Slovenija

Pretirane navedbe o sporu

Ljubljana, 26. 06. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vladi menijo, da so navedbe o sporu med Janšo in Türkom v zvezi z imenovanjem veleposlanikov pretirane. Verjamejo, da se težava lahko reši z dialogom.

Vlada meni, da so navedbe o sporu s Türkom pretirane.
Vlada meni, da so navedbe o sporu s Türkom pretirane. FOTO: POP TV

Svetovalec za odnose z javnostmi v kabinetu premierja Rok Srakar je po seji vlade navedbe o sporu med predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom republike Danilom Türkom v zvezi z imenovanjem veleposlanikov označil za pretirane. "Govorjenje o sporu med predsednikom vlade in predsednikom republike, kar se je pojavilo v zadnjih dneh, je pretirano," je dejal. V vladi po njegovih besedah verjamejo, "da gre za zadevo, ki jo je mogoče rešiti z dialogom".

Srakar je tudi ponovil, da je postopek imenovanja veleposlanikov zaupne narave. Zaradi tega na vladi tudi ne morejo komentirati napovedi predsednika republike, da ne bo podpisal odloka o imenovanju novih veleposlanikov.

Nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl pa meni, da je predsednik Türk s svojo odločitvijo "da ne podpre predloga vlade za imenovanje skupine novih veleposlanikov pred državnozborskimi volitvami potegnil pravo potezo, ki lahko takoj in dolgoročno prispeva k umiku slovenske diplomacije iz političnih iger.“ "Kadrovanje v diplomaciji je bilo v mandatu te vlade izrazito strankarsko, politično in ideološko. Po teh merilih so bili v diplomatsko mrežo razpostavljeni na najpomembnejša mesta svetovalcev in namestnikov veleposlanikov skorajda izključno ubogljivi in politično kompatibilni kadri, medtem ko je bila množica izkušenih in uveljavljenih diplomatov potisnjena v zakotne pisarne brez konkretnih zadolžitev in brez perspektive. Preostala jim je edino možnost, da so izražali svoje razpoloženje, občasne proteste in prošnje prek sindikata slovenskih diplomatov ter praviloma ostali neuslišani,“ meni Vajgl.

Spomnimo, Türk je v torek za POPTV napovedal, da zaradi preveč razgrete volilne situacije ne bo podpisal odlokov o imenovanju novih veleposlanikov. Na ministrstvu za zunanje zadeve pa so njegove izjave označili za nenavadne.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muvimen
28. 06. 2008 16.54
pajtlerblanka - zadnjič se mi je pohvalil župnik, da mu ga je potegnila ena faranka v spovednici. Sam ne mi rečt, da nisi bla ti, ker te mam na sumu. Tvoj hodi s polnimi jajci na okoli, ti ga farjem vlečeš c,c,c,c to pa ni lepo. exim - pa kaj ti skoz eni nageci gor in dol, če si feget priznaj in ti bomo zrihtal enga črnca z batino od 40 cm, da ti razturi uno tvojo rit prodano. In ne mi ata Prvo Borec - a zajebavat, če je mal starejši in drugače razmišlja :)
Buena Vita
28. 06. 2008 16.31
prvoborec eximu ne sežeš do nohta na nogi,kje imaš familijo????
Prvo Borec
27. 06. 2008 18.57
exim sedaj si pa dokazal, da si bil na Paradi sranja.
exim@t-2.net
27. 06. 2008 18.50
hinči: in živim od svojega dela. Hvala za kompliment, res sem načitan, saj mi branje ne dela težav. Tudi poslušati znam, veš, ti nagec! Iz tebe pa nikoli ne bo nič, saj so tvoja obdobja že mimo. Lapaš po forumu, pa ne veš kaj. A ne, nagec!
hakihak
27. 06. 2008 16.30
prvo borec sploh ne vem zakaj si to govoriva, saj veva kako je in kako je bilo. ko bi se vsi tega zavedali bi bilo drugače
Prvo Borec
27. 06. 2008 14.55
hakihak problemi nastanejo takrat, ko ni denarja. Koliko ljudi , ki so delali v Sloveniji, želelo stanovati v Sloveniji. Bolj malo jih je bilo, če pogledamo današnje stanje. Spomnim se vlaka za ploče !! 18 vagonov in vse polno. Kaj pa danes ?? Recimo temu dva avtobusa !! Vsi so tukaj !! LOL Tovariš TITO je bil najboljši politik, ki se ni pustil ukazovati in je hodil med vzhodom in zahodom, pa nobenemu ni nič dal od Jugoslovanske zemlje. Pa seja poglej !! V času TITA so Ti dovolili , da si živel, kot človek. Več je bilo druženja takrat, kot pa sedaj !!
hakihak
27. 06. 2008 14.46
seveda so jo uničili namerno, in to že mnogo prej. ante markovič in james backer sta se že leta 88 pogovarjala in dogovorila kako bo šlo. pri nas bi bilo hitro čez noč pa so nekateri preveč poregnili (dolgoročno, da se jim zdaj obrestuje) bili tudi zaprti... pa če pogledamo še bolj nazaj, je kardelj govoril, da je jugoslavija tvorba za določen čas. vprašam vas, zakaj jke tito venomer ponavljal širite bratstvo in jedinstvo... ker ga nikoli ni bilo!!! je večje zdaj kot takrat. isto se dogaja s slovenijo, pokrajine... štajerci, ljubljančani, dolenci, gorenci... čez čas bo spet isto, najprej se bomo ločevali po regijah, družili s sosedi in glej slo ni več, po drugi strani se pa EU združuje in čez noč bomo spet z taistimi srbi in hrvati v isti državi EU itd... kdaj si bomo na jasnem da nimajo naši politiki noben intres za zaščito nas malih državljanov ampak vsak skrbi za svojo rit. tu se moramo zamislit. v času tita so tudi kradli, ampak so tudi nam nekaj dali. in to je dejstvo
Prvo Borec
27. 06. 2008 12.45
hakihak Ti si pa res malo dobil, ker sam sem vlekel še zadnje dobre poteze, dokler niso namerno uničili Jugoslavijo. Poglej kaj delajo ! Stanoval sem v Savskem Naselju . Prvo delavsko naselje, od poštarjev, do oficirjev, do železničarjev, ma do vsega je bilo. Prva osnovna šola, ki je imela bazen v Sloveniji !!!!!! Prosim Vas in sedaj berem, da nimajo prvošolčkov !!! Da mislijo spremeniti šolo v vrtec. Naj spremenijo tisto na Črtomirovi ali pa Mirana Jarca. Potem se pa čudijo, če ni prvošolčkov, pa take palče, da si dva ne morete napraviti gnezdo, kjer bi delala ptičke. Tako oni mislijo, da smo ptički. Saj se mi sploh ne da pisat !!
hinko.murovec@siol.net
27. 06. 2008 12.29
Ja ljudje , g. Danilo ga je krepko polomil , ker ni za mišljenje povprašal recimo Exima, bi mu strokovno pojasnil zadevo , revčku , ki o politiki očitno nima pojma. Exim je vsekakor ekspert saj poleg zdravniških del obvlada tudi polže in jagode. LP
hakihak
27. 06. 2008 12.19
fantje še enkrat vas vprašam kakšni komunisti? pahorček in exim: če nebi bilo partizanov tud vaju nebi bilo in kakšno vezo imajo partizani z komunisti? butla!!!! prvo borec se strinjam s tabo! pa še nekaj vem da bo sedaj marsikdo rekel da sem komunist ampak rojen sem 66-ga. katere poboje boste naprtili men? čeprav nisem nikoli bil komunist!!!!! vidim pa da so jih še premalo, saj jih je vse več:GOLAZN KOT PODGANE SE MNOŽIJO! ZDAJ VEM ZAKAJ SMO PREJ BOLJŠE ŽIVELI! KER JIH NI BILO TU!!! UPAM DA BO PO 21.9. SPET BOLJE! DOL Z BELČKI, DOL Z USTAŠI, DOL Z ČETNIKI... Z DRHTALJO IN ŽIVELI RAZUMNI LJUDJE
Prvo Borec
27. 06. 2008 11.52
exim pazi, da ne boš vlekel jagode iz ušes
exim@t-2.net
27. 06. 2008 11.43
PrvoBorec: FM2U: shut up!
Prvo Borec
27. 06. 2008 10.50
pahorček samo še smejem se lahko, ker poskušate zakrpati luknje v desničarskem Titanicu LOL Postali boste bulbulatorji LOL
theta
27. 06. 2008 10.34
Amater Vajgl pravi, da je prejšnjo njihovo imenovanje veleposlanikov bilo nuja, ker pa res ne moremo bit brez veleposlanikov v ključnih EU državah takoj po vstopu v EU. To ni res. Veleposlaništvo ima polno ljudi, ki lahko opravljajo tekoče posle. Tudi Američani porabijo včasih par mesecev, da pošljejo novega veleposlanika k nam. Vajgl je tak smeško. V primerjavi z njim je Rupel celo dobr zunanji minister :)
pahor?ek
27. 06. 2008 09.29
Borček - ritonja, mislim, da tvoja komunistično-partizanska zalega s Pahorjem in Golobičem na čelu, je še slabša izbira! Aha, zdaj še je Turk zraven!
Prvo Borec
27. 06. 2008 09.12
Gospod predsednik nobenega dialoga z ljudmi, ki podpirajo Hrvaško ustaško vlado.
pahor?ek
27. 06. 2008 08.26
Podpora levičarskih politikov - mislim na Pahorja - je že začela zahtevati svojo ceno. Ne razumem g. Turk, kaj ima volilna kampanija opraviti z veleposlaniki?! Mislim, da ste tudi vi Pahorjev satelit.
exim@t-2.net
27. 06. 2008 08.03
Mediji tajkunski: PAZITE se sožitja med predsednikoma. Hitro k bonsaiu po nasvete, da se to sožitje takoj zruši. Če ne, bo preveč razbohoteno in vas lahko spreobrne v normalne novinarje/poročevalce. To pa za vašo hlapčevsko tajkunsko podredje ne bi bilo dobro.
Ciril Ajster
27. 06. 2008 01.07
TURK je zakon za vse .Če on ne bo naredil reda ga ne bo nobeden.
baltbaltazar@email.si
26. 06. 2008 23.20
Ivo Vajgl že ve kako se pravilno kadruje. Dolga leta je kadroval izrazito strankarsko, politično in ideološko. Še sedaj ne da mira.