Slovenija

Prepoved totalitarnih simbolov v EU?

Bruselj/Ljubljana, 09. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tomaž Bratož/Vladimir Vodušek/Janez Usenik
Komentarji
0

V Evropski uniji se razvnema nova ideološka tema, prepoved avtokratskih simbolov. Potem ko je v Evropi spet stekla razprava o prepovedi nacističnih simbolov, pa je skupina konzervativnih poslancev v Evropskem parlamentu iz novih članic pozvala, naj v Uniji razpravljajo tudi o prepovedi komunističnih simbolov.

Franco Frattini (Foto: Reuters)
Franco Frattini (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Konservativni poslanci v Evropskem parlamentu predlagajo, da bi v EU poleg nacističnih prepovedali tudi komunistične simbole, zaradi trpljenja, ki so ga povzročili povojni režimi v vzhodni Evropi. Prepoved je predlagala skupina poslancev evropske ljudske stranke iz Madžarske, Češke, Slovaške, Estonije in Litve. "V imenu rdeče zvezde, kladiva in srpa, ki so največji komunistični simboli, je bilo veliko zla in pobojev," pravi Jozsef Szajer, madžarski poslanec Evropske ljudske stranke v Bruslju. "Naša ideja je, da se na enak način obravnava vse avtokratske simbole v Evropi," pravi.

Madžarska je tako že prepovedala prav vse simbole, simboli Sovjetske zveze so prepovedani tudi v Latviji. V večini držav nekdanjega sovjetskega bloka so izvedli tudi lustracijo, prepoved političnega delovanja kadrom nekdanjih režimov. V Sloveniji so bili takšni poskusi neuspešni, med slovenskimi poslanci iz evropske ljudske stranke pa nismo prišli do odziva na predlog njihovih kolegov. Po mnenju evropske liberalne demokracije pa gre za zelo sporen predlog. Kot pravi slovenski poslanec, Jelko Kacin, je ta predlog, kot bi rekla mlada generacija – 'utrgan'. "Kot da bomo zdaj prepovedali uporabo lika Che Guevarre s petokrako zvezdo, podirali spomenike, na katerih je petokraka zvezda, na pokopališčih in povsod tam, kjer so padli borci in borke za svobodo," dodaja. "Bomo uničili tudi fresko v Državnem zboru, na kateri sta tako nacistični kot komunistični simbol?" se še sprašuje Kacin.

Na pobudo konzervativnih poslancev v kabinetu bruseljskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost, Italijana Franca Frattinija odgovarjajo, da se bolj nagibajo k splošni prepovedi materialov, ki spodbujajo k rasizmu in ksenofobiji, odločitev, kateri simboli so nesprejemljivi, pa prepuščajo članicam. Frattini, ki prihaja iz italijanske stranke nacionalnega zavezništva, naslednice Mussolinijeve fašistične stranke, primerja nacizem in komunizem, fašizma pa ne omenja. Ob tem navaja pokol Italijanov v fojbah, ki naj bi ga Rim v pretekloszi ne omenjal, zato da bi ohranil dobre odnose s Titovo Jugoslavijo.

Bo predlog razdelil tudi Slovence?

Zamisel, da naj bi poleg razprave o nacističnih simbolih v Evropski uniji govorili še o prepovedi komunističnih simbolov, je aktualna tudi pri nas. Zanimalo nas je, kaj o prepovedi simbolov menita človeka, ki sta se med drugo svetovno vojno znašla na različnih straneh.

Janez Stanovnik
Janez Stanovnik FOTO: POP TV

Janez Stanovnik, predsednik borčevske organizacije dvomi v produktivnost razprave o prepovedi simbolov različnih totalitarizmov, ki med seboj niso primerljivi. "Če postavite skupaj nacistični simbol – svastiko, s srpom in kladivom, ste postavili celotno scenografijo druge svetovne vojne v napačno luč in tako dali opravičilo za kolaboracijo z nacizmom," pravi Janez Stanovnik.

Justin Stanovnik, bratranec Janeza Stanovnika in urednik glasila Nove slovenske zaveze ,pa meni, da bo razprava dobrodošla, saj bo to začetek poglobljene refleksije o naši preteklosti. "V znamenju komunističnih simbolov se je v Sloveniji zgodilo toliko duhovnega in fizičnega nasilja, da bi jih bilo treba, podobno kot nacistične in fašistične, prepovedati," pravi Justin Stanovnik.

Justin Stanovnik
Justin Stanovnik FOTO: POP TV

Sogovornika vztrajata na različnih ocenah druge svetovne vojne. " Spomenka Hribar je v Slovenj Gradcu govorila o treh totalitarizmih – nacizmu, komunizmu in katolicizmu," pravi Janez Stanovnik. "Če sedaj postavim vse te tri totalitarizme skupaj, pa menda ne bom govoril o tem, da je treba 'hakelkrojc' odpravit in da je treba odpravit tudi Kristusov križ," dodaja.

"Razlika (med nacizmom in komunizmom – op.p.) je velika, čeprav sta v svojih pojavnih oblikah v bistvu enaka," pravi Justin Stanovnik. "Po svojem izvoru pa sta različna. Fašizem in nacizem sta bila po vojni obsojena v vseh pogledih, medtem ko ima komunizem še vedno neke evropske valence in se iz evropske duše ne more izseliti," še dodaja.

Razprav o simbolih bo očitno razdelila ne samo bratranca Stanovnik, ki sta se znašla na različni strani ampak tudi slovensko politiko.

Enačenje simbolov in znakov z ideologijo ni primerno

Nekateri nasprotniki prepovedi simbolov pa opozarjajo, da znakov in simbolov ne smemo enačiti z ideologijo, ki jih je uporabljala. Tako nacistični kot komunistični simboli so pogosto že zelo stara znamenja, ki imajo v raznih kulturah različne pomene.

Svastika kot budistični simbol sreče in uravnoteženosti
Svastika kot budistični simbol sreče in uravnoteženosti FOTO: POP TV

Kljukasti križ, ali svastika, je starodavni simbol, ki ga poznajo različne kulture, hindujci ga na primer uporabljajo še danes in ima, čisto drugače kot je to zdaj v naši zavesti, izredno pozitiven pomen.

Svastika kot del nacistične ikonografije
Svastika kot del nacistične ikonografije FOTO: POP TV

Zgodovinar Božo Repe pravi, da je izvorno imela pomen uravnoteženja, ljubezni in dobrote v budizmu in drugih kulturah. Kot takega so ga uporabljali celo v ZDA na božičnih in novoletnih razglednicah vse do začetka druge svetovne vojne.

Nacisti so svastiko povezali z mitom o arijski rasi in jo kot tako uporabili za svoj simbol. Podobno zgodovino ima tudi peterokraka zvezda, ki je, večinoma kot pentagram, starodavni magični simbol. Komunisti so jo pobarvali v rdečo barvo revolucije, toda rdeče zvezde danes nikakor ne povezujemo le s komunizmom.

Pentagram je starodavni simbol, ki ga zasledimo v mnogih kulturah
Pentagram je starodavni simbol, ki ga zasledimo v mnogih kulturah FOTO: POP TV

Bolj specifičen komunistični simbol pa sta srp in kladivo, ki so si ju izmislili kot simbol sodelovanja delavcev in kmetov. Toda tudi srp in kladivo nista le simbola komunistične nadvlade, ampak tudi simbol gibanja za socialne pravice. Različni pomeni simbolov pa niso edini razlog, da nekateri takšni prepovedi nasprotujejo. Božo Repe poudarja, da bi se morali truditi za boljše vedenje o preteklosti, namesto da z birokratskimi ukrepi prepovedujemo stvari, ki jih ni mogoče prepovedati.

"Vedno se najde pot, da spremeniš simbol ali ga prebarvaš in tako narediš nek nov simbol. S tem pa seveda stvar ni rešena," pravi Repe.

Prepoved simbolov tako nima želenega učinka. Za nekatere pa postanejo prepovedani simboli celo še bolj privlačni.