Slovenija

Prerazporeditev treh mio evrov?

Ljubljana, 27. 10. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni odbor je podprl šest dopolnil predloga proračuna za leto 2009, ki predvideva tudi pomoč po ujmah.

Rdeči križ je končal akcijo zbiranja prispevkov za prizadete v poplavah. V dobrem mesecu so zbrali skoraj milijon evrov. Tudi Slovenska Karitas akcijo počasi zaključuje, njihove donacije so že presegle milijon 600 evrov.

Člani odbora so po več kot osmih urah razprave vladi predlagali, naj pri pripravi dopolnjenega predloga proračuna za leto 2009 od 75 predlaganih dopolnil upošteva sprejeta in preuči možnost povečanja sredstev za namene, na katere so ob obravnavi predloga proračuna prejšnji teden opozorila tudi nekatera druga delovna telesa DZ. Odbor predlaga prerazporeditev približno treh milijonov evrov.

Z najbolj obsežnim dopolnilom odbor predlaga povečanje posebne proračunske rezerve in programov pomoči v primerih nesreč pri ministrstvu za okolje in prostor za 1,4 milijona evrov.
Z najbolj obsežnim dopolnilom odbor predlaga povečanje posebne proračunske rezerve in programov pomoči v primerih nesreč pri ministrstvu za okolje in prostor za 1,4 milijona evrov. FOTO: Dare Čekeliš

Z najbolj obsežnim dopolnilom odbor predlaga povečanje posebne proračunske rezerve in programov pomoči v primerih nesreč pri ministrstvu za okolje in prostor za 1,4 milijona evrov. Denar naj bi namenili za sanacijo plazov, ob čemer je bilo v razpravi slišati opozorila, da je vlada predvidela premalo denarja za sanacijo po neurju, ki je Slovenijo prizadelo 19. septembra. Septembrsko neurje je narekovalo tudi dopolnilo, s katerim odbor predlaga namenitev dodatnega enega milijona evrov za Agencijo RS za okolje. Za toliko naj bi agencija povečala obseg sredstev za delovanje vodnogospodarske javne službe.

Dve sprejeti dopolnili se nanašata na povečanje proračunskih sredstev za Direkcijo RS za ceste. S prvim je odbor za finance povzel predlog Boruta Sajovica (LDS), da se 100.000 evrov nameni za ureditev državne ceste v naselju Ribčev laz v Bohinju, z drugim pa je znižal predlog Sama Bevka (SD) o namenitvi enega milijona evrov za modernizacijo ceste na odseku skozi sotesko Zala na Idrijskem na 100.000 evrov.

Odbor za finance je s sprejetimi dopolnili znotraj proračuna, ki za leto 2009 predvideva prihodke v višini 8,99 milijarde evrov ter odhodke v višini 9,11 milijarde evrov, soglašal s prerazporeditvijo skupaj 2,7 milijona evrov. Proračun za leto 2009 kot tudi spremembe proračuna za leto 2008, ki ga bo odbor za finance obravnaval 24. novembra, bo DZ sprejemal na izredni seji 26. in 27. novembra.

Odbor za finance je oblikoval in sprejel še eno svoje dopolnilo. Ministrstvo za gospodarstvo naj bi dobilo dodatnih 100.000 evrov za spodbujanje razvoja turizma in gostinstva, ob čemer naj bi si ta denar razdelilo z ministrstvom za šolstvo in šport, in sicer z namenom organizacije univerzijade v Mariboru. Na seji so sprejeli še dopolnilo poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battelija, da se uradu vlade za narodnosti nameni dodatnih 30.000 evrov.

Vlada, katere predstavniki se na seji niso želeli opredeljevati do obravnavanih dopolnil, bo morala zdaj pripraviti dopolnjen predlog proračuna ter ga predložiti DZ najpozneje do 12. novembra. Poslanske skupine bodo nanj lahko vlagale dopolnila najpozneje do 21. novembra, nato pa se bo 24. novembra vnovič sestal matični odbor. Na izredni seji 26. in 27. novembra bo DZ poleg obeh proračunov sprejemal še zakon o njunem izvrševanju ter odlok o programu prodaje državnega finančnega in stvarnega premoženja za leti 2008 in 2009.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.