Slovenija

Prevzem Leka: Motiv je znan, cilj še ne

Ljubljana, 27. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napoved prevzema Leka še pretresa domače, zlasti finančne kroge. Kaj pa o doslej največjem prevzemu menijo slovenski direktorji, ki na to temo niso najbolj zgovorni? Še manj zgovorni so bili v dveh paradržavnih institucijah.

To, da namerava švicarsko podjetje Novartis prevzeti Lek za ekonomske strokovnjake in tudi za upravo novomeške Krke, ni presenečenje. Manj zgovorni so bili v dveh paradržavnih institucijah in prevzema Leka niso želeli komentirati. Ko smo povprašali v Kapitalski družbi, sicer največji lastnici Leka, ali bodo svoj delež prodali, so nam povedali, da ničesar v povezavi z Lekom ne bodo komentirali. Prav tako zavit v molk je drugi največji lastnik Leka, Slovenska odškodninska družba.

Tea Petrin: "Pomembno je, ali gre za prijateljski prevzem."
Tea Petrin: "Pomembno je, ali gre za prijateljski prevzem." FOTO: POP TV

Je pa prevzem Leka komentirala ministrica za gospodarstvo, Tea Petrin. "Glede na svetovne trende v farmacevtski industriji, ki nedvomno kažejo na pospešeno koncentracijo podjetij na podlagi povezovanj, se mi dogovori Leka z Novartisom zdijo razumljivi," je dejala ministrica Petrinova. "Pri vsem tem želim poudariti, da je seveda zelo pomembno, da pride do prijateljskega prevzema, in sicer zato, da Lek v prihodnosti ne bi postal samo nek Novartisov proizvodni obrat."

Tudi za priznanega makroekonomista Bogomirja Kovača je prevzem Leka pričakovan. "Gre za odprto delniško družbo, ki je nastopala tudi na tujih borzah," pravi Kovač. Tudi pri drugih znanih slovenskih podjetjih je mogoče po Kovačevem mnenju v roku letošnjega in tudi prihodnjega leta pričakovati, da bo prišlo do večjih in intenzivnejših prevzemov s strani tujih podjetij.

Bogomir Kovač: "Sledilo bo še več prevzemov."
Bogomir Kovač: "Sledilo bo še več prevzemov." FOTO: POP TV

Prav tako nad dogodki v zvezi z Lekom niso presenečeni pri največjem Lekovem tekmecu, novomeški Krki. Hčerinsko podjetje Novartisa, Novartis Generics v vzhodni, južni in srednji Evropi ni preveč uspešno, trdijo pri Krki.

So pa nad prevzemom nekoliko zaskrbljeni na Gospodarski zbornici Slovenije. Po mnenju Antona Kožarja z GZS je slovenska industrijska politika na pomembni preizkušnji. "Potrebno bo, da bodo vsi lastniki, zlasti pa državna sklada, ki obvladujeta po 25 odstotkov delnic Leka, izračunali kratkoročne, dolgoročne, neposredne in posredne oziroma multiplikativne učinke prodaje podjetja," je dejal Kožar.

Za komentar smo prosili še direktorje večjih slovenskih podjetij, ki pa o doslej največjem tujem prevzemu ne želijo govoriti.

SORODNI ČLANKI