Slovenija

Za družine okoli 12 tisočakov izredne pomoči, moratorij na kredite

Ljubljana, 17. 08. 2023 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
169

Kako bo država na pomoč priskočila tistim, ki so v zadnjih ujmah izgubili vse? Kje bodo našli nadomestne nastanitve za osebe brez strehe nad glavo? Kako bo potekala sanacija škode in kdo bo sanacijska dela izvajal? Kaj bo s podjetji, ki zaradi poplav ne morejo zagnati svojih obratov in kaj z njihovimi zaposlenimi? Na seji vlade so obravnavali vsa ta vprašanja in še marsikatero drugo ter prišli do nabora ukrepov, ki bi jih lahko implementirali v dva zakona, ki ju pripravljajo. Znotraj obeh pa bi, tako minister za delo Luka Mesec, lahko namenili en paket izredne solidarne pomoči. Pa tudi o čakanju na delo, hitrem zaposlovanju tujcev, dodatnem delu upokojencev in drugem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša interventni zakon?
    02:44
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša interventni zakon?
  • Iz 24UR: Povračilo plač in čakanje na delo
    01:50
    Iz 24UR: Povračilo plač in čakanje na delo
  • Iz 24UR: Interventna zakonodaja
    03:06
    Iz 24UR: Interventna zakonodaja
  • Iz 24UR: Ocena škode na strojih, opremi
    03:36
    Iz 24UR: Ocena škode na strojih, opremi
  • Iz SVETA: V novem zakonu pomoč gospodarstvu
    02:48
    Iz SVETA: V novem zakonu pomoč gospodarstvu

Največ predlogov interventnih ukrepov, ki bi se lahko skoncentrirali v prvem interventnem zakonu, se tiče ministrstva za delo. Minister resorja Luka Mesec je na tiskovni konferenci predstavil, o katerih je tekla beseda na seji vlade, na prvo mesto pa je postavil izredno solidarno pomoč, ki pa "še ni čisto dogovorjena". "Pogovarjamo se, da bi imeli dva zakona. Najprej interventni, ki bo pokril čas intervencije, nato pa bo prišel zakon za sanacijo, ki bo srednjeročen," je dejal ter pojasnil, da bo v interventnem zakonu prišel prvi paket pomoči, v sanacijskem pa drugi paket.

Slednji bo gledal na škodo, ki so jo ljudje utrpeli, ko bodo že imeli poročila občinskih komisij, na podlagi katerih bodo lahko ustrezno dodeljevali pakete pomoči. "Ti bodo po predlogu precej zajetni," je dodal.

V prvem interventnem zakonu želijo nasloviti najbolj urgentno krizo, "da lahko ljudje, ki jim je odplavilo celotno premoženje, začnejo čim prej normalno živeti". Za to imajo trenutno na razpolago institut izredne denarne pomoči, ki ga razdeljujejo centri za socialno delo. Ta pomoč znaša 465 evrov za samsko osebo, za štiričlansko družino pa približno 1.600 evrov. "Pogovarjamo se, da bi lahko tisti, ki so v poplavah utrpeli resno gmotno škodo, v enkratnem izplačilu prejeli sedemkratnik tega zneska." Informacije o krogu upravičenih bodo razkrili prihodnji teden.

Kje bodo našli nadomestne nastanitve?

Ob tem izziv predstavlja tudi iskanje nadomestnih nastanitev za tiste, ki so v poplavah izgubili streho nad glavo. Pri tem po besedah ministra sodelujejo javna uprava, ministrstva, stanovanjski skladi. "Zbirajo vsa prazna stanovanja, tisti, ki so izgubili domovanje, pa bodo lahko vanje nameščeni brezplačno," je dejal. Vse torej s ciljem, da čim prej znova dobijo streho nad glavo in to brezplačno.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Bobo

Soočili so se tudi z vprašanjem krizne nastanitve starejših oseb nad 65 let. Te bi lahko, kot je dejal Mesec, brezplačno nastanili v domove za starejše: "Za čas trajanja sanacije. Stroške bo pokrila država."

K sanacijskim delom bodo medtem prek javnih del povabili vse brezposelne, temu ustrezno bi zvišali nadomestila. Osebe s 5. stopnjo izobrazbe ali manj bi prejele minimalno plačo, osebe s šesto stopnjo bi prejele 110 odstotkov minimalne plače, tisti s sedmo stopnjo ali več pa 120 odstotkov.

Prav tako je eden od predlogov hitro zaposlovanje tujcev za sanacijska dela (jasno bodo definirali, katera dela so tu potrebna). "V 10 dneh po prihodu v Slovenijo bodo lahko od zavoda za zaposlovanje dobili soglasje za delo. V tem času mora zavod torej presoditi, ali oseba iz nevizumske države lahko dobi soglasje ali ne."

Govorili pa so še o dodatnem delu upokojencev, ki lahko zdaj opravijo največ 60 ur na mesec začasnega in občasnega dela. "To bomo začasno suspendirali in bodo lahko delali več. Koliko točno, bomo povedali v torek," je dejal.

Dva ukrepa pa naslavljajo invalide, prvi konkretno osebne asistente, ki so prav tako utrpeli gmotno škodo. Ti bi po besedah Mesca lahko prejeli solidarnostno pomoč od delodajalca. Ob tem pa je v Sloveniji tudi 143 invalidskih podjetij, nekatera od njih pa so bila poplavljena. "Ta podjetja prejemajo državne subvencije za zaposlovanje invalidov in za prilagajanje delovnih mest. Te subvencije se bodo lahko uporabile tudi za sanacijo škode zaradi poplav."

Ukrepi z vidika zaposlenih

Kot je povedal minister za delo, bi lahko poplavljena podjetja svoje zaposlene napotila na čakanje na delo, ti pa bi za ta čas prejeli 80 odstotkov plače. "Glede na to, da so nekateri že ta mesec, ko so čakali na delo, pomagali pri sanaciji podjetij, bi lahko za avgust prejeli polno plačo, pri čemer bi 80 odstotkov krila država," je Mesec razložil predlog.

Han pravi, da bodo sprejeli tudi moratorij na kredite za pravne in fizične osebe. Ta bi po predlogu trajal 12 mesecev.

Gospodarski minister Matjaž Han je prav tako dejal, da bi lahko država tistim podjetjem, kjer so delavci pomagali pri čiščenju proizvodnje, za avgust sofinancirala 100-odstotno plačo. "Z namenom, da pride znova do zagona poslovanja," je dejal.

Do 1. septembra bodo na ministrstvu medtem od gospodarstva zbirali popis škode. "Gospodarstveniki bodo prek obrazca napisali, kakšno škodo so imeli v proizvodnji, na zalogah in tudi izpad prometa. Ključna dikcija v členu bo, da jim za to ne bo treba izdati garancije, saj nekateri ne bodo mogli priti do garancij. Delež bo tako ostal enak; 10-odstoten, nato pa bo šlo dalje po popisu."

Ob tem je Mesec izpostavil ukrep za pomoč samozaposlenim s škodo ob poplavah: "Tisti samozaposleni, ki so v poplavah utrpeli škodo oz. ki imajo zaradi poplav omejeno poslovanje, lahko v naslednjih mesecih do novega leta prejmejo 1200 evrov solidarnostne pomoči na mesec."

Uničujoče poplave
Uničujoče poplave FOTO: Luka Kotnik

Delodajalci lahko obe povračili uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce pri zavodu za zaposlovanje. Vložiti jo morajo v 15 dneh od uveljavitve zakona (11. avgust) oz. v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali od napotitve delavca na začasno čakanje na delo.

Višja sila se nanaša na delavčevo nezmožnost prihoda na delo; njegovo nezmožnost opravljanja dela zaradi opravljanja nujnih ravnanj, kot so odpravljanje škode, zavarovanje življenja, zdravja ljudi, živali, odvračanje in preprečevanje škode; na druge okoliščine, ki zaposlenemu onemogočajo delo, denimo zagotavljanje varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev.

Nadomestilo plače iz tega naslova lahko delavec prejema za čas trajanja okoliščin višje sile, določeno pa je v višini 80 odstotkov osnove, tj. povprečne mesečne plače za poln delovni čas zadnjih treh mesecev, pri čemer ne sme biti nižje od minimalne plače.

Pravico do delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo medtem lahko uveljavljajo delodajalci, registrirani najpozneje do 2. avgusta, ki zaradi posledic poplav zaposlenim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi poplavljenih poslovnih prostorov ali drugih okoliščin, ki onemogočajo delo.

V tem času morajo zaposlenim zagotoviti nadomestilo plače v višini 80 odstotkov osnove oz. najmanj v višini minimalne plače. Upravičeno izplačano nadomestilo plače za čakanje na delo bo država povrnila 80-odstotno z vsemi davki in prispevki delodajalca. Ukrep je na voljo od 3. avgusta do 31. oktobra z možnostjo podaljšanja.

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spoštovanje
18. 08. 2023 17.13
-5
banke so zahrbtne...vse ti obljubijo samo, da si pri njih, ko pa pride do takih scen te pa oderejo ko mačka...sem izkusil v času covida ta njihov moratorij in nikoli več se tega ne grem...pazite se tega in dobro premislite, zakaj vas bo glava bolela še dolgo po tem
Mendeska
18. 08. 2023 16.32
+4
Spet bodo pod pazduho navlekli na tisoče migrantov, poskrbeli za njihove družine in stanovanja )) Mislim, da niso vredni, da sonce po njih sije. Že danes je povsod sama Albanščina in pustne šeme..-
Harpuna
18. 08. 2023 15.30
+7
Ta vlada je šla u ...., zaradi ujme bi zaposlovali tujce in upokojence,naše mlade delovno sposobne,pa socialno podpirali in še deset tisočev ilegalcev poležava po azilnih domovih in najetih stanovanjih,ki jih plačujemo mi državljani.Zakaj te mulijone in stanovanja ne dajo takoj našim ljudem v stiski,tiste nezakonite migrante pa iz države momentalno.
Mendeska
18. 08. 2023 14.43
+9
Moratorij za kredit na hišo ni potreben, saj če ne plačaš ti pač banka zaseže nepremičnino, sedaj pa jih naj iščejo po Meži, Savinji in ostalih grabnih.
Mendeska
18. 08. 2023 14.44
+7
Ali rešujejo Banko ali oškodovanca, sam prašam.??
brabusednet
18. 08. 2023 13.04
+4
Mesec misli,da bodo ljudji iz Koroške namestili v nastanitve v Ljubljani.Ljudje morajo bit blizu delovnih mest in domov,ki jih morajo onavljat.
SDS_je_poden
18. 08. 2023 12.12
+13
Če kdo pričakuje, da mu bo država povrnila vso škodo živi v oblakih. To ni naloga države.
SDS_je_poden
18. 08. 2023 12.13
+11
Bolj me motijo moratoriji na kredite..... Če ti je hišo na pol podrlo, kaj ti bo moratorij? Naj pride banka in pobere, kar misli da lahko in adijo kredit.
toxicox
18. 08. 2023 10.43
-6
tistim ki so ostali čisto brez hiš naj se jim do zime zgradi montažno ali pa tisto iz treh kontejnerjev kaj ti bo 12000€
mackon08
18. 08. 2023 10.35
+3
Dodatno delo upokijencem pa kdo je nor, da zaposli upokojenca bruto izplačila za upokojenva je več kot 2x neto.
Dragica Cegler
18. 08. 2023 11.04
+2
Ja,mladina na sociali,tile bi pa zaposlovali upokojence.
BedicaEna
18. 08. 2023 10.11
+3
7stopnja ni vec, je 6.2, a to isto vela al spet nateg ?
231koak
18. 08. 2023 10.05
+8
Lukec bo mogo zavihati rokave. Projekti se mu prehitro nabirajo
OvcjiPastir
18. 08. 2023 10.39
+0
Sedaj se bo gradilo s svetlobno hitrostjo, ker ima to Maljevac preko.
Krneki 00
18. 08. 2023 10.57
+2
verjetno že mešalec laufa.....v njegovem želodcu
Makalunga
18. 08. 2023 09.36
+5
So že začeli spet vse za TUJCE..?? A je tega treba..??
Makalunga
18. 08. 2023 09.37
+4
Kosovizacija, Albanizacija Slovenije 200 na uro, Slovenci pa v totalni tragediji..
sc0rpion
18. 08. 2023 09.27
+1
A je kdo zasledil, da bi Nika Kovačeva karkoli prispevala za odpravo posledic poplav?
SDS_je_poden
18. 08. 2023 12.10
-2
Mister iks
18. 08. 2023 16.10
-1
OvcjiPastir
18. 08. 2023 09.05
-3
Hvala Golob, da pomagaš ljudem v teh neusmiljenih časih.
Krneki 00
18. 08. 2023 10.57
+5
inside1
18. 08. 2023 08.34
+7
ti moratorjji na kredit so bolj ene velika prevara. na koncu se moratorij izteče in banka hoče vse obresti za nazaj v enem kosu imeti plačane.....
zibertmi
18. 08. 2023 08.40
+9
od malih ljudi.ko so delili kredite brez zavarovanj v letih 04/08 in jih tudi niso vračali,kar je pomenilo bančno luknjo in bankrot države,država ni tega izterjala od tajkunov,ki so nastali zaradi takih finančnih dejanj
Mendeska
18. 08. 2023 08.34
-2
Še teden dni pa vse v pozabo, denar tudi drobiž iz Evrope že ima lastnika ( nevladniki, kultura, socialci, migranti. )..Tako je bilo vedno..
Krneki 00
18. 08. 2023 08.16
-2
fajn zdej si lahk privoščijo kamp prikolico ..jzs
Infiltrator
17. 08. 2023 21.39
-2
sej se hecate ,kaj pa lahko naredi za 12 tisoc
zibertmi
18. 08. 2023 08.04
+7
saj pride jj preko goljufij ,preko volitev ne more.pa bo kot je to vedno naredil od zdravstva do pokojnin.podpisal dokument za pokojninsko reformo,dovolil leta 2012 v njegovi vladi padec odmernega odstotka za 25% upokojencem in jim zamrznil pokojnine z zujfom,podpisal pogodbo za teš 6.ustvaril bančno luknjo in tajkune.2012 dobil račun bančne luknje,ki je pomenil bankrot države.uzakonil zidanje na poplavnih območjih,minister je bil podobnik,leta 2008.pa še bi se dalo .sama pozitiva ,njegovega računa seveda
zibertmi
18. 08. 2023 08.15
+7
se zavedam ,da vam uradni podatki naše države ne pašejo,še manj akterji ,ki so krivi za nekaj slabega v naši deželici-demos v začetku naše države je sam izbrisal leta 93 ljudi iz kartotek in tako ustvaril kolone ljudi,tudi marsikaterega slovenca,v kolono tako imenovanih izbrisanih,ki jim bo enkrat treba poplačat nastalo škodo skozi leta
Krneki 00
18. 08. 2023 08.15
-1
spet jj na mizi ko vlada zataji....dejte že nehat no k ste že dosadni z tem ivanom
zibertmi
18. 08. 2023 08.17
+9
nič na mizi ,vse je dokumentirano,pa tebi in še komu iz tvojega vlaka sem iz uradnih listov odgovoril,kdo kdaj in za koliko ,nas je oškodoval.samo imate precej dolgo napeljavo do razuma
Krneki 00
18. 08. 2023 08.40
-6
ok razumem ampak to je zgodovina....dej vsaj bod pošten pa priznaj koliko je trenutna vlada brezveze razmetala ter pokradla denarja...ker to je fora...pristranski si in nisi pošten.... zato nisi nič boljši k sdsovci k kruljo na golobove svojga pa ne vidjo
zibertmi
18. 08. 2023 08.42
+4
žal je vsak vaš komentar napisan tako samo zaradi tega ,ker ukrep ali zakon ni izpod peresa sds ,pa če tudi ,kot večino,bi bil slabši kot obstoječi
Krneki 00
18. 08. 2023 08.46
-4
no o tem ti govorim....opran do amena...spreminjaš temo.... obsodi obe strani tako kot sem jaz že zdavnaj obsodil ivana ter taubija.... do takrat si pa isti k od sds tete.... ovca i basta....
Krneki 00
18. 08. 2023 08.47
-2
pa da smo si na jasnem preden zopet nabijaš da če bi blo po moje janez bi sedel na dobu z bavčarjem ter bi imel prepoved sploh kadarkol še videt kako državno službo.
Buča hokaido
18. 08. 2023 08.53
+3
Fragile Man, pa ti daj na mizo podatke, koliko in kdo je kaj pokradel. Pa ne spet o tistem denarju, ki ga je dobil Golob od Gen-i. To mu je odobril nadzorni svet podjetja.
Krneki 00
18. 08. 2023 08.56
-2
dejte robiju toliko časa v politiki kot janezu pa se bomo pogovarjal.... zaenkrat ma pa njegova stran precej lepljive prste tud....ko bo jankoviča obtozu pol se pa oglaste...ne pa da se ga boji..... kdor to zagovarja je enak k vaši nasporotniki
Krneki 00
18. 08. 2023 08.57
-4
drugače pa ma tud janez vse odobreno pa prikazano d ni nič res tko k golob pr geniju...odobril lepo vas prosim a si lohk še bolj sprana
zibertmi
18. 08. 2023 09.17
+8
človek ,o tvojem šefu dovolj pove podatek.da ,če bi bil on pogajalec o končanju vojne za našo državo,bi še dolgo trajala,ker se zaradi njegovih dejanj,ko so ga celo izključili iz partije zaradi njegovih besed v diplomski nalogi in izdaji tajnih dokumentov,nihče od vrha tako vojske kot politike ,ni hotel pogovarja.sta povedala bavčar in kacin.pa dodamo koliko so naredile pomladne stranke v pripravi na naše osamosvajanje,ko niti celovitosti našega ozemlja niso mogle zagotovit,arbitraže sploh nebi rabili.pripadniko TO smo imeli orožje doma dve leti pre osamosvajanjem,se pravi dve leti se je pripravljal na revanšizem zaradi izključitve iz KPS
Dragica Cegler
18. 08. 2023 10.00
-5
Se strinjam,samo hudič je v podrobnostih.Mimogrede,v začetnih letih vzpona Bavčarja je z njim sodeloval tudi zdajšnji pv.A mislite,da zaradi ljubezni?Ne zaradi interesa.
Krneki 00
18. 08. 2023 10.04
-3
zibert teb ni pomoči...bolj ponavljam da oba ne maram bolj sanjaš janeza.... brezveze... plačan troll si druge ni ...dokazal si mojo trditev
Top Gun
17. 08. 2023 20.52
-2
Ne bom verjet, to je samo za medije🤣
avgust.
17. 08. 2023 20.47
-2
Torej si bodo lahko kupili avto in živeli v njem.
Con-vid 1984
17. 08. 2023 20.59
-9
Ja, ampak za obvezno električno krsto je to vsaj 5x premalo.
zibertmi
18. 08. 2023 08.00
+9
kako nekateri hitro obračate ploščo.ko je bilo rečeno,da bodo občine zagotovile zemljišče na nepoplavljenem ozemlju bo država zgradila hiše,ste bili mnenja ,da je to privat lastnina in naj si vsak poštima sam
gullit
17. 08. 2023 20.30
+6
Sem po radiu slisal, da je 121hiš popolnoma uničenih. Jankovic vrne 30miljonov pa je pol hiš novih. Čas je pa že da tudi bogati dajo večji kolač kot delavci od dobička, dividend, davka,...pa Golob pa parlament cel, kok ste dali da vas cujem. Sportniki ala jim vera. Ostali pa stiskajo večinoma. K se bo narodu odtrgal k jih cuzate ko krave, bo tudi praznik nov.
zibertmi
18. 08. 2023 08.00
+5
če bi jj vrnil za kar ne ve od kje mu ,bi se tudi nekaj uredilo.drugačepa obstaja pri nas že dolgo zakon,da ti države vse kar nisi mogel zaslužit odvzame.pa niso še nobenemu ,se mi zdi,še šefom kartelov ne,ki nimajo niti ure delovne dobe pa sedijo na milijonih,verjetno pošteno zasluženih