Slovenija

'Temeljito se bomo posvetovali'

Ljubljana, 28. 04. 2009 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rehnov predlog glede reševanja mejnega spora opoziciji ni prav nič všeč. Medtem ko Janša in Žerjav poudarjata, da ga je treba bolj natančno preučiti, pa Jelinčič trdi, da je Rehn podlegel Hrvatom.

Premier Borut Pahor se je s predstavniki strank pogovarjal o zadnjem predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede reševanja spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Po Pahorjevih besedah je šlo za informativni sestanek, na katerem so izmenjali poglede.

Borut Pahor in Olli Rehn
Borut Pahor in Olli Rehn FOTO: Reuters

Dokončno slovensko stališče o predlogu bodo po premierjevih besedah oblikovali prihodnji teden in ga Rehnu posredovali še v mesecu maju. Naslednji sestanek naj bi potekal prihodnjo sredo.

"Mislim, da je sedaj potrebno vse zelo natančno preučiti. Osnova odločitve Evropske komisije, da posreduje v tem zapletu, je bila s strani Slovenije vedno pozdravljena. Vendar pa preden slovenska vlada sprejme kakršno koli odločitev, se bom zelo temeljito posvetoval s političnimi strankami v državnem zboru," je povedal Pahor.

Predvidevam, da se bomo znova srečali v sredo, ko bomo v tem času, tako na strokovni ravni kot politični ravni pripravili stališča glede tega predloga. Premier Borut Pahor

Po njegovih besedah je na koncu koncev odločitev o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU v rokah DZ. Pristopno pogodbo o vstopu Hrvaške v EU, tako kot o vstopu sleherne države v EU in zvezo Nato, ratificira DZ z dvotretjinsko večino.

Opozicija kritična

O pogovorih so se izrekli tudi predstavniki opozicijskih strank. Kot je po srečanju povedal predsednik SDS Janez Janša, so Rehnov predlog šele dobili in ga je zato potrebno dodatno preučiti. "Mislim, da si bomo vsi skupaj vzeli še teden dni časa za premislek," je napovedal Janša.

Pri tem je pripomnil, da na prvi pogled Rehnov predlog ni idealen, da pa končnih ocen še ni moč dati. Na vprašanje, če dogovor izpolnjuje pogoje, da se pri odločanju o meji upošteva načelo pravičnosti in da oba parlamenta potrdita pogodbo o arbitraži, preden Slovenija umakne svoje zadržke na določena poglavja v hrvaških pristopnih pogajanjih z EU, je Janša odgovoril, da to še ni povsem jasno, ali je "vse to na mizi" in ravno zato ni moč podati končne ocene.

Po neuradnih informacijah nekatere slovenske stranke med drugim naj ne bi bile zadovoljne s predlogom glede sestave arbitražnega tribunala in glede deblokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je medtem ponovil, da je predlog Rehna dokaz, da je popolnoma podlegel hrvaškim zahtevam in da slovenskih stališč ni niti malo upošteval. Jelinčič je prepričan, da se Rehnu mudi, saj se mandat tej sestavi Evropske komisije izteka, pred koncem "pa mora opraviti tisto delo, ki mu je bilo s strani Hrvaške naloženo". "Mislim, da predlog ni dober, seveda pa se je potrebno o njem še pogovarjati, ga spremeniti, ga izboljševati," je še dejal.

Jelinčič še ni želel povedati, če bo SNS predlog podprla, je pa prepričan, da bo potrebno še kar nekaj pogovorov, predvsem pa bo morala Slovenija po njegovem postaviti jasna izhodišča, kaj sploh hoče.

Poslanec Radovan Žerjav, ki se je udeležil sestanka v imenu SLS, je prav tako poudaril, da je potrebno predlog bolj podrobno preučiti in si vzeti malo več časa, saj gre za veliko odgovornost do države. Zanj je ključno vprašanje, če je predlog odmik od sklepa, ki ga je sprejel DZ in na prvi pogled je temu tako. To pa za SLS, ki je bila pobudnica jasnih sklepov DZ o vprašanju meje s Hrvaško, ni sprejemljivo.

O kopenski meji naj bi odločal mednarodni arbitražni tribunal

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković FOTO: Reuters

Najnovejšega kompromisnega predloga, ki ga je Rehn minulo sredo predstavil zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške, Samuelu Žbogarju in Gordanu Jandrokoviću, javnosti še niso razkrili. Po navedbah virov v Bruslju predvideva, da naj bi o mejni črti odločal mednarodni arbitražni tribunal, o koriščenju pomorskih območij in stiku Slovenije z odprtim morjem pa naj bi se odločalo na podlagi mednarodnega prava, dobrososedskih odnosov in ob upoštevanju načela pravičnosti.

Po njem naj bi bilo v arbitražnem tribunalu pet članov: po enega naj bi izbrala Ljubljana in Zagreb ločeno, preostale tri pa skupaj. Če se ne bi mogla dogovoriti, naj bi o njih odločil predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Predlog, ki bi hkrati omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, naj bi tudi predvideval vnaprejšnjo zavezo slovenskega in hrvaškega parlamenta, da bosta sprejela odločitve posrednikov.

Prvo formalno razpravo o zastoju Hrvaške na poti v Evropsko unijo zaradi vprašanja njene meje s Slovenijo pa so v ponedeljek v Luksemburgu opravili zunanji ministri povezave. Glavno sporočilo srečanja je bilo, da Evropska unija pričakuje hiter in pozitiven odgovor Hrvaške in Slovenije na najnovejši predlog komisarja Rehna za način reševanja vprašanja meje, ki bi omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU.

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
29. 04. 2009 16.37
zakaj se našim politikom sploh reče politiki??? še svoj drek bi pojedli če nebi smrdel, ampak za sebe!!!
nemejugat
29. 04. 2009 16.12
francza29.04.2009, 12:443 Se strinjam!
Franc Zabukovec
29. 04. 2009 12.44
nemejugat29.04.2009, 11:30-2 Sanader je nedavno izjavil da ni za dvojna merila.....sprašuj zakaj v Istri ne upošteva katastra, na Donavi pa???? A to ni dvojno merilo??? Za Sanaderja je enojno merilo če je vse tako kot reče on. Dvojno pa če nekdo reče drugače koz on.
sbosbo
29. 04. 2009 12.06
Klasik 29.04.2009, 11:56 -1 stefka.sturm29.04.2009, 10:47 Verjamem v lep namen vašega komentarja. Vendar pa bi rad opozoril na neko drobno podrobnost, ki jo omenja nek pisatelj in zaključi z zelo znanimi besedami "na zahodu nič novega". Svoj čas me je domovina oblekla v uniformo in mi na hrbet natovorila težko orožje s pravim strelivom. Mnogi niste tega nikoli poskusili v živo. Tisti ki pa smo, vemo, da gre takrat zares in da bo šla tvoja kri in življenje za domovino. Vsa mladost, prejšnje življenje, šola, izobrazba, služba, družina vse izgine in šteje samo še boj za golo preživetje. Od takrat naprej ne poznam nobene šale na račun slovenske zemlje. Ampak res prav nobene. Tudi nobenega usmiljenja za gnide, ki bi se prodale za liter morja, ali za porcijo rib ali za navidezno prijateljstvo. Zaradi tega pa je treba vojne veterane, po vojni obvezno umakniti z položajev, saj niso več razsodni in so nevarni za ostalo družbo.Ne pravim, da vam ne gre dati zaslug, ravno nasprotno. Ne me narobe razumeti, vendar tako kažejo izkušnje, naj si bo daljne ali bližnje!
nemejugat
29. 04. 2009 11.46
saj bo..........
nemejugat
29. 04. 2009 11.34
prosper29.04.2009, 01:020 politiki so isti na eni in na drugi strani. sam ti svoje nočes slišati Ti, ne boš verjel, tukaj ti dam pa prav, grebejo se za svoje stolčke in jim je vseeno kako in kaj. Slišim tudi svoje politike, vem pa kako je kje bilo, ti morda bolje v Medmurju, jaz v Istri. Morda bova pa dobila vsaki svoje, ti ob Muri jaz na morju in bo OK.....
nemejugat
29. 04. 2009 11.30
Sanader je nedavno izjavil da ni za dvojna merila.....sprašuj zakaj v Istri ne upošteva katastra, na Donavi pa???? A to ni dvojno merilo???
nemejugat
29. 04. 2009 11.28
4evercvicek&comp. A je tako težko dojeti da je bila meja v času SFRJ med republikami določena (kako se sedaj ne bom spuščal) na morju pa ne???
rahlo_nepristranski
29. 04. 2009 11.13
evercviček: Kaj sedaj bi še ti Sbijo in Bosno nagovoril da naj kradejo še Slovensko ozemlje, kaj ti sploh pišeš tukaj ko pojma nimaš o dejstvih in o zgodovini.Mi se borimo za Slovensko Istro. Dalmacijo ki je bila predana Jugoslaviji in ne Hrvaški. Slovenija je na ta račun izgubila tretjino našega ozemlja, da je Italija prepustila Dalmacijo Jugoslaviji.Tukaj nimajo nič ne Srbija ne Bosna, kar se tiče Slovenske Istre.Za Dalmacijo ne rečem, da bi morale imeti kaj tudi ostale Republike.
Uporabnik113189
29. 04. 2009 11.06
4evercvicek29.04.2009, 10:40, Klasik - kar pomeni da ima tudi Srbija, Bosna,..pravico do ozemlja na slovenskem? Glede na to da smo vsi bili "eno". Upam da poznaš razliko med dediščino in ozemljem.
hren2
29. 04. 2009 10.47
Ob prebiranju nekaterih komentarjev si ne morem kaj, da na to ne odgovorim. Torej, ne kregajmo se za nekaj kvadratnih kilometrov zemlje in vedrom morja s Hrvati. Da je Slovenija v Evropi niko i ništa. Ja, bog nam pomagaj, če mi sami tako razmišljamo. Mar ni že čas, da se tudi Slovenci postavimo vsaj enkrat zase. Mar res želimo nazaj na Balkan - nekateri res tako razmišljajo. Smo kot hlapci Jerneji, ki so morali zapustiti domače ognjišče, samo da bo mir pri hiši. Pravzaprav pa nam tudi Evropa ne more nič. Pa naj se širijo brez soglasja Slovenije, če se morejo. Torej, Slovenija le ni tako niko i ništa. Menim, da so politiki končno dvignili glave in smelo zrejo v oči vsem tistim evropskim politikom, ki bi sicer za ped zemlje njihove države gotovo napovedali vojni in ne samo zaustavili približevanje Hrvaške v unijo.
4evercvicek
29. 04. 2009 10.43
sprašujem zato ker bi si očitno vsi radi prilastili malko hrvaškega morja, češ to je bilo "naše - yugo".
4evercvicek
29. 04. 2009 10.40
Klasik - kar pomeni da ima tudi Srbija, Bosna,..pravico do ozemlja na slovenskem? Glede na to da smo vsi bili "eno"
Uporabnik113189
29. 04. 2009 10.23
4evercvicek29.04.2009, 08:47, če se že kaj mora reševati na sodišču, potem se lahko rešuje samo razpad Jugoslavije. Sodišče na tej osnovi lahko ugotovi, kaj smo v skupno državo vsi skupaj prinesli in kako lahko dediščino razdelimo. Dogovarjanje samo dveh bivših republik na sodišču kot da Jugoslavije nikoli ni bilo je prvič nepošteno že v osnovi in gre za prevaro vseh ostalih, kar bo nekoč potrebno opravičiti.
4evercvicek
29. 04. 2009 08.47
v konfliktih okrog ozemlja, bodisi na državni ali meddržavni ravni se zadeve urejajo na sodišču. O kakšnemu načelu pravičnost se mi tukaj pogovarjamo? Ne more slovenija hrvaški na lepe oči predati kos ozemlja in obratno. Če ti sosed ukrade zemljo, traktor, avto,... se zadeve ponavadi rešujejo na sodišču, kaj ne? Jelinčič pa kakor vidimo ne naredi apsolutno nič pozitivnega za državo oziroma za državljane slovenije razen da potencira sovraštvo. Kje je ko se pogovarjamo okrog socialnih primerov? Kje je ko se pogovarjamo o romih (ki mimogrede nas državljane največ koštajo in so prav oni ki kradejo slovensko ozemlje - iz notranjosti)? Kje je Jelinčič ko zakuha gorko župco? Sedi v pisarni ,bere delo in 24ur...To je vse kar Slovenija ima od Jelinčiča. Jelinčič je Slovenski Thompson vendar iz pisarne...
sbosbo
29. 04. 2009 08.46
V vaseh, pri nas so prav isti primeri. Kreganje za pol metra. Primer, ko pridejo zemljemerci iz geodetskega zavoda označevat parcele, katere recimo niso bile merjene že 50 let. Lahko imaš vse črno na belem, a ne pomaga. Človek (recimo sosed), prepričan v svoj prav, ti bo pravil in razlagal pravljice, kot češ "meni, sta že dedek in oče vedno razlagala, da gre meja tja do potoka, pa do neke grive ali nevem kakšne jablane", ti pa mu z vsemi overjenimi papirji in dokumenti ne moreš dopovedati. Samo sosedu ne privoščiti, a poznate to?? V moji okolici, je prišlo že do streljanja zaradi razmejitve parcel!! In seveda, primitivna skupnost kakor smo, se odraža tudi na državni ravni! Moj pogled na vse skupaj seveda.
Emil Kvar
29. 04. 2009 08.39
in sedaj si vi vrli junaki zamislite,kaj bi se zgodilo z slovenijo takoj po drugi svetovni vojni, če bi mi takoj hoteli svojo državo. Bii bi tako kot nekdaj ožja srbija oziroma Beograjski pašaluk. Prekmurje bi bilo madžarsko,italija bi segala do postojne, hrvaška pa tudi skoraj do postojne. Pred leti sem videl tudi zemljevid hrvaške stranke prava . In kaj sem videl, da bi hrvška lahko imela ilirsko bistrico, skoraj vso našo primorje in del dolenjske. Ne podpira nas ne evropa in ne ostali svet. Mi smo niko i ništa bi rekli hrvati.
sbosbo
29. 04. 2009 08.37
heavyg2229.04.2009, 08:21-3 sbosbo: Kaj si hotel s tem povedati. Da naj Hrvati našo zemljo kradejo se prisvajajo, ti boš pa Slovence obtoževal zakaj zahtevamo kar je naše.Kakšne problema imaš ti nas to ne zanima in jih sam rešuj doma ne tukaj nas obtoževati da se prepiramo za meter zemlje, ki mi nismo nikoli nikomur nič vzeli. Ne damo pa niti meter zemlje, tiste ki je bila naša. Če nimaš kaj druge,,kot obtoževati nekoga ki ima pravico se boriti za tisto kar je njegovo last, potem se spokaj na Hrvaško in tam obtožuj Hrvate ki kradejo našo zemljo. Amen-Točno to sem hotel povedati.
rahlo_nepristranski
29. 04. 2009 08.21
sbosbo: Kaj si hotel s tem povedati. Da naj Hrvati našo zemljo kradejo se prisvajajo, ti boš pa Slovence obtoževal zakaj zahtevamo kar je naše.Kakšne problema imaš ti nas to ne zanima in jih sam rešuj doma ne tukaj nas obtoževati da se prepiramo za meter zemlje, ki mi nismo nikoli nikomur nič vzeli. Ne damo pa niti meter zemlje, tiste ki je bila naša. Če nimaš kaj druge,,kot obtoževati nekoga ki ima pravico se boriti za tisto kar je njegovo last, potem se spokaj na Hrvaško in tam obtožuj Hrvate ki kradejo našo zemljo.
sbosbo
29. 04. 2009 08.10
matjazstuhec28.04.2009, 23:23-1 Ko berem te komentarje mi je včasih kar slabo..... Jaz imam soseda ki mi že 15 let teži za 1,5m2 parcele, ki jo je domnevno izgubil ob postavitvi ograje med nama, ki jo je sam postavil. Mislim da se naše težave začnejo doma, pri naših ograjah in ne na meji s Hrvaško. In kakor bi rekli:" Slovenec Slovencu Slovenec!! Enake izkušnje! Točno tako, že med samimi posamezniki je tako, kaj šele na nacijonalni ravni. Vsaj v večini primerov v naši družbi.