Slovenija

Preiskave o operacijskih mizah ne bo

Ljubljana, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v zadevi operacijske mize zavrnil zahtevo za uvedbo preiskave.

Izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je na seji 12. avgusta po preučitvi zadeve v celoti zavrnil zahtevo za preiskavo, ki jo je 5. marca zoper štiri vodilne osebe Kliničnega centra (KC) v Ljubljani vložilo ljubljansko okrožno državno tožilstvo.

Afera spornih operacijskih miz se, kot kaže, še ne bo končala (Foto: POP TV)
Afera spornih operacijskih miz se, kot kaže, še ne bo končala (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Okrožno tožilstvo je zahtevalo preiskavo zoper nekdanjega generalnega direktorja Kliničnega centra Primoža Rodeta, nekdanjega pomočnika za komercialne zadeve v Kliničnem centru Janeza Zajca, nekdanjega vodjo tehnično vzdrževalnih služb v Kliničnem centru Slavka Marolta ter Gregorja Cerkvenika, ki je bil svetovalec uprave Kliničnega centra. Omenjeni naj bi bili vpleteni v sporni nakup operacijskih miz za Klinični center.

Tožilstvo so odnesli predvsem nepopolni opisi dejanj

Primož Rode - ni kriv, torej niso niti ostali
Primož Rode - ni kriv, torej niso niti ostali FOTO: POP TV

Zakon določa, da mora zahteva po preiskavi poleg ostalega vsebovati tudi opis dejanja, iz katerega izhajajo znaki kaznivega dejanja, zlasti pa okoliščine, iz katerih izhaja utemeljenost suma. Predvsem v delu, ki osumljencu Rodetu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, je senat ocenil, da dejanje, kot ga je opisal državni tožilec, ni kaznivo dejanje oziroma iz opisa ne izhajajo zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja.

Glede na to, da so dejanja ostalih obdolžencev vezana na kaznivo dejanje prvoobdolženega Rodeta in niso samostojno kazniva, ter glede na to, da dejanje, očitano Rodetu, kot ga je opisal državni tožilec, nima znakov kaznivega dejanja, je senat zahtevo za preiskavo zavrnil proti vsem osumljencem. Enako velja za zahtevo proti pravni osebi Klinični center. Po zakonu o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja je odgovornost pravne osebe možna samo, če je kaznivo tudi dejanje fizične osebe.

Tonski posnetek seje strokovnega sveta KC, na katerem so se odločili za obnovo operacijskih miz, je izginil iz omare strokovnega direktorja KC, vodstvo te ustanove pa je našlo celo tri ponaredke zapisnika z omenjene seje (Foto: POPTV)
Tonski posnetek seje strokovnega sveta KC, na katerem so se odločili za obnovo operacijskih miz, je izginil iz omare strokovnega direktorja KC, vodstvo te ustanove pa je našlo celo tri ponaredke zapisnika z omenjene seje (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Kot je še zapisal senat, nekatere trditve tožilstva, na primer glede višine premoženjske koristi, so pavšalne in ni mogoče ugotoviti, kako je tožilec prišel do njih. Opis tudi ne prinaša navedbe, iz katerih okoliščin naj bi izhajalo obdolženčevo vedenje o zatrjevani razliki med kupnino in vrednostjo miz.

Konec dober, vse dobro?

Zagovorniki osumljenih so z razpletom zadovoljni, tožilstvo pa se bo na sklep senata pritožilo. Pritožba zoper sklep senata je možna v treh dneh, o njej pa bo odločalo Višje sodišče v Ljubljani.

Dušan Keber ni želel komentirati postopka, ki ga izvaja tretja veja oblasti. Kljub temu pa je ocenil, da je bil nakup operacijskih miz v ljubljanskem kliničnem centru škodljiv ter soglašal, da mora biti postopek konsistenten. Menil je, da je bolje oprostiti deset krivcev kot obsoditi enega nedolžnega.