Slovenija

VIDEO: Pirančani ne pijejo prekuhane vode

Koper, 02. 07. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi zastrupitve vode na območju Pirana in Bernardina še vedno velja ukrep prekuhavanja vode. Poteka tudi razdeljevanje vode.

Cisterna z vodo.
Cisterna z vodo. FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi zastrupitve vode na območju Pirana in Bernardina (od Bernardina do bencinske črpalke oziroma Droginega skladišča soli in mestnega jedra Pirana) še vedno velja ukrep prekuhavanja vode. Na prizadetih območjih poteka razdeljevanje vode. Predstavnica za stike z javnostjo pri družbi Rižanski vodovodi Koper Sara Krbavčič je za 24ur. com dejala, da bo "ukrep prekuhavanja vode na območju Pirana in Bernardina veljal še ta teden“. Velika verjenost je, da bo vodo potrebno prekuhavati še naslednji teden.

Razdeljevanje vode
Razdeljevanje vode FOTO: Dare Čekeliš

Prekuhana voda se po mnenju Krbavčičeve "lahko uporablja za pitje, kuhanje, pranje perila in osebno higieno.“ Uspešnost vseh posegov, ki jih je Rižanski vodovod Koper v tem času izvedel na javnem vodovodnem omrežju, se preverja z laboratorijskimi analizami vzorcev vode. Poudarila je še, da so na podlagi analize vzorcev vode stanje iz dneva v dan izboljšuje.

Prizadetim osebam na zgoraj omenjenih območjih je ponujena pomoč, organizirana v sodelovanju z Občino Piran, civilno zaščito, Rdečim križem, krajevno skupnostjo, Okoljem Piran in Komunalo Koper, v obliki razdeljevanja pitne vode.

Na Trgu 1. maja v Piranu se prav tako nahaja cisterna, kjer si lahko prebivalci mesta sami natočijo čisto vodo. Poleg tega pa je mogoče dobiti plastenke vode v Gasilskem domu Piran. Prebivalci Pirana se navkljub zagotovilom, da je prekuhana voda pitna, izogibajo pitju vode. Trdijo tudi, da ima prekuhana voda še vedno čuden vonj in barvo.

Točke za razdeljevanje vode

V podjetju Rižanski vodovodi vse osebe, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo priti do točk razdeljevanja pitne vode, prosijo, da pokličijo na: Rižanski vodovod Koper na telefonsko št. (05) 66 86 130 vsak dan med 9. in 15. uro ali na Rdeči križ na telefonsko št. (05) 67 12 640 vsak dan med 9. in 15. uro. Pokličejo lahko tudi na center za socialno delo na telefonsko št. (05) 67 12 300 v času uradnih ur in bodo embalirano vodo dostavili na domač naslov med 9. in 15. uro istega dne.

Razdeljevanje vode med domačine.
Razdeljevanje vode med domačine. FOTO: Dare Čekeliš

Dnevno bodo na odraslo osebo zagotovljeni 3 litri vode (dve plastenki po 1,5 litra), za otroke do 10 kg 1,5 litra (po mnenju Inštituta za varovanje zdravja), ki so namenjeni pitju. Za ostale potrebe (pranje, priprava hrane, osebna higiena) naj se uporablja prekuhana voda iz vodovoda.

Obisk zdravnika

"Vsi tisti, ki še vedno trpite za posledicami okužbe, ste zaprošeni, da obiščete zdravnika in če je le mogoče oddate vzorec izbljuvane mase in blata. Vzorce lahko oddate tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper na Vojkovem nabrežju 4a v Kopru. Preiskave so brezplačne“. Za morebitne informacije vam je na voljo oddelek za epidemiologijo ZZV Koper na tel. št. (05) 66 30 800 in (05) 66 30 842, so še zapisali v sporočilu za javnost pri podjetju Rižanski vodovodi.


Vzrok so fekalije v vodi

Kot je znano, je Rižanski vodovod Koper že pred enim tednom sporočil, da so laboratorijske preiskave vzorcev vode na območju Pirana in Bernardina končane. Rezultat preiskav je potrdil sum o neustrezni vodi oziroma potrjena je bila prisotnost fekalnih bakterij. V vodovod, ki ga je Rižanski vodovod Koper skušal posodobiti in priključiti na stare cevi, je vdrla fekalna voda.

Da bi vnovič zagotovili varno oskrbo z vodo, so razkužili vodno celico vodohrana na Bernardinu, spremenili smer napajanja, spirali vodovodni sistem na hidrantih po Piranu in Bernardinu, preverili dogodke na samem mestu prevezave na novozgrajeni vodovod na Bernardinu, pri bencinski črpalki.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dadi&boris
08. 07. 2008 16.49
kakšna fora, a ste vedno tako natančni pri prispevkih?, Piranski zdravstveni dom in pet bolnikov zaradi zastrupitve??? omg, ti ljudje ki so vstopili so prišli po napotnice in bolniške liste, za nekaj čist drugega,, grozaaa
300nauro
03. 07. 2008 22.44
Čeprav zadeva predvsem za prizadete ni niti najmanj smešna, postaja vedno bolj jasno, da nekje nekaj smrdi. Kdo bo plačal nastale stroške? Bojim se, da bo RVK (Rižanski vodovod Koper) ob prvi priložnosti občutno podražil vodo na obali, kajti zadnji člen verige je vedno potrošnik. Kot vzrok za dvig cen prav gotovo ne bodo navajali stroškov sanacije junijsko/julijske okuženosti vode, saj želijo, da se vse skupaj čimprej pozabi.