Slovenija

Prekinitev za prekinitvijo

Ljubljana, 05. 12. 2005 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Namesto o proračunu in parkiriščih so se mestni svetniki prepirali o odstopnih izjavah dveh podžupanov.

Mestni svetniki so razpravo o Trgu republike preložili
Mestni svetniki so razpravo o Trgu republike preložili FOTO: POP TV

V ljubljanskem Mestnem svetu je danes vladala svojevrstna zmešnjava. Sprva je bilo predvideno, da bi namesto o proračunu govorili o parkiriščih, a so potem sejo začeli z odstopnimi izjavami podžupanov. Nejevoljni opozicijski svetniki so zato poskrbeli, da so po uri in pol zasedanja sejo za eno uro prekinili.

Mestni svet je še pred razpravo o Trgu republike na predlog županje začel razpravo o razrešitvi podžupanov iz vrst LDS, Igorja Omerze in Slavka Slaka, a se je zgodilo več proceduralnih zapletov.

Peter Sušnik iz opozicijske SDS je namreč dejal, da bi morala županja pred začetkom seje predlog o razrešitvi podžupanov uvrstiti na dnevni red kot posebno točko dnevnega reda, ter zahteval odmor in mnenje statutarno-pravno komisije mestnega sveta. Menil je tudi, da ni mogoče le formalno sprejeti sklepa o razrešitvi, ampak je treba vsebinsko razpravljati o razlogih za odstopa Omerze in Slaka, ki sta nedavno odstopila hkrati z razpadom mestne koalicije.

Ugotoviti je treba njuno odgovornost

Kot je znano, je bil prejšnji ponedeljek mestni svet nesklepčen zaradi obstrukcije vseh 15 svetnikov, izvoljenih na listi LDS. Svetniki zdaj že nekdanje koalicijske partnerice SD so tako protestirali, ker so želeli najprej dokončati izredno sejo o sporni prodaji ploščadi Trga republike, ki je prešel v zasebno last.

Gre za podžupana Ljubljane in ne koalicije, zato ne moreta kar neodgovorno odstopiti, je menil. Ugotoviti je treba tudi njuno odgovornost za delo na področjih, kjer "stvari škripljejo", je dejal Sušnik, ki bi pričakoval tudi mnenje županje o delu Slaka in Omerze.

Tudi Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je ob kritiki podžupanov menil, da je treba razpravljati o njunem delu. Še pred Jazbinškovo razpravo je županja ob ugotavljanju navzočnosti pred odločanjem o Sušnikovem proceduralnem predlogu ugotovila, da Sušnik ob prihodu na sejo ni pisno prijavil navzočnosti, kot veleva poslovnik, zato o sklepu sploh niso odločali. Gre za zlorabo poslovnika, je dejala Simšičeva.

Po Jazbinškovi razpravi pa je tudi Angela Murko Pleš (SD) predlagala, da se do pravilnosti vložitve predloga o razrešitvi podžupanov opredeli statutarna komisija, kar so svetniki izglasovali in odšli na polurni odmor.

Razrešitev podžupanov na novi seji

Županja Danica Simšič je svetnike SDS opozorila, da niso prijavili navzočnosti
Županja Danica Simšič je svetnike SDS opozorila, da niso prijavili navzočnosti FOTO: POP TV

Statutarna komisija je ugotovila, da bi bilo glede na današnje mnenje vladnega urada za lokalno samoupravo najbolje sklicati novo izredno sejo mestnega sveta s točko o razrešitvah podžupanov, ker gre za mandatne zadeve in ne le za ugotovitveni sklep. Ob tem je predsednik statutarne komisije in podžupan Miloš Pavlica (SD) menil, da je kljub dvomom o takšni proceduralni poti, ki je poslovnik mestnega sveta ne predvideva, bolje upoštevati mnenje omenjenega urada, da bi se izognili morebitnim kasnejšim zapletom.

Potem ko se je županja s tem strinjala in predlagala, da bi novo izredno sejo izpeljali takoj po razpravi o Trgu republike, pa se je znova zapletlo. Gregor Gomišček (SDS) je želel pojasniti, zakaj svetniki SDS niso pisno prijavili prihoda na sejo. Prišli so namreč na izredno proračunsko sejo, a bi se morali podpisati pod nadaljevanje izredne seje o Trgu republike, česar niso hoteli storiti, je kasneje pojasnil Peter Sušnik. Simšičeva je pred tem Gomiščku vzela besedo s pojasnilom, da brez prijave prisotnosti ne more razpravljati na mestnem svetu.

Omerzu ‘pozabil’ gradivo

Nato pa je enourno prekinitev seje "izsilil" Branko Omerzu (DeSUS), ki je pojasnil, da mora domov po gradiva za sejo o Trgu republike, ker ima s seboj le gradiva za proračunsko sejo. Simšičeva mu je pojasnila, da mu jih lahko takoj priskrbijo mestne službe, a to Omerzuja ni zadovoljilo, zato je odredila prekinitev seje.

Razprava o Trgu republike preložena

Razrešitvi podžupanov sta bili izglasovani z 22 oziroma 23 glasovi
Razrešitvi podžupanov sta bili izglasovani z 22 oziroma 23 glasovi FOTO: Dare Čekeliš

Po številnih prekinitvah in prepirih je ljubljanski mestni svet pozno popoldan nadaljeval s sejo o sporni prodaji Trga republike, ki so jo svetniki zaključili brez vsebinske razprave. Svetniki so namreč izglasovali sklep o ustanovitvi strokovne komisije, ki bi po prejetju dodatnih gradiv preučila okoliščine prodaje.

Nato so prešli na več kot dveurno razpravo o razrešitvi podžupanov Igorja Omerze in Slavka Slaka, ki je potekala v znamenju vprašanja o smiselnosti dolge razprave o odstopih in analize razpada mestne koalicije. O proračunu pa zaradi pozne ure niso razpravljali.

V razpravi o razrešitvi podžupanov iz vrst LDS so opozicijski svetniki na čelu s SDS poudarjali, da županja in svetniki nekdanje koalicije svetnikom neposredno niso pojasnili okoliščin odstopa podžupanov.

Predvsem svetniki, izvoljeni na listi LDS, so pojasnjevali, da sta Slak in Omerza odstopila zaradi samovoljnih ravnanj županje, za kar nista mogla prevzeti odgovornosti, in da je bila to njuna edina možnost in logična poteza po razpadu mestne koalicije.

SORODNI ČLANKI