Slovenija

Preiskovalci dodelili naloge

Ljubljana, 24. 05. 2007 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarna komisija bo sprva skušala pridobiti nato pa preučiti vso dokumentacijo o nakupu oklepnikov patria.

Vojaški oklepnik finske patrie
Vojaški oklepnik finske patrie FOTO: POP TV

Komisija, ki bo preiskovala domnevno sporen vladni nakup oklepnikov patria, se je danes sešla na ustanovni seji in se dogovorila o delu. Seznam prič in preiskovancev še niso določili, najprej bodo namreč skušali pridobiti ter proučiti vso dokumentacijo o omenjenem poslu. Že na začetku so njeno delo spremljali zapleti, saj so člani komisije iz vrst koalicije menili, da bi morala seja potekati brez navzočnosti javnosti, češ da se bo sprevrgla v "spektakel" predsednika komisije Milana M. Cvikla (SD).

Zahteva po celotni dokumentaciji

Parlamentarna preiskava bo skušala ugotoviti, ali je bilo v zvezi s tem javnim naročilom zaupne narave vse izpeljano v skladu s predpisi, ovreči oz. potrditi sume o klientelizmu, korupciji, netransparentnem in negospodarnem ravnanju ter političnih povezavah.

Člani komisije, seje se je udeležilo šest članov od osmih, so brez glasu proti sprejeli sklep, s katerim bodo od ministrstva za obrambo zahtevali vso dokumentacijo, ki se nanaša na postopek izvedbe javnega naročila zaupne narave za nakup oklepnikov 8X8 ter drugo gradivo, ki se nanaša na ta obrambni posel.

Od okrožnega sodišča v Ljubljani bodo zahtevali kopijo spisa tožbe neizbranega ponudnika Sistemske tehnike zoper državo in Rotis, od državnega zbora pa celotno dokumentacijo komisij, ki so se v prejšnjih mandatih ukvarjale s trgovino z orožjem v letih takoj po osamosvojitvi, ter še druga gradiva, ki se nanašajo na domnevno sporni nakup 135 finskih oklepnikov. Rok, do katerega mora vlada oz. pristojne državne službe, parlamentarnim preiskovalcem predložiti gradiva, je 15. junij.

Določili bodo tudi seznam prič

Na tej podlagi bodo nato po napovedih predsednika komisije Cvikla sprejeli dokazni sklep, v katerem bodo določili seznam prič, ki jih bo zaslišala komisija. Ker bo gradivo, ki ga pričakujejo državnozborskih preiskovalci precej obširno in strokovno zahtevno, je Cvikl predlagal tudi, da bi nekdanji direktor državne revizijske komisije Aleksij Možina kot zunanji strokovni izvedenec, strokovnjak s področja javnih financ, pomagal komisiji pri njenem delu.

Podpis pogodbe o izdelavi oklepnikov
Podpis pogodbe o izdelavi oklepnikov FOTO: POP TV

Konkretno bi to pomenilo, da bi, kot je pojasnil Cvikl, izvedenec znotraj pripravljalnih preiskovalnih dejanj uredil zbrane dokumente o izvedbi postopka oddaje naročila zaupne narave, da bi v poldrugem letu do izteka mandata vendarle končali delo.

Poslancem se bo predstavil Možina

Več članov komisije Možino ni poznalo. Zato so se dogovorili, da se bo najprej predstavil poslancem, predsednik komisije pa je tudi druge člane povabil naj predlagajo možne kandidate za izvedenca. Podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) je vztrajal, da bi strokovnjaka poiskali v državnem zboru, vendar je Cvikl takšno možnost odsvetoval, češ da mora biti izvedenec neodvisen od politike.

Cvikl pričakuje, da bodo o izvedencu odločali čim prej, saj bo moral pridobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. Ker se bodo poslanski preiskovalci pri svojem delu zanesljivo srečavali z zaupnimi gradivi, je Rudolf Moge (LDS) menil, da bi vsakemu od članov zagotovili varnostne omare za hranjenje takšnih gradiv.

Zapleti na začetku seje

Preiskava se bo nanašala tudi na domnevno sporne orožarske posle v obdobju od leta 1991 do leta 1993, ko je bil minister za obrambo Janez Janša, šef logistike na ministrstvu za obrambo Jože Zagožen in vodja nabave na ministrstvu za obrambo Ivan Črnkovič. Kot je dejal Cvikl, gre za isto "trojko", ki je posredno povezana z "obrambnim poslom stoletja": Janša je predsednik vlade, Zagožen je predsednik nadzornega sveta Gorenja, Črnkovič pa direktor Rotisa, podjetja, ki je bilo posrednik pri tem poslu.

Že na začetku ustanovne seje komisije je njen predsednik naletel na kritike članov iz vrst koalicijskih SDS in NSi. Hrovat in Alojz Sok (NSi) sta tako menila, da so v nasprotju s poslovnikom o parlamentarni preiskavi današnje posvetovanje opravili pred očmi javnosti. Vendar pa Cvikl takšne ugovore ni upošteval, saj za to, da bi za novinarje zaprli sejo, po njegovih besedah ni bilo razloga, ker niso obravnavali nobenega zaupnega gradiva.

Na pripombo koalicijskih poslancev, da je razširil predmet preiskave, je Cvikl nekoliko oklestil zahtevek. Sprva je namreč predlagal, da bi od obrambnega ministrstva zahtevali tudi gradivo, ki se nanaša na orožarske posle, sklenjene v času od leta 1994 (izraelske havbice, obnova tankov T55, letala pilatus, oklepna vozila valuk). S preiskovanjem slednjih domnevno spornih nabav se bo namreč ukvarjala t.i. koalicijska preiskovalna komisija.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
24. 05. 2007 15.01
V glavnem nasa vlada kupuje smeti. Se pa strinjam, da bi bil nakup desetih apacheejev veliko bolj smotrn od 100 patrij. Ze 100 lasersko vodenih rocnih raketometov bi bil bolj smotrn nakup kot patrije. To ti je to, ko postavis starga kmeta z staro yugo mentaliteto za obrambnega ministra.
damirg@email.si
24. 05. 2007 14.55
action: jaz vedno pretuhtam zadeve ko se lotim nakupa kaksne stvari. vedno kupim najboljse za ceno. zdej pa ti meni povej kva je bolje, helikopter za 10 mio eur al F16 za 10 mio eur? pa ne mi zdej o tem kaj je bolj primerno. vsi vemo da so helikopterji v primeru vojne dobri samo za njive orat. helikopterji so dalec bolj ranljivi od nadzvocnih letal. z enim letalom se lahko naredi veliko vec skode. eden F16 ima veliko vec sans da unici 100 patriinih oklepnikov kot pa en apache.
max80
24. 05. 2007 14.42
Vsak ki se malo spozna ve, da je oprema odvisna od terena. In pri nas prevladuje "grob" teren. Reaktivco ne rabim, sej pri polni hitrosti niti ne more obrnat nad Slovenijo!!! Helikopterji bi bili lahko takšne kod imamo sedaj (SFOR), za kakšne reševalne akcije,... Helikopter se vedno še da prodati v Civilno uporabo med tem ko tank ne vem no (razn ko so po 30.000 mark prodajali stare T84 al kaj so že) in jih majo za VLEČENJE DRV iz hoste :D. Poleg tega so helikopterji uporabni v desantne namene, suportu na terenu, prenašanju terena, gašenju požarov, pomoći ljudem,... 2 apachija lahko sprašita vse Patrije, ki se bodo delale. Za ta denar bi lahko naredili "zračno" obrambo po celi Šengenski meji (Slovenski), kupili helikopterje, pa še ostalo bi za kakšne "prave" tanke, ne pa te igrače...
polo19sdi
24. 05. 2007 14.06
Oklepniki so isto kot računalnik. Kupimo najboljši računalnik, ki ga sploh nerabimo, ker ne izvajamo tako težkih opreacijskih sistemov in seveda bo ta računalnik čez 2 leti le še za odpis. Ampak mamo pa ga...najboljšega. Vedno isto...kaj pa bomo rabili...ja mogoče pa bomo...nikoli neveš. Raje vidim, da oprema zastara, kot pa da jo bi mogli uporabit, pa je sploh nebi imeli. Letal nerabimo...razen kakega transportnega in kake 3 letala za gašenje požarov. Če že kaj kopujemo za po luftu, naj bodo helikopterji. In tle bi mogel Erjavec vzeti kako košuto, ne pa še en torpedni čoln. Potem pa samo rakete kratkega, srednjega in dolgega dosega zemlja - zrak in imaš pokrito naše veliko nebo!
kriss714@amis.net
24. 05. 2007 13.53
Ne tankci, ne avobusi, ne letala, fantje. Najučinkovitejše obrambno orožje je motivacija. Kdo pa se bo boril za sistem, ki ga tako neusmiljeno izkorišča? Torej, če bi hoteli za ta denar kupiti pravo orožje, bi ga razdelili med ljudi.
whereareweheadedto
24. 05. 2007 13.27
Kar je narod izglasoval na referendumu je treba upoštevati. Tudi ta nakup in nakupi pred in po njem so v interesu članstva v NATU ali pa posledica. Za člasntvo je pa med vidnejšimi zaslužniki Dimitrij Rupel. Je pa hecno, da je v katerikoli vladi zunanji minister vedno isti... Mogoče bi morali spremeniti ustavo in zunanje ministrstvo institucionalizirati, podobno kot predsedniško funkcijo, z dosmrtnim imenovanjem. Rupsija, seveda. V tem primeru bi Rupsi mogoče ostal zvest svojim načelom, če jih sploh še ima in bi sem ter tja morda celo naredil kaj v nacionalnem interesu, in ne svojem :)
pikec72
24. 05. 2007 13.02
Ne pozabite, da je Slovenija v NATO vstopila pod vlado Ropa, ne pod vlado JJ. NATO pa ima zraven varnosti predvsem še en dodaten cilj, prodati čimveč orožja. Njih namreč podpira močna orožarska industrija. Zakaj pa ZDA odpirajo toliko front. Zato, da lahko uničijo orožje in da lahko prodajo čimveč novega orožja. S tem ko smo pristopili k NATO, smo se takoj zavezali, da bomo morali kupiti toliko in toliko komadov orožarskih proizvodov. To so že takrat dobro vedeli Rop, Cvikl, ... Če bi še danes bili na oblasti LDS SD, bi se dogajalo povsem enako, samo v tem primeru bi slovenci kritizirali njih. Dolžnosti je pač potrebno spoštovati, tu ni tako kot pri nas, kjer se marskikaj ne spoštuje, pa za to nihče ne odgovarja. No kljub temu se je pričel že delati red in tako je prav. Škoda je le, da v Sloveniji ne odpremo eno spodobno orožjarsko podjetje, kjer bi z lastnim kadrov izdelovali lastno orožje, verjetno pa bi ga bilo zaradi gigatov na tržišču, zelo težko prodati in se nam tega ne splača. Kljub temu pa bo kar nekaj naših firm sodelovalo v tem projektu izdelave oklepnik. Ni vse tako črno.
badabum
24. 05. 2007 12.41
damirg-nadzvocna letala f16?Zakaj bi pa rabili F16?Kje bi jih pa uporabljali?Ne piši neumnosti.Slovenija ne potrebuje nadzvočnih letal,veliko bolj pametno bi bilo,ko že govorimo o tem,da bi kupili jurišne helikopterje tipa apache,ne pa F16.Helikopterji so veliko bolj uporabni za Slovenijo kot pa avioni.
Matej Rojc
24. 05. 2007 12.38
bolj pravi naslov tega bi bil: Obrambni ROP stoletja by JJ in njegove vlade :)))
damirg@email.si
24. 05. 2007 12.20
Sam ta vlada bi pa res lahko obrambnega ministra zamenjala s kaksnim intelektualcem, kot smo strojni inzenirji. V sodobnem vojskovanju se oklepnike uporablja samo za prevoz ljudi, medtem ko se za napad uporablja letala. Bilo bi veliko bolje, ce bi kupili 10 rabljenih nadzvocnih letal F16 ali podobno. Bilo bi tudi veliko bolje, ce bi kupili kaksne vodene raketomete proti oklepnim vozilom, za pehoto, ne pa tiste havbice in mortarje, ka jih sam se teroristi uporabljajo.
hinko.murovec@siol.net
24. 05. 2007 11.49
Hinko MUROVEC, zdi se mi, da bi bilo kar predlaga Max80 edino smiselno. Res i ni jasno kaj bo Slovenija rabila toliko oklepnikov, ji pa kronično manjka helikopterjev , ali mi kupujemo opremo za NATO ali za nas in naše " potrebe". Kar se pa tiče poslov okrog orožja je pa v tej državi vedno mučka , če je zraven še JJ in njegova vojna elita potem pa samo še beži stran če se da. Si pač privošči " transparentna vlada transparentne posle" , verjemite se splača le ne vsem . LP
mirjana.ck@siol.net
24. 05. 2007 11.43
esfflight...pazi čudni nik, ti bo rupl noto poslal, pa boš vidu! ehehe, še se spomnim kako je v parlamentu razlagal, da smo USA dolžni večno hvaležnost in zahvalo, ker naj bi nas med NOB le ona in zgolj ona rešla:)
eBuddy
24. 05. 2007 10.00
ne smemo pozabit da bodo tudi slovenske železarne imele posel od teh patrij.....čez 10 let jih bodo lahko pretopile, ker ne bodo več po standardu....
max80
24. 05. 2007 09.04
Naj bolj neumno se mi zdi da si kopujemo oklepnike, ki ne vem kje jih bomo rabili? Raje bi kupili helikopterje zaradi lažjega dostopa (razgiban teren) in terenske inženirske tanke (v primeru naravnih nesreč). No sej se ne sekiran ko pa že vem kdo bo sestavljal naslednjo vlado :D. Tudi za to smo že pol leta prej vedeli.
esfflight
24. 05. 2007 08.49
Pisali smo vam in vas rotili, ne v NATO! Rupel se je slinil okoli in danes in v bodoce bomo vsi placevali neumnost, ki ste jo naredili. Zakaj? V Sloveniji ljudje resnicno ne poznamo kaj je treba in kaj ne storiti, ce je vse na mizi. Ne, vse resnicno ni za vzeti saj je ob temu treba vedeti, da nic ni zastonj. Vse se placa ali takoj ali pa pozneje. In ko pride tega je treba imeti denar. Tega ni in ga ne bo saj je bistveno vse v stagniranju. Ne vem, ali se ni ljudem jasno da je 30 milijard dolarjev dolga prevec za naso majhno Slovenijo. Ne vem kako je mozno resiti to uganko a zdi se mi nemogoce. Seveda sedaj, ko smo na striku moramo plesati kakrsna je muzka, pa ce hocemo ali ne. No JJ in Rupel a lahko odgovorita na to vprasanje?