Slovenija

Prevare in zavajanja glede vzpenjače

Ljubljana, 09. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mestni svetnik Samo Kuščer zahteva razdrtje pogodbe z izvajalcem gradnje panoramskega dvigala in odpoved projektu vzpenjače na ljubljanski grad.

Samo Kuščer
Samo Kuščer FOTO: POP TV

Kuščer, svetnik liste liste Rad imam Ljubljano, ob tem zahteva, da se najdejo odgovorni za vztrajanje pri tem zgrešenem projektu. Eden izmed razlogov za Kuščerjeve zahteve je tudi "prevara" koalicije, in sicer je Simšičeva pogosto javno izjavila, da vzpenjača na grad ni njena prioriteta in da absolutno ne bo financirana iz javnega proračuna, kljub temu se je v predlogu proračuna za lansko leto znašla tudi vzpenjača.

Bo vložek povrnjen v 20 ali 50 letih?

Vzpenjača na Ljubljanski grad
Vzpenjača na Ljubljanski grad FOTO: POP TV

Kot eno izmed prevar je Kuščar navedel izjavo podžupan Slavka Slaka, ki je dejal, da bi se vložek v vzpenjačo potencialnemu vlagatelju izplačal v dvajsetih letih. Tega sicer ni podkrepil z izračunom, omenil je le ceno vozovnice, en evro. Ob tej ceni se vložek pokrije v približno 50 letih, ne da bi upoštevali stroške obratovanja ali amortizacijo vložka, pojasnjuje Kuščar. Prevara pa je bila tudi napoved direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka, ki je upravljavec gradu, da nameravajo na ljubljanskem gradu organizirati tudi prireditve za do 1000 ljudi. Vzpenjača naj bi na uro prepeljala največ 500 obiskovalcev, kako bo omenjenih 1000 ljudi najprej do dve uri stalo ob vznožju, da pridejo na Grad, in potem še do dve uri na vrhu, da se spet spustijo v nižino, se sprašuje Kuščar.

Območje gradu zapreti za promet

Trditev MOL, da bo šele vzpenjača omogočila, da se grad zapre za promet, pa je po mnenju Kuščarja zavajanje. Dostop na grad je v prihodnosti namreč predviden le s panoramskim dvigalom in z mini busom, ves ostali osebni promet bo prepovedan, dovoljena pa bo dostava in vožnja za protokolarne dogodke.

Že zdaj bi bilo mogoče grad zapreti za promet, treba je le urediti pešpoti in malo posodobiti vlakec, ga zamenjati z manj onesnažujočim vozilom, je sporočil Kuščer.

Zavajanje pa je tudi trditev, da bodo invalidi laže prišli na grad. Zanimivo je, tako Kuščar, da v Ljubljani, ki tako slabo skrbi za invalide, nenadoma invalidi postanejo pomemben argument za gradnjo vzpenjače. Nedvomno je res, da bi invalidi imeli korist od vzpenjače, a verjetno bi kazalo prej urediti možnost njihovega vstopanja v mestne avtobuse in izstopanja iz njih, je prepričan Kuščar.

Slavko Slak
Slavko Slak FOTO: Dare Čekeliš

V primeru, da se bo koalicija vseeno odločila, da želi vztrajati pri gradnji vzpenjače, pa po Kuščerjevem mnenju nikakor ne sme nadaljevati z delom na dosedanji način. Tako bi bilo treba izdelati natančno finančno konstrukcijo, upoštevajoč vse možnosti, vključno s stroški dolgoletnega vzdrževanja in simulacijo, kako bi vzpenjača omogočila zaprtje ceste za motorni promet. Poleg tega bi bilo po mnenju Kuščarja treba opraviti temeljito anketo med turisti, da bi ugotovili, koliko turistov bi dejansko uporabilo vzpenjačo, in ali res vidijo v tem veliko prednost v primerjavi z že obstoječimi možnostmi vlakca in pešpoti. Predvsem pa bi morala ljubljanska mestna politika na osnovi strokovnih mnenj in s pretanjenim občutkom za želje in potrebe Ljubljančanov ugotoviti, kaj je treba dolgoročno storiti z gradom in grajskim gričem, je sporočil Kuščar.

Iz Mestne občine Ljubljana pa so sporočili, da bodo na temo projekta panoramskega dvigala spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci, ki se je bodo udeležili ljubljanska županja, podžupan Slavko Slak in direktor Festivala Ljubljana.