sistem, glede na to da je tričetrt naselij v Sloveniji praktično sredi gozda. Vsi "gozdni možje" pa "v naravi", obnašate pa se kot, da ste sredi New Yorka. Hvala bogu, vaši otroci upam vsaj ločijo kravo od milke. Ker ostalo je vse enako kot pri mestnih kavčarjih.
JohannDoe
17. 07. 2023 10.07
-5
Naj popravim. Vsi "gozdni možje", "ljubitelji svežega zraka" pa radi "v naravi", obnašamo pa se, država in naš šolski sistem kot, da smo sredi New Yorka. Temu se reče kavčarji.
Smuuki
17. 07. 2023 13.31
-1
Prav imate. Te gozdne može bi že zdavnaj moral zamenjat kmet, ki je prisoten povsod in vidi kaj se dogaja. Ko se miši in podgane namnožijo je preprosto treba ukrepati. Enako je z ostalo populacijo živali. Vidimo kaj se je zgodilo s posamezniki, ki so opustili ta ravnanja. Dovolili so prekomerno namnožitev črede, niso prodali ob času mesarjem pozimi jim je zmanjkalo krme. Shirane živali so delale škodo sosedom v boju za preživetje in na koncu polnile časopisne članke. Če bo divjadi preveč se bo zgodba ponovila pa hoteli ali ne. Shirane živali pa nikomur niso v korist.
Smuuki
18. 07. 2023 17.39
+0
Kaj bi točna navedba volk ali šakal spremenila dejstvo? Obojega je preveč. Tipičen manever za odvračanje pozornosti. Dejstvo ovce je pomorila zverinjad pika. Ko se v avtu rešujete pred trkom zagotovo vidite obraz in obrazne mimike šoferja v nasprotnem avtu. Zagotovo vidite registrsko tablico in druge posebnosti. Ko se človek znajde v gozdu sam sredi pokola ne more vedeti je volk, volkulja, šakal. V gozdu si je vse zelo podobno. Saj mu ni pozirala žival v muzejskem depoju. Zakaj se norčujete iz njegove izpovedi? Ko boste drugič bežali pred medvedom vas bomo gnjavili je bila medvedka ali medved. Koliko je imel kg koliko je star. Brigalo vas bo to če bodo hlače brez dodatne vsebine bo dosežek
Smuuki
17. 07. 2023 08.08
+0
Nauk te zgodbe. Če iskreno poveš se ti podganarji posmehujejo in ti delijo neuporabne nasvete. Povzetek. Vzemi stvari v svoje roke in molči.
jodr
16. 07. 2023 21.05
-4
Cerkničani, ste problem rešili?
JohannDoe
16. 07. 2023 20.28
-14
Je bil volk. Je bil šakal. Ali pa samo malo bolj rejena lisica. Če imaš leskovo šibo v roki in debele oči je bržkone vse kosmato na širih tacah enako. Mislim, dajte no... to je tako kot gadi in modrasi, samo da je na tleh v travi zviti štrik pa že takoj vsi v akciji. Potem pa vprašaš po čem je prepoznal vrsto, pa vsi eden bolj pameten od drugega, pa nihče ne ve nič povedat. No, roke gor. Večina nima pojma kaj je onkrat asfalta ali makadama. Večje kavčarje najdeš gotovo samo še kje po mestih. In z mladimi, "našo prihodnostjo", pa stvar samo še tone dalje. Hvala bogu, da bo umetna inteligenca jutri mislila namesto njih in jim ne bo treba niti domače naloge ali poročila v službi napisat.
JohannDoe
16. 07. 2023 20.10
-7
Skratka "napadel ga je volk", odganjal ga je s kričanjem in mahanjem.... pa očitno ni utegnil pogledati in videti s čim se bori. Napadel ga je volk pri belem dnevu. Ali pa šakal. Ali pa lisica. Ali pa babba jaga. Morali bodo poklicat laboratorij, da primerja dnk sline na ovcah, da ugotovijo s katero žival se je tako silno boril kmet. To pove vse in s tem je povedano vse. Nimate pojma. Ne kako zgleda volk. Ne kako zgleda šakal. Ne kako zgleda lisica. Pa je med enim in drugim in tretjim razlika kot med jelenom in bikom. Ko povozite srno na cesti, vam mora laboratorij povedat ali gre za "srno z velikimi rogovi" ali pa malimi. Vaši otroci, ki visijo na telefonih, bodo jutri verjeli, da svizec zavija čokolado. In toliko besed o kavčarjih? No, hvala bogu upam da vsaj vaši otroci vedo, da krave niso lila. Kaj vam pomaga, da živite na podeželju, če se vaš svet konča konec asfalta ali, v najboljšem primeru, makadama? Slovenski izobraževalni sistem je pogrnil na celi črti. Manjka nam, resnično, samo še lila krav, big footov in samorogov.
Apostol1
16. 07. 2023 19.28
+19
Tule lahko navedemo tudi rek "Človek, človeku volk". Ker drugače si človek ne more zamisliti , da nekateri ščitijo volkove namesto drobnice in ogroženih ljudi in podpirajo izumrtje ovac na račun zveri in to je absurd 21 stoletja , ki prihaja iz urbanih naselij . Prednjačijo pa kot vedno. Kavč brez možganski komentatorji iz urbanih okolij, ki pojma nimajo o naravi in o empatiji do poklane drobnice in do soljudi.
JohannDoe
16. 07. 2023 19.50
-12
V ogledalo pa ne boš pogledal, kaj ne? Kavč komentatorji... spraševal sem kdo ve koliko je velik volk, koliko šakal in koliko lisica, pa ni noben znal odgovorit. Vsi pa hitri na jeziku kako je treba uravnavat populacijo zveri. Tukaj imaš tvoje kavč komentatorje. 75% podeželskih ljudi, s katerimi se pogovarjam, ne ve povedat kaj in kakšen je šakal. Volka pa vidi za vsakim vogalom, sploh, ko se stemni in se kje zasvetijo oči. Daj raje kot, da se tako primitivno ukvarjaš s tistimi, ki "imajo raje volkove kot ovčke" in vmes vpleteš še kake vegetariance in tisto vašo nobelovo "tudi rastline čutijo", bodi za zgled in bodi vsaj sam drugačen kot tisto, kar šimfaš.
pekoči paradižnik
16. 07. 2023 18.57
-9
Jutri pričakujem, da bodo janševci, organizirani v civilno iniciativo za zaščito otrok pred volkom organizirali protest v centru Begunj, razstavili bodo dele ovac in tarnali kako težko je pod to vlado in da so potrebne predčasne volitve, ker to kar se sedaj dogaja presega vse meje,.... Seveda bodo pozabili povedati, da do sedaj še ni znanega primera, da bi volk napadel človeka, da nimajo pastirskih psov,... Hrenov Vojc bo pa za šankom kmalu videl celo krdelo volkov, ki so ga napadli in se je herojsko ubranil z navadno leskovo palico in kričanjem. Ne pove pa, če je bil po vsej borbi z volkom,...... za oprat.
Smuuki
17. 07. 2023 08.11
+2
Vi ki vse veste. Dajte no že enkrat uporaben nasvet kako se tej stvari streže da je volk sit in ovca cela. V mislih imejte še stroškoven vidik. Vsaj toliko, da ni treba drugje zaslužiti, da se sploh lahko greš ovčerejo.
JohannDoe
17. 07. 2023 10.02
-2
Mislim, da ni strahu za ovčjerejo, kar so veselo ugotovili tudi kmetje. Brez kulturne obogatitve in vsakoletnih roštiljad bi bila vsakemu slovenskemu kmetu dovolj po ena ovca. In glede na zaščitenost kulturnega oplajanja in njegov visok status, bi rekel da ni strahu tudi za slovenske ovčerejce.
summer90
16. 07. 2023 18.51
-17
Še enkrat. Električni pastir ali pa psa čuvaja. To vse deluje, ampak biznis je biznis, kajne rejci...
nick73
16. 07. 2023 20.48
+10
Ne deluje, volk z lahkoto preskoči električnega pastirja. En pastirski pes se ne more sam spopasti s krdelom volkov, lahko pa opozori oboroženega pastirja, ki mora biti 24 ur na dan prisoten. Po Mesečevih normativih o največjem dovoljenem delovnem času so to 4 zaposleni pastirji. Ena ovca stane cca 80 EUR, vsak mesec bi moral kmet prodati 80 ovc, da bi imel samo za plače pastirjev. Razen če pričakuješ, da bo kmet celo življenje brezplačno na preži, ker bi uradniki v Ljubljani radi preizkusili sobivanje volka in ovce.
Smuuki
17. 07. 2023 08.34
+0
Spet en ki ima hitrejši jezik kot pamet. Preberite kaj ste napisali. Preverite cene akumulatorja, regulatorja, fotovoltaične celice, električnega pastirja ki zmore več kot 5 joulov ( ker tisti z manjšo močjo ne nudijo nobene zaščite), pašnih količkov( na 5 m kol) in električne vrvice. To vse seštejte za primerjavo vzemite vrednost tropa 30 ovac kolikor je dotični kmet imel. Če je ovca 100 € je to kar lahko izračunat. Ko si vse to znanje in informacije pridobite boste kmalu razmišljali drugače. Po kmečko takim rečemo, da preveč risanke gledate in se premalo ukvarjate z realnim življenjem. V javnosti pa modrujete kot, da vam je vse to poznano. Izpadli ste kot neuko blebetalo. Polno besed pa nič vsebine.
slovenc59
16. 07. 2023 18.51
+13
Najbolj pametne komentarje človek zasledi od ljudi, ki v živlej niso sproducirali nič drugega, razen tisto kar pade v školjko ...... In za njih je trajnostni razvoj , da naj medvedi in volkovi uničijo kar si človek želi privzgojiti ! Kot vidimo volk ne ubija zaradi hrane, pregrizne vrat in gre.....In dokler bodo v pisarnah v Lj spregledali, da tako to ne gre, bodo zveri opravile svoje ! Na mestu teh ljudi takoj nabavim puško in pika poka, kot je bilo v starih časih ! Tako enostavno je to bilo.......
JohannDoe
16. 07. 2023 20.41
-14
Kot prvo, če se hočeš it trajnost sredi gozdov, ki se imenujejo Slovenija, moraš vsaj vedeti in ločiti kaj je volk in kaj malo bolj rejena lisica. A ne? Ne pa da ti je vse kosmato na štirih tacah volk in vse okroglo in zvito gad in modras.
JohannDoe
16. 07. 2023 20.43
-9
Sicer pa katere dobre "stare čase" imaš v mislih? Tiste '43 ali tiste '45? Lepo ste nam naredili, obakrat.
nicor
16. 07. 2023 21.50
+4
Smuuki
17. 07. 2023 08.37
-1
Vse kaže, da drugače ne bo šlo. Vrag je vzel šalo. Si pa ti podganarji s temi dejanji kopljejo jamo. Kjer se bodo pojavljali jih v bližnji prihodnosti čaka preganjanje. Če seješ sovraštvo in prezir si ga slej ko prej deležen
Blue Dream
16. 07. 2023 18.39
-4
mah ne verjamem tm rejcem. samo za biznis se jim gre
Blue Dream
16. 07. 2023 18.40
+1
živali(ovce) vidijo samo kot sredstvo za saslužek in v tem primeru so volkovi popolnima odveč
Blue Dream
16. 07. 2023 18.56
-1
jodr
16. 07. 2023 21.12
-2
Levakom za vse dol visi, saj so vsi na socialni...
Smuuki
17. 07. 2023 08.52
+0
Podpora s strani sociale nudi tudi igromno prostega časa. Nekateri ga uporabijo za škodovanje drugim, ki jih v bistvu vzdržujejo. To je pa hvaležnost. To je treba čimprej ukinit. Delo mora spet postati vrednota
VoxP
16. 07. 2023 18.21
-15
potepuški pes morda napade sam. VOLK NAPADE V TROPU in ne več kot potrebuje. ne vem ali morda si spravi ulov v hladilnik ali skrinjo. ti naši vsevedi specialisti naj gredo na teren in naj se pričnejo inštruirat na terenu IN NE V PISARNAH.
Smuuki
17. 07. 2023 08.56
+1
Kako pride do potepuških psov in mačk. Zdolgočaseni kvazi ljubitelji živali se naredi dobrega in kvazi reši žival uz zavetišča. Ko to začetno navdušenje poide je skrb za te živali prepuščena sosedom. Mi smo na ta način pridobili 4 mačke. Sosed dober mi pa neumni. To je resnica teh dobrotnikov v narekovajih
VoxP
16. 07. 2023 18.18
-8
dajmo si že enkrat jasno povedat da od napada lačnih in zapuščenih domačih psov NE DOBIŠ NIČ. in kar je še bolj žalostno tudi od poštenega dela NE DOBIŠ NIČ. in zato enostavno mora bit IZGOVOR o napadu medveda volkov šakalov - bo že pokazala - ANALIZA ZA KAJ SE GRE.
Biker 333
16. 07. 2023 17.46
-4
Vsakdo se obrne proti bilo čemu, ki s premika to je pač nagonsko, in to še ne pomeni, da ga je napadel...Glede na to, da ni ovčarskih psov poleg in pastirjev z čredo je pa pokol čisto normalna stvar. Denar od države, ki ga dobivajo je treba namenit varovanju ne pa novim traktorčkom...
Gorenjski Toncek
16. 07. 2023 17.42
+1
Zveri plenijo....kjer se le da.... Zal tudi pernate....
kuncci1
16. 07. 2023 17.23
-12
Volk se ni obrnil nad človeka…. to je dodano za dramo, za morebitno odločitev o odstrelu!!!
HitraVeverca
16. 07. 2023 17.37
+9
RdecaPesa
16. 07. 2023 17.56
-3
Smuuki
17. 07. 2023 08.16
-1
No sam se s tem vsakodnevno srečujem. Vas pa javno vprašam. Zakaj kmetu v Austriji o tem ni treba razmišljat. Teh stroškov z zaščito ne pozna. Porem pa podganarji vik in krik. Morda se tam s podeželjem ukvarjajo precej drugače kot pri nas. Na koncu so oni uspešna družba mi pa capljamo za njimi.
krizar666
16. 07. 2023 16.58
+9
Mar ni vse jasno kam pelje globalizem? Ameriska podpredsednica Kamala Harris: Ko bomo zaceli investirati v cisto energijo in elektricna vozila in se bolj zmanjsamo prebivalstvo, bodo lahko nasi otroci dihali cisti zrak in pili cisto vodo
Animal_Pump
16. 07. 2023 16.55
+1
Nabavte osle(Guard Donkeys)...stolcejo volkove, šakale pa pse za šalo. Tisti ovčarski psi so dragi...pa volkovi jih ravno tako potolčejo. Videl zglodanega Šarplaninca v živi. Škoda psov za tole.
Covid 19
16. 07. 2023 16.31
+0
Električna mreža 100% nič ne pride skozi, preverjeno. Mi smo pri nas tako ogradili pašnik, mir pred volkovi, medvedom, šakali in psi..
BWC Buyer
16. 07. 2023 16.30
+1
najbol da se zapremo v sterilne komore