Slovenija

Pošta Slovenije pripravljena vrniti denar

Ljubljana, 02. 09. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katja Šeruga/N.D./T.Š:
Komentarji
57

Če so bile plače res narobe izračunane, bomo razliko vrnili, so sporočili s Pošte Slovenije. Poslovodstvo in nadzorni svet sta sicer še vedno prepričana, da je izračun skladen z zakonom.

Aleš Hauc
Aleš Hauc FOTO: POP TV

''Pošta Slovenije in nadzorni svet sta prepričana, da je izračun v skladu z zakonom in vladno uredbo, za kar ima nadzorni svet tudi ustrezna pravna tolmačenja. V primeru, da se bo izkazalo, da temu ni tako, pa bo Pošta Slovenije izračun popravila in bo poslovodstvo preveč izplačane plače vrnilo,'' sta v današnjem sporočilu za javnost zapisala predsednik NS Drago Bahun in generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc.

Prav plača zadnjega je sicer poskrbela za vznemirjenje tako na pošti kot v širši javnosti. Hauc naj bi si namreč izplačeval previsoko plačo, in sicer 2300 evrov bruto preveč, posledično pa imajo tudi nekateri drugi uslužbenci večjo plačo.

'Ne moremo govoriti o nezakonitosti'

Poslovodstvo in NS sta ob tem prepričana, da Pošta Slovenije ni edino podjetje v državni lasti, ki je interpretiralo določbe t. i. Lahovnikovega zakona in uredbe vlade na takšen način. Poudarjajo, da o nezakonitosti ne gre govoriti. ''Vsekakor pa ne moremo govoriti o nezakonitostih pri izplačilu plač članom poslovodstva Pošte Slovenije, saj o nezakonitostih presoja sodišče in druge ustrezne institucije,'' so zapisali.

Iz ministrstva naj ne bi dobili informacij o nepravilnostih

V Pošti Slovenije so pripravljeni vrniti denar, če je bil izračun plač res napačen.
V Pošti Slovenije so pripravljeni vrniti denar, če je bil izračun plač res napačen. FOTO: Blaž Garbajs

Ob tem ne ostajajo dolžni niti ministrstvu za gospodarstvo, ki naj jih ne bi obvestil o kakršnih koli nepravilnostih, čeprav so jim pogodbe predložili pravočasno. ''Nadzorni svet je ministrstvu za gospodarstvo pravočasno predložil pogodbe poslovodstva, zato je presenečen, da do sedaj ne nadzorni svet ne Pošta Slovenije nista dobila nobenih povratnih informacij o kakršnih koli nepravilnostih,'' opozarjajo.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je namreč pred tem dejala, da če je bila res uporabljena za izračun plače takšna formula, kot so jo razkrili v oddaji 24UR, potem je to narobe izračunana plača.

Na situacijo se je odzval tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je dejal, da je Pošta eno boljših državnih podjetij, ki ima zavidljive poslovne rezultate. Toda t. i. Lahovnikov zakon velja tudi za direktorja Pošte in direktor državnega podjetja, tako premier, ne more na svojo roko prikrojiti svojih dohodkov. Predsednik vlade in ministrica za gospodarstvo sta se danes o tem tudi pogovarjala. Razpravljala sta o tem, kako bo država čim bolje in čim hitreje iskala tudi druge morebitne podobne primere v državnih podjetjih.

Tudi v pošti so opozorili na svoje rezultate, prav tako pa tudi na plače v tem podjetju. ''Sicer pa so plače poslovodstva Pošte Slovenije med najnižjimi v podjetjih v državni lasti, kljub dejstvu, da podjetje zaposluje skoraj 6700 ljudi in je kljub recesiji v lanskem letu ustvarilo skoraj 234 milijonov evrov prihodkov in več kot 18,8 milijona evrov čistega dobička, prav tako pa so tudi letošnji rezultati v skladu s poslovnim načrtom,'' so zapisali.

Spomnimo …

V oddaji 24UR so poročali, da zaupna pogodba Aleša Hauca, direktorja Pošte, razkriva, da je njegova plača dobrih 9400 evrov bruto, kar je še vedno ena nižjih plač v državnih podjetjih, zlasti ob dejstvu, da ima dobre poslovne rezultate. Toda po podatkih 24UR je izračunana v nasprotju s t. i. Lahovnikovim zakonom, ki je plače v državnih podjetjih omejil.

Po Lahovnikovem zakonu je treba povprečno plačo v podjetju ali skupini množiti s pet in to je direktorjeva plača. Na Pošti, kjer dela več kot 6000 ljudi, pa so povprečno plačo sešteli s povprečno plačo v majhnem hčerinskem podjetju EPPS, ki ima le 23 zaposlenih, a precej višje prihodke. To so preprosto delili z dva, množili s pet in dobili Haučevo plačo 9400 evrov bruto mesečno.

Pravilni izračun pa naj bi bil: povprečna plača v obeh družbah skupaj, ki pa je le tri evre višja od povprečja na Pošti, saj se po tej formuli višje plače majhnega EPPS izgubijo. Pravilna Haučeva plača bi bila torej 7100 evrov bruto, dobrih 2300 evrov manj kot vsak mesec prejme zdaj.

Na Haučevo plačo je vezana tudi plača obeh članov uprave. Če je torej previsoka njegova, sta tudi njuni. V petletnem mandatu bi tako Pošta samo upravi izplačala za skoraj pol milijona evrov preveč denarja.

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serolod
15. 09. 2010 12.00
nisem za to, da bo POŠTA SLOVENIJE vrnila denar, kajti mi delavci pošte ga ustvarjamo, če si je, verjetno si je nazakonito ustvaril ogromni kapital, naj predsednik vlade, zahteva vrnitev milijonov, skupaj z obrestmi za 5 let, razrešitev poslovodstva, kajti menedžerji danes nam jejo kruh iz ust, in na žalost to se dogaja tudi na slovnski pošti.
difuzer
03. 09. 2010 12.58
Dnar bi morali vrnt potem pa bi morali celo upravo pošte zamenjat kr to je ena velika kuhinja, sem zaposlen kot pismonoša in mi lahk verjamete da to ni edina nepravilnost v tem "državnem" podjetju, zaradi recesije še nove dežne obleke ne dobim ker sem staro raztrgal pri delu in si moram novo kupit sam ker sem bil nepreviden ...moja bruto plača pa je 740 eu tolko verjetno Aleš H. mesečno porabi za kremšnite ....
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 07.45
Tako je v drŽavnih službah: kradeš, če te dobijo, vrneš pač tisti del, ki so ga odkrili, pa še to je v bistvu brezobrestni kredit. Šef pa te okrca, da drugič bolj pazi.
kwa.dugaja
03. 09. 2010 07.43
@IVO1965 - nažalost temu ni tako, ker se v naši državi lahko legalno krade. če dobiš pa npr. darilo, kot policist od šejka pa si takoj v kazenskem postopku.
Bosty01
03. 09. 2010 07.43
Zdej bojo delovci trpel da bojo vrnil kar so oni preveč dobili, ima da dajo iz svojga žepa. "BARABE"
IVO1965
03. 09. 2010 05.35
a sedaj, ko je pricurljalo v javnost, bodo pa kao vračali. kakšno vračanje. to je goljufija ali pa poskus goljufije, kar je po našem zakonu kaznivo. aja, pri nas velja kazenski zakonik samo za navadne smrtnike. se opravičujem za napačno razmišljanje.
Osvald
02. 09. 2010 22.05
Vsi samo kradejo, kradejo, kradejo, kradejo in še bolj kradejo.
macek.mury
02. 09. 2010 20.41
NS ima ustrezna pravna mnenja, ki jih je priskrbela pravna služba pošte po naročilu. Treba je le pogledati, kdo jih je podpisal??? Korupcija se začne ravno v pravni službi, ki jo vodi ....posta.si/opis-storitve/549/Vodstvo. Pol pa pogooglaš še za mamico dir. Roza M. in .....
Nicolete
02. 09. 2010 20.31
V državnih službah je čisto vseeno kdo sedi na vodstevih položajih lahko je tudi prazen stol ali bukov štor zato več kot dve leti ne bi smeli upravljati nobene vodstvene " Funkcije " na stol dremat ter bogu krast čas in državi denar bi lahko pa prišli če so bili10 let na trgu dela v privat firmi,
noone00
02. 09. 2010 20.27
v 21.st. je človekov najbolšji prijatelj denar zato bo človek naredil vsako svinjarijo da bo imel več prijateljev folk zbudit se bo treba ker bojo vse pokradl če boste spal ko bodo naslednje volitve se javim za kralja države brez strank ukinil bom denar in živeli bomo od blagovne menjave vsaj kradlo se ne bo vseprek.
tiger200
02. 09. 2010 20.15
V tem primeru bi bilo potrbno uvesti kazenski pregon zoper vse vpletene. Zadeva se ne bi smela končati z nekakšno vrnitvijo denarja !
snifff
02. 09. 2010 20.09
Hehehehe on bi denar vrnil če se je zmotil!!! Pa to ne moreš več verjet kak se gredo tile ljudje, mater ko da so na tržnici. To je zloraba položajo in protipravno pridobljena korist, kolikor vem je to odstop iz položaja in zaporna kazen haloooo.. Daj to oblast je treba dol popokat, ker dovoljuje takšne zadeve, kjer bi že davno sedeli ljudje, v vsaki državi, kakor prestopiš našo mejo na vseh straneh!
periot
02. 09. 2010 19.15
Dobro si znajo plače izračunat se pravi boljše veliko kot malo?
Blaž Kavaš
02. 09. 2010 19.13
Ja vodilni si višajo plače,nam delavcem pa zmanjšujejo dodatke,prevoz,malco,itd, banda pokvarjena!Pa kje naš dobiček k smo ga lansko leto prigarali,kdo ga je pobral država ali našo obobožano vodstvo!
alterego
02. 09. 2010 19.06
ne bi verjel, če ne bi na lastne oči in ušesa videl in slišal na POPTV: ministrica Radičeva gleda televizijo in se je celo kaj prime! bravo!
breyakuzla
02. 09. 2010 17.52
pa še na kkašno agencijo, morda Japti!
breyakuzla
02. 09. 2010 17.52
no poglejte še mau na stanovanjski sklad, kakšne so tam plače!
breyakuzla
02. 09. 2010 17.51
a bo hauc vrnil z obrestmi denar?
manco-capac
02. 09. 2010 17.50
"Pošta Slovenije pripravljena vrniti denar" Ni mi jasno, kdo naj bi zdaj bil pripravljen vrniti denar - pošta ali njeni vodilni uslužbenci?
breyakuzla
02. 09. 2010 17.47
se mu vidi, da se mu cedi slina z brade in ostalo