Slovenija

Prestavljena obravnava

Ljubljana, 23. 10. 2007 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni odbori so obravnavo novele zakona o zasebnem varovanju preložili, saj so koalicijske stranke vložile veliko število amandmajev.

Razlog za preložitev obravnave je bilo veliko število amandmajev, ki so jih tik pred sejo pripravile koalicijske stranke. O točnem datumu obravnave se bodo člani odbora skupaj z notranjim ministrom še uskladili.

Vodja poslancev SD in član odbora Miran Potrč je podal proceduralni predlog, naj obravnavo novele odložijo na drug termin. Pojasnil je, da so šele tik pred sejo dobili 12 strani amandmajev koalicijskih strank. "Tega nisem sposoben v kratkem času prebrati," je poudaril in dodal, da "o tako pomembni stvari ne morem odločati, ne da bi prej prebral amandmaje".

S predlogom vodje poslancev SD so se strinjali tudi drugi člani odbora, tako koalicijski kot opozicijski.

Poslanske skupine gorčene

V LDS so presenečeni in ogorčeni nad potezo vlade, ki je v državni zbor posredovala povsem drugačen predlog novele zakona o zasebnem varovanju, kot je bil obravnavan na seji vlade in ga je minister za notranje zadeve Dragutin Mate predstavil na novinarski konferenci prejšnji teden.

Notranji minister Dragutin Mate je dejal, da je ministrstvo po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju.
Notranji minister Dragutin Mate je dejal, da je ministrstvo po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju. FOTO: POP TV

V izjavi za javnost so zapisali: "Nedopustno je, da vlada nesrečni dogodek, ki se je nedavno zgodil pred ljubljansko diskoteko, izkorišča za izgovor, da na vsak način izsili sprejem zakona, ki je bil enkrat že zavrnjen."

Spremembe, ki jih je javnosti predstavljal minister Mate, so bile večinoma ustrezne. Spremembe, ki jih sedaj vlada tudi dejansko predlaga, in to po nujnem postopku, pa po njihovem mnenju niso. Poleg tega, da gre za urejanje sistemskih vprašanj, kot so ukinitev Zbornice za zasebno varovanje, usposabljanje in izobraževanje varnostnikov, standardi in poklicni profili, so to spremembe, ki zahtevajo širšo razpravo, ki je nujni postopek ne more zagotoviti, menijo v LDS in zaključujejo: "Gre za zlorabo tragedije in poslovnika državnega zbora, kar je za vlado in notranjega ministra nesprejemljivo."

Presenečeni tudi v poslanski skupini Zares

V poslanski skupini Zares so presenečeni in z nelagodjem sprejemajo potezo vlade.
V poslanski skupini Zares so presenečeni in z nelagodjem sprejemajo potezo vlade. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi v poslanski skupini Zares s presenečenjem in nelagodjem sprejemajo potezo vlade. V najnovejšem predlaganem zakonskem besedilu (z dne 18. oktobra 2007) je namreč povzeta glavnina določb tistega predloga zakona, ki so ga poslanke in poslanci obravnavali junija letos, nato je državni svet nanj izglasoval odložilni veto, pri ponovnem glasovanju v DZ 13. julija 2007 pa predlog zakona ni bil sprejet, so zapisali v izjavi za javnost.

"Ocenjujemo, da gre za nesprejemljivo ravnanje vlade in ministra za notranje zadeve, zato pri sprejemanju najnovejšega predloga novele zakona o zasebnem varovanju ne želimo sodelovati."

Spomnimo...

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je podprl predlog SNS, naj inšpekcijske službe skupaj z ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) do maja 2008 preverijo delovanje in zaposlovanje v družbah za zasebno varovanje. Člani odbora so na seji, ki jo sklicala SD zaradi ugotavljanja morebitne odgovornosti MNZ zaradi smrti mladeniča v bližini lokala Global, še podprli tri sklepe koalicijskih strank in zavrnili vse predlagane sklepe SD.

Mate je prepričan, da bo novela zakona o zasebnem varovanju, ki jo je sredi oktobra sprejela vlada, policiji dala vzvode za hitrejši odvzem licenc.

Notranji minister Mate je v razpravi na odboru dejal, da je ministrstvo po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju. Pri tem je opozoril na težave pri odvzemu licenc. Tako je upravno sodišče razveljavilo odločbo o odvzemu licence podjetju, ki je varovalo lokal Lipa v času dogodka, v katerem so umrle tri mlade osebe.

Glede družbe VIP Varovanja je Mate pojasnil, da je ministrstvo po drugi pravnomočni odločbi 11. oktobra 2007 predlagalo postopek za začasen odvzem.

Med zavrnjenimi sklepi SD je tudi sklep, da MNZ kljub predlogu zoper družbo VIP Varovanje ni sprejelo ukrepa začasnega odvzema licence. SD ministrstvu tudi očita, da novelo zakona ni predlagalo pravočasno, temveč šele po nesreči v diskoteki Global.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

<)))><
24. 10. 2007 07.16
Kaj ma Golobić za cvilit? Najprej naj gre na volitve, pol pa naj otresa po parlamentu. ZGUBA!!!
rulli@email.si
23. 10. 2007 22.57
Točno sem vedel kaj se bo zgodilo - primer Global ne bo razrešen še lep čas ne! Slovenija je bila in vedno bo del bivše Juge. Bravo Janezi!
manjakranjc@hotmail.com
23. 10. 2007 18.43
LDS in ZARES sta nekompetentna in iz tega stališča je njuna beseda popolnoma nič-vredna. Volitve so drugo leto ne pa letos! Zakon, ki je kilav pai ima na grbi prejšnja garnitura, te bi bilo treba tepst pred lokali. Kok me razkuri, ko javno lažejo zavajajo in otresajo strupene jezike ko bi saj v svojem času bili tako kritični!
bonsai9@email.si
23. 10. 2007 18.03
Kaj pa če je bil umor sploh naročen s strani vlade? Glede na sedanje mahunacije bi se to dalo tako sklepat.
ak58745@yahoo.com
23. 10. 2007 17.50
baje se golobiča prijema vzdevek "Cvili".