Slovenija

Začeli bodo s kratkoročnimi problemi

Ljubljana, 07. 12. 2009 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlada so pripravili teren za začetek pogajanj o socialnem sporazumu. Najprej bodo reševali kratkoročne probleme, kar za sindikate pomeni razbremenitev plač.

Novembrski sestanek vlade s predstavniki sindikatov
Novembrski sestanek vlade s predstavniki sindikatov FOTO: Blaž Garbajs

Ožje vodstvo vseh treh socialnih partnerjev – sindikatov, delodajalcev in vlade – se je na današnjem srečanju dogovorilo, da se bodo najprej lotili reševanja kratkoročnih problemov. Za sindikate to pomeni predvsem razbremenitev plač ter iz tega naslova dvig minimalne plače, je povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj.

Sindikati, kot je znano, zahtevajo dvig minimalne plače na 600 evrov neto. "To je prva prioriteta, ki se je moramo lotiti," je po srečanju povedal Rebolj.

Rebolj je ob tem izpostavil, da Pergam ne bo sprejel predloga predstavnikov vlade, da naj bi bili v paketu kratkoročnih ukrepov hkrati dvig minimalne plače in spremembe zakona o delovnih razmerjih. "Ta povezava ni smiselna, niti strokovna in na njo ne bomo pristali," je dejal. Nasprotuje tudi razbremenitvi plač zgolj iz naslova predvidenih sprememb dohodnine in davčne zakonodaje, saj se mu to zdi preveč odmaknjeno.

Sindikati se poleg tega ne morejo strinjati s tezo, naj sami predlagajo, od kod naj se vzame denar za zvišanje minimalne plače. "Naj vlada zmanjša porabo ter manj nameni bankam in raznim shemam, ki ne delujejo, pa bo hitro prišel denar tudi za razbremenitev plač," je dejal Rebolj.

Delodajalci so zadovoljni zaradi začetka pogajanj

Delodajalci so zadovoljni, da so se pogajanja začela, predvsem pa pozdravljajo dogovor, da se bodo socialni partnerji sočasno pogovarjali o vseh kritičnih temah, o minimalni plači, spremembah delovno-pravne zakonodaje in tudi strukturnih reformah, je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Tako kot si sindikati želijo pogajanj o višji minimalni plači, se delodajalci želijo pogovarjati o spremembi delovno-pravne zakonodaje, ki je po ocenah delodajalcev v Sloveniji zelo toga.
Zato želijo, da se ta uskladi z drugimi državami EU. Med spremembami pa si delodajalci želijo ukrepov za lažje zaposlovanje, odpuščanje, bolj fleksibilne oblike dela, pa tudi vprašanje malice. Delodajalci namreč želijo, da se malica ne šteje v efektivni delovni čas, nikakor pa ne želijo ukinjati nadomestila za malico, je pojasnil.

Da bodo socialni partnerji obnovili socialni dialog, je prejšnji teden napovedal predsednik vlade Borut Pahor in pojasnil, da bodo predmet socialnega dialoga tudi ukrepi v okviru strategije Slovenije za izhod iz poslabšanega javnofinančnega položaja. Strategija vključuje tako kratkoročne ukrepe kot strukturne reforme.

Zadnje srečanje ekonomsko socialnega sveta sredi novembra, na katerem so socialni partnerji obravnavali izhodišča za socialni pakt za leti 2010 in 2011 glede nujnih ukrepov za izhod iz krize ter dolgoročnih strukturnih reform, so sindikati protestno zapustili. Bili so nezadovoljni z vladnim besedilom izhodišč.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

super_tip
08. 12. 2009 12.52
Dvig minimalne plače 600 evrov je potreben takoj. Vsa odlašanja nam zares dajejo možnosti ,da se znajdemo na okopih.
petdan
07. 12. 2009 18.29
Nekaterim so za vse kar je negativnega krivi komunisti; nikdar pa ne povedo, če tisti iz SDS, SD, DESUS-a, SLS, SNS...
Buena Vita
07. 12. 2009 15.42
he,he,he drava 123 to niso demonstracije --to so razkazovanja sebičnosti---ko sebičnost postane obča dobrota,imamo slovenijo tako kot je s kupom sebičnežev kateri nastopajo kot levica--predstavljajo pa antipolitičen debakel
Braveheart
07. 12. 2009 15.00
Križanić je pred volitvami obljubljal minimalne plače po 1000€, Erjavc penzije po 1000€. Čestitam, komunistom, da so vas tako izigrali, sedaj pa moramo skupaj pojesti, kar ste nam zakuhali na volitvah.
Darko Vernik
07. 12. 2009 14.15
Sem ze videl bedake,da stavkajo -da pa stavkajo v soboto pa se ne. Pahor je pa ja predsednik vlade-kaj mislite da bo on delal namesto vas. VLADA-VLADA in pika!
Braveheart
07. 12. 2009 13.33
Naša levica je žal manj socialna kot desnica - kakšen čuden paradoks? Bivši komunisti so sedaj kapital komunisti.
Tonček Balonček
07. 12. 2009 13.07
Če ne bi bilo na oblasti komunistov, bi sindikati (komunisti!), našli pravega sogovornika in zadeve uredili tako, da bi delavci zaslužili več, to je vendar jasno vsakemu slepcu! Smo že pozabili pot v blagostanje ter sproščenost? Kar ste volili, to imate, plus Jankovića, brezplačno, vsaj na videz, mislim kot brezplačni dodatek "paketu"!
ekskluziv.scena
07. 12. 2009 11.48
Če gospodom ne bo kaj jasno, predlagam, da ves realni sektor prikazuje izgube - pa bomo videli, če se bo komu posvetilo od kod mu plača...
VolilecSI
07. 12. 2009 11.38
Neverjetno kako se komunisti še naprej navidezno pogajajo s samim sabo. Pogajanja s kvazisindikati niso nič drugega kot nikdar končana gledališka predstava, ki ji nihče v tej državi več resno ne sledi, kar je očiten signal, da so komunisti zagospodarili in noben čudež jih več ne bo rešil. Živela II. Republika!
Uporabnik113189
07. 12. 2009 11.34
Strinjam se z Lahovnikom. Udeležba pri dobičku mora biti prostovoljna, privlačna za delodajalce in kar je zelo pomembno bi dodal, da so udeleženci zaščiteni v zakonodaji, da jih barabe ne bodo mogle opetnajstiti. Tega bo v začetku veliko, pravne prakse pa še ni. Skratka gre za tvegane naložbe z delom, ki pa se bodo sčasoma tistim z dobrim teničnim znanjem in veliko vloženega truda na delu bogato povrnile. Še enkrat poudarjam samo pod pogojem, če jih bo zakonodaja ustrezno varovala. V nasprotnem primeru jih bodo okradli, tako kot so tajkuni podjetja..
alterego
07. 12. 2009 11.18
kdaj bo komu kapnilo, da je edina rešitev razbremenitev plač in obremenitev porabe?
NENORMALEN
07. 12. 2009 10.56
pripravili bodo šele teren za začetek pogajanj? Jao, kolko to njim traja, si bodo cajt vzel, sej delavcem se ne mudi, pa ta mesec pač ne bodo jedli...