Slovenija

Presvetljena Slovenija

Ljubljana, 22. 04. 2007 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V EU je le Belgija svetlobno bolj onesnažena od Slovenije. V Ljubljani večina luči namesto na pločnike sveti v vesolje.

Širjenje puščav bo vedno hitrejše, opozarjajo strokovnjaki
Širjenje puščav bo vedno hitrejše, opozarjajo strokovnjaki FOTO: Reuters

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo danes, poteka letos v znamenju podnebnih sprememb. Po najbolj črnem scenariju klimatologov se bodo v prihodnjih 100 letih povprečne temperature na Zemlji zvišale za med štiri in 6,5 stopinje Celzija, spremembe temperature pa bodo spremljala sušna obdobja in ekstremni vremenski pojavi. Klimatologi so si večinoma edini, da podnebnih sprememb ne moremo več ustaviti, lahko pa jih vsaj omejimo.

Meritve povprečne temperature zemeljskega površja kažejo, da se ozračje segreva - enako kažejo meritve tudi v Sloveniji. Porast temperatur je najbolj opazen v zadnjih 30 letih, najbolj nazorno pa to prikazuje krčenje ledenikov in vse pogostejše vremenske ujme.

Čiščenje in osveščanje

Kaj lahko posameznik naredi za bolj čist planet?
Kaj lahko posameznik naredi za bolj čist planet? FOTO: Reuters

Ob dnevu Zemlje bodo po Sloveniji potekale številne prireditve in čistilne akcije. Mestna občina Maribor v sodelovanju z društvom vodnih in adrenalinskih športov H2O team Maribor ob dnevu Zemlje pripravlja ekološko akcijo Pomagajmo reki Dravi, v okviru katere bo potekalo čiščenje struge in obrežij reke Drave. Čistilno akcijo, ki bo potekala v Kopru in bližnji okolici, pa pripravlja Študentska organizacija univerze na Primorskem. Končala se bo z večernim zabavnim programom v Kopru.

Gibanje za pravičnost in razvoj bo zaključilo projekt Darilo Zemlji, v okviru katerega so v aprilu po vsej Sloveniji posadili okoli 200 dreves. Zeleni Slovenije pa bodo po slovenskih mestih razdeljevali letake, s katerimi želijo javnost opozoriti na klimatske spremembe in jo poučiti, o tem, kako lahko posamezniki prispevajo k manjšim izpustom toplogrednih plinov.

Na Šmarni gori bodo opozarjali na svetlobno onesnaženje Zemlje
Na Šmarni gori bodo opozarjali na svetlobno onesnaženje Zemlje FOTO: Reuters

Praktične rešitve bodo predlagali tudi člani Mladega foruma SD Ljubljana. Na Šuštarskem mostu v prestolnici bodo mimoidoče opozarjali na ekološke probleme, predvsem na neracionalno porabo energije, nepotrebno vožnjo z avtomobili in nepravilno odlaganje odpadkov.

Slovenija je postala druga najbolj osvetljena in svetlobno onesnažena država EU, takoj za Belgijo, nad Ljubljano in Slovenijo pa vsako leto izgori za 10 milijonov evrov električne energije, so ob dnevu Zemlje sporočila društva Temno nebo, Mountain Wilderness Slovenije in Ustvarjalno astronomsko društvo. Omenjena društva ob tem prebivalce vabijo na Šmarno goro, kjer se lahko danes zvečer v živo prepričajo o svetlobnem onesnaževanju.

Na Šmarni gori pa si bodo obiskovalci zvečer lahko skozi teleskop ogledali reflektorje, ki namesto na ulice svetijo v nebo. Na svetlobno onesnaževanje želijo z omenjeno akcijo opozoriti društva Temno nebo Slovenije, Mountain Wilderness Slovenije in Ustvarjalno astronomsko društvo.

Pred četrt stoletja so na Šmarni gori organizirali tabore za opazovanje meteorjev, danes pa zaradi osvetljenosti
Ljubljane to ni več možno, so poudarili in dodali, da je v
Ljubljani 90 odstotkov luči, ki namesto na pločnike svetijo v vesolje. Če bo Slovenija nadaljevala s sedanjim tempom osvetljevanja, bo zagotovo postala najbolj svetlobno onesnažena država v EU, dodajajo.


Ogrožene čebele

Čebele so ogrožene
Čebele so ogrožene FOTO: Reuters

Čebelarska zveza Slovenije pa je ob dnevu Zemlje opozorila na ogroženost čebel zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev in pesticidov. Čebele ob tem pridejo v stik s strupenimi kemikalijami, ki jih pri svoji proizvodnji uporabljajo kmetje, kar povzroči prave pomore čebel.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
23. 04. 2007 14.56
anakos glede varnosti?saj so že vse prihvatiziral kar so mogli! ja kakega lumpa bodo pa že .....al pa tud ne!
kramar_jmdt@siol.net
23. 04. 2007 14.23
Še ena površnost. Tako pač je,če so na položajih žašolani bedaki !
anakos@email.si
23. 04. 2007 13.05
Me veseli, da se je končno malo razživelo komentiranje tukaj. Ta tema je res nujna. max, morda bi bila šibkejša razsvetljava sredi noči. Ne vem, zaradi varnosti?
max99
23. 04. 2007 12.46
Od 23.00 pa do 5.00 NE RABIMO JAVNE RAZSVETJAVE!!!! Denar naj občine porabijo za kaj bolj pametnega,če seveda znajo?!
Ana Kos Plestenjak
23. 04. 2007 12.45
Glede javne razsvetljave še to: saj mora marsikje biti, toda se tudi pretirava, kot pravite tudi drugi. Pa laserski žarki (sem prav povedala) s kakšnih zabavišč. Ne gre le za šparanje, temveč tudi za ljubezen do živali, ki živijo tam, in do rastlinskega sveta, ki nima možnosti do počitka.
nintendo64@email.si
23. 04. 2007 12.30
Ni toliko problem v množičnosti osvetljevanja (čeprav so občinski veljaki zadnja leta brez idej kam s toliko denarja, ki ga dobijo, in potem pač gradijo razsvetljavo sredi njiv), kot v nekvalitetni javni razsvetljavi. Take luči, ki jih v glavnem uporabljajo pri nas, so že v večini evropskih držav že zdavnaj prepovedali. In pri takih lučeh gre tudi do 60 električne energije v prazno. Saj poglejte malo naokoli sebe...prava javna razsvetljava NE SME oddajati svetlobe v nebo, ker navzgor nikomu ne koristi, v Sloveniji pa se dogaja prav to.
anakos@email.si
23. 04. 2007 12.27
V zvezi z embalažo bi se lahko veliko naredilo že od samega začetka. Nekatere stvari so zavite veliko bolj, kot je potrebno. Všeč mi je, da so se uveljavile darilne vrečke, ki so dolgo uporabne, namesto raznega darilnega papirja in trakov in pentelj, kar so mnogi vrgli samo stran. Tako se lahko z majhnimi koraki lepša svet. Zrno na zrno ...
beno.pehani@telemach.net
23. 04. 2007 12.00
Tu nekaj ne bo držalo, saj je prestolnica v določenih predelih precej slabo razsvetljena, mislim, da SD bodejo v oči zgolj cerkveni reflektorji. Predvsem bi bilo smiselno omejiti promet, ki poleg industrije daleč najbolj onesnažuje okolje, problem pa je tudi embalaža, za katere reciklažo bi moralo biti bolje poskrbljeno.
pomi@auspuh.com
23. 04. 2007 11.00
Nič novega. Že Kramberger je hotel prepovedat javno razsvetljavo.
anakos@email.si
23. 04. 2007 09.49
Res je pogosto le veliko v besedah, potem se pa neha. Sama sortiram odpadke, zoprno je s temi baterijami, pogrešam več možnega ločevanja embalaže. Menda ne paše vsa plastika tja. V navaden kontejner pa po moje tudi ne. Imamo večino varčnih žarnic (bi pa zelo rada kdaj prebrala kaj strokovnega na temo žarnic, neki električar namreč je rekel, da so za oči varčne žarnice bolj utrudljive, kdo ve kaj več?). Po stopnicah ponavadi hodim v temi, razen če se mi zelo mudi. Veliko pešačim, tudi daleč po mestu. Tudi v dežju. Ne uporabljam strupov za rože in drugo, uporabljam le svoje roke in rastline, ki npr. smrdijo kakšnemu zajedalcu. Sploh je pa neki Francoz rekel, da je zdravo jabolko tisto, v katerga pride tudi črv, saj v nezdrava ne gre (gotovo ni nujno, da so ravno vsa črviva, hehe). Z vodo, v kateri operem solato, zalijem rože. Bom vesela, če bomo vsak malo omejili tudi javno razsvetljavo in hrup. Da bi se naravni zvoki bolj slišali. pkorosec, prav imaš tudi glede strupov. Omenjaš sadovnjake. Gre pa tudi za njive, za ogromne površine. Včasih so ročno delali, ročno pleli, sedaj mnogi le polivajo strupe ...ki jih na koncu pojemo, popijemo ...
limonca4
23. 04. 2007 09.27
Pikam dopust, dober komentar!
pkorosec
23. 04. 2007 09.10
Sploh pa ali ste zasledili težave, ki jih imamo zadnja leta s raznimi gosenicami in hrosci, ki unicujejo listje na drevesih in travo? Vse to je posledica toplih zim in tega, da ptici ne opravljajo svojega dela. Kot prvo bi moralo biti prepovedano krmljenje ptic, saj so potem te site in zavaljene, ter ne jejo gosenic in hroscev. Zakaj so lahko v takoimenovani nerazviti in zaostali Jugoslaviji lahko ustvarjali umetna gnezda, s katerimi so vabili netopirje, da so si ustvarjali svoje domove? Zakaj so lahko sadili iglasta drevesa, kot so bori in smreke s namenom, da bi bilo vec ptic, ki bi domovale v njih? Zakaj se lahko danes sadovnjake nenadzorovano šprica s raznimi strupi, ko pa vsi vedo da ti strupi pomorijo cele roje čebeljih panjev? Ko ne bo čebel, kdo bo opraševal ?
pkorosec
23. 04. 2007 09.04
Ukinit osvetljevanje cerkva in trgovskih centrov, ter uvedba strogih kazni za tiste, ki ne ločujejo odpadkov, ali jih mecejo po podu. Cez vikend si kdaj privoscim izlet cez Muro v sosednjo Avstrijo in se tam sprehajam, ker hodim po cisti in urejeni zemlji in res redko zasledim kaksno cigaretno skatlico na tleh, medtem ko je na juzni strani Mure tega polno. Zal imamo Slovenci, bolj taksno cigansko mentaliteto, ceprav se imamo za nevemkake evropejce.
tomi.passion@gmail.com
23. 04. 2007 07.36
Predlagam, da zamenjamo ljubljanskega župana. Njegov hinavski nasmeh zaslepi še tako močno luč. Onesnaženja bo takoj manj.
gadni@email.si
23. 04. 2007 06.58
Bravo pikam_dopust- Dober komentar!
makajjezvami
23. 04. 2007 03.13
Najbolj žalostno pri tem je to, da ogromno ljudi sploh ne ve kakšno je zares temno nebo. Ampak drugače kot s primernim zakonom oz pravilnikom o javni razsvetljavi se tega najbrž ne bo dalo urediti.
mark avrelij
22. 04. 2007 18.51
no, no..če bi se javno razsvetljavo mal omejil oz. uporabil varčne žarnce, bi se že omejil mal uporabo električne energije. Bolš mal pa po mal, kokr pa nč.
Tonček Balonček
22. 04. 2007 15.50
Tudi meni se zdi perverzno nočćno osvetljevanje zvonikov in pročelij cerkva ter nagovarjanje prebivalcev, naj si namestijo 60 W žarnice ter podobno! Gre za neke brezzvezne akcije /več ali manj za njimi stojijo razne prosvetljene dame/, ki pa se tuširajo po 10x na teden in na leto kupijo po 10 oblek in parov čevljev in podobno. Zakaj ne žanejejo vika in krika ob množičnem nameščanju klimatskih naprav p stanovanjih in v avtomobilih, osveščanju Američanov in drugih na Zahodu, ki jim energija ne pomeni drugega kot možnost zadovoljevanja potreb. To je pač tako, kot da bi zdaj kakšne zamorčke prosvetljevali, naj v zvezek piše na obe strani in z ošiljenim svinčnikom, ker je poraba papirja in kemikalij na svetu prevelika in mora tudi sam prispevati svoj delež k reševanju Zemlje.
anakos@email.si
22. 04. 2007 12.28
lup, aha, na to pa nisem pomislila ... Hvala!
pikam_dopust@yahoo.com
22. 04. 2007 12.19
Pa dajmo nekaj za zemljo narediti. Kdo od vas, ki se sicer z avtomobilom vozite na delo, se bo jutri peljal z avtobusom? Kdo od vas bo zjutraj malo prej vstal in zvečer šel malo prej spat in s tem prihranil na električni energiji? Vsi so za ohranitev zemlje. Ampak samo toliko časa, dokler za to ni treba dvigniti lastne riti in kaj za to narediti...