Slovenija

Preiskava Mercator: Išče se soglasje

Ljubljana, 02. 12. 2005 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicijski stranki sta pogojno pripravljeni sodelovati pri preveritvi spornih prodaj državnih deležev.

LDS je v komisiji pripravljen sodelovati, če bodo prišli do političnega dogovora
LDS je v komisiji pripravljen sodelovati, če bodo prišli do političnega dogovora FOTO: POP TV

Poslanske skupine oblikujejo predloge za članstvo v komisiji DZ, ki naj bi preučevala domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v gospodarskih družbah.

Znano je že, da bo NSi v komisiji zastopal Ciril Testen, člana SDS in SLS bosta znana v ponedeljek, DeSUS pa v komisijo ne bo predlagala svojega člana. Tudi SNS v njej ne bo sodelovala.

V LDS zagotavljajo, da v preiskavi, kot jo predlaga koalicija, ne bodo sodelovali, pripravljeni pa so sodelovati, če bi se o preiskovalni komisiji našel ustrezen politični dogovor. O članstvu v komisiji se zaenkrat niso odločili niti v SD.

Vodji poslanskega kluba LDS in poslanske skupine SD Anton Rop in Miran Potrč sta na vodje poslanskih skupin koalicijskih strank, Jožeta Tanka (SDS), Alojza Soka (NSi), Jakoba Presečnika (SLS) in Franca Žnidaršiča (DeSUS), sicer naslovila pismo, v katerem za ponedeljek predlagata sestanek, na katerem bi poskušali najti politično soglasje za ustanovitev preiskovalne komisije.

Doslej se je na pismo odzval le Tanko, ki je pojasnil, da se zaradi obveznosti v svoji poslanski pisarni sestanka ne more udeležiti. Poleg tega Tanko tudi meni, da sklic sestanka sodi v pristojnost predsednika DZ Franceta Cukjatija, zato se bo pogovora udeležil le, če bo sklicatelj sestanka predsednik DZ.

Poslanske skupine lahko imena poslancev, ki bodo sodelovali v parlamentarni preiskovalni komisiji, mandatno-volilni komisiji DZ sporočijo do vključno ponedeljka. Kot so pojasnili v komisiji, pa je ta datum le "delovni pripomoček"; mandatno-volilna komisija se bo s seznamov članov, ki bodo sodelovali pri preiskavi, seznanila sredi prihodnjega tedna.

DZ bo parlamentarno preiskavo uvedel na zahtevo 39 poslancev SDS, NSi, SLS in DeSUS. Pri tem so koalicijske stranke zahtevo dopolnile s prednostno obravnavo domnevno sporne prodaje državnih deležev v Mercatorju, s čimer so upoštevale drugovloženo zahtevo 31 poslancev LDS in SD. Ti so zahtevali, da se uvede parlamentarno preiskavo samo v primeru prodaje Mercatorja.