Slovenija
Oglas

Prenovljena Žitova pekarna Maribor po naložbah v višini 9 milijonov evrov v vrhu pekarske industrije v Evropi

Ljubljana, 11. 07. 2024 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

- Novosti pri peki pekovskega peciva in kruha ter pripravi slaščic

- 30-odstotno povečanje kapacitet proizvodnje štruc in hlebcev in podvojene zmogljivosti peke

- Večja avtomatizacija in še boljši nadzor nad kakovostjo proizvodnje

- Boljša oskrba domačega trga in krepitev potenciala za prodor na tuje trge

- Investicije v okviru Preobrata Žita v skupni vrednosti več kot 26 milijonov evrov. 

Danes je potekal otvoritveni dogodek prenovljene Žitove pekarne Maribor. V podjetju Žito, ki deluje pod okriljem Skupine Podravka, so z izvedbo investicij v skupni vrednosti 9 milijonov evrov okrepili proizvodne kapacitete ter naredili pomemben korak za modernizacijo in avtomatizacijo proizvodnje. S tem ustvarjajo pogoje za dolgoročno vzdržno in uspešno poslovanje. Dogodek so z udeležbo počastili počastil minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matjaž Han, predsednica uprave Podravke Martina Dalić, generalni direktor Žita Tomislav Bujanović, predstavniki Žita in Podravke, poslovni partnerji ter zaposleni. 

V pekarni Maribor so izvedli številne investicije v posodobitev proizvodnje, največ na področju peke pekovskega peciva, kruha in priprave slaščic. Ključne pridobitve so vzhajalna komora za avtomatsko vzhajanje kruha, linija za proizvodnjo pekovskega peciva, ter nove naprave, med njimi dvoetažna tunelska peč za pekovsko pecivo, hladilna spirala in dva zamrzovalna tunela za zamrzovanje peciva. Vzpostavili so pakirnico za avtomatsko pakiranje peciva in kruha ter kotlovnico in strojnico za kompresorsko postajo. V pekarni širijo tudi skladiščne prostore.

"Razvoj in investicije so gradniki uspešnih poslovnih zgodb," poudarja Tomislav Bujanović, generalni direktor Žita, in dodaja: "Z modernizacijo Žitove pekarne Maribor povečujemo kapacitete proizvodnje štruc in hlebcev za 30 odstotkov in podvajamo zmogljivosti peke. Tako stopamo na pot največjega modernega pekarskega obrata v Sloveniji. Novosti so pomemben korak za avtomatizacijo proizvodnje in še boljši nadzor nad kakovostjo proizvodnje pekovskega peciva, kruha in slaščic. Vse to prinaša številne pozitivne učinke – za podjetje in zaposlene ter naše potrošnike in kupce."

Bolj konkurenčni na domačem trgu in v mednarodnem okolju

Z novimi linijami bo podjetje lahko proizvajalo še širšo paleto izdelkov in se bolje prilagajalo tržnim razmeram, trendom in pričakovanjem potrošnikov. Naložbe prispevajo k razbremenjevanju zaposlenih, s čimer uresničujejo svojo zavezo za pripravo vrhunskih izdelkov ob izboljšanju delovnih pogojev. Posodobitev proizvodnje pospešuje ustvarjanje dodane vrednosti in doseganje višje produktivnosti. Podjetje tako postaja bolj konkurenčno, saj krepitev proizvodnih kapacitet omogoča boljšo oskrbo obstoječih kupcev in potrošnikov na domačem trgu, hkrati pa sklepanje novih partnerstev doma in intenzivnejši prodor na tuje trge.  

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, ja v nagovoru izpostavil: "Preobrat Žita je odlično uspel in to je ponovni dokaz, da je za dobre rezultate ves čas potrebno investirati, razvijati in vlagati v podjetje. Tako gospodarstvo kot država potrebujemo vizijo za prihodnost in pogum, da se postavljamo ob bok najboljšim.

Samo skupaj in s sodelovanjem nam to lahko uspe. Še posebej me veseli dejstvo, da v takšnih, sodobnih delovnih okoljih svoje znanje in sposobnosti v največji meri lahko pokažejo tudi ljudje, kar zagotovo dviguje njihovo osebno kakovost življenja. Zares iskrena hvala in čestitke za odločno pot, s čimer podjetje Žito zagotovo bogati poslovno okolje v naši državi."

Martina Dalić, predsednica uprave Podravke, je ob svečani otvoritvi poudarila: "Danes lahko rečemo, da smo z vsemi investicijami, ki smo jih zaključili v teh treh letih, Žitu zagotovili priložnost za uspešno prihodnost. Vendar je treba na tej priložnosti vztrajno in vsakodnevno delovati. Pred nami je še veliko pomembnih nalog, ki se osredotočajo na potrošnika in samo potrošnika. Biti hiter, skrajšati čas odziva na potrebe potrošnikov, še bolje razumeti njihove potrebe in ne sklepati nikakršnih kompromisov glede kakovosti so cilji, ki nas morajo voditi v vsakem trenutku. Na koncu, in v imenu celotnega poslovodstva Žita, napovedujem veliko dela ter popolno osredotočenost na kupce, trg in, seveda, potrošnike."

Skupina Podravka je pekarstvo prepoznala kot eno od strateških proizvodnih kategorij

S širokim portfeljem in prepoznavnimi blagovnimi znamkami podjetje utrjuje svojo pozicijo med vodilnimi slovenskimi podjetji v prehrambni panogi. Pekarno Maribor, poleg pekarne Vrhnika, v podjetju krepijo kot središče za proizvodnjo kruha in pekovskega peciva v segmentu dopeke, medtem ko je v pekarni Vič v Ljubljani fokus na svežih pekovskih izdelkih. Pekarna v Lescah je specializirana za proizvodnjo malih, butičnih serij izdelkov. Poleg že navedenih investicij v Mariboru, izpostavljajo tudi investicijo v novo sodobno avtomatizirano linijo za proizvodnjo kruha v Pekarni Vič v Ljubljani, ki je bila izvedena v lanskem letu.  V vsaki pekarni so tudi kapacitete za odpremo izdelkov na posamezna področja države. S takšno razvejano organizacijo poslovanja podjetje vsak dan oskrbi preko 1.800 odjemnih mest po Sloveniji. 

Skupaj za več kot 26 milijonov evrov naložb

Naložbe v pekarno Maribor so del investicijskega cikla podjetja in procesa, imenovanega Preobrat Žita. Med celotnim obdobjem Preobrata, od začetka leta 2022 do konca leta 2024, bodo investicije Skupine Podravka v Žito znašale preko 26 milijonov evrov, kar je več,  kot je bila njihova višina v predhodnih  šestih letih, od leta 2016 do leta 2021.

Obsežen investicijski ciklus zasleduje strateški cilj preoblikovanja Žita v sodobno pekarsko industrijo, tako s konsolidacijo proizvodnje, povečanjem učinkovitosti in produktivnosti kot tudi z optimizacijo asortimana.

Z ambicijo po nadaljnjem razvoju in nizom naložb v Žitu ob podpori Skupine Podravka na tradiciji bogatega znanja zaposlenih, z izkoriščanjem prednosti sodobnih tehnologij ter inovativnostjo nadgrajujejo več kot 75-letno tradicijo podjetja.


Naročnik oglasne vsebine je Žito / Podravka.