Slovenija

Predsedniki soglasno o coni

Ljubljana, 22. 09. 2005 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniki parlamentarnih strank soglašajo s predlogom zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu.

Premier Janša: Zakon o coni ima skoraj soglasno podporo
Premier Janša: Zakon o coni ima skoraj soglasno podporo FOTO: POP TV

"Vsi predstavniki strank seveda ne vedo točno za glasovanje svojih poslancev, vendar so vsi obljubljali večinsko podporo, kar pomeni, da ima zakon ne samo zadostno, ampak skoraj konsenzualno podporo, in bo sprejet," je po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank poudaril predsednik vlade Janez Janša. Srečanje predsednikov je bilo po njegovih besedah koristno in konstruktivno.

Opozicija je sicer opozorila, da je do srečanja, glede na to, da gre za slovenske nacionalne interese, prišlo prepozno. Kot je poudaril predsednik največje opozicijske stranke LDS Anton Rop, je vlada zakon sprejela in ga vložila v DZ, šele nato pa opozicijo seznanila z dejstvi. "Če bi bila vlada dovolj aktivna in uspešna na zunanjepolitičnem področju, zakona ne bi bilo treba. Vendar pa v tem trenutku Slovenija nima druge alternative in poslanski klub LDS bo zakon podprl z veliko večino," je poudaril Rop.

Opozicija se pritožuje, da jim je vlada le servirala že napisan zakon, ker pa gre za nacionalni interes, so pričakovali, da bodo povabljeni k pripravi. Nekaj poslancev večjih opozicijskih strank ima zato še pomisleke pri glasovanju za zakon.

Kot je še spomnil premier Janša, predlog zakona, ki ga bodo po nujnem postopku obravnavali na septembrskem zasedanju DZ, tudi določa, kako bo Slovenija izvajala ekološko cono. Dejstvo pa je, da bo potrebno tudi potem, ko bo zakon sprejet, nadaljevati pogovore, je dejal. "Mi smo hrvaški strani to povedali, pripravljenost obstaja. Glede na to, da je Hrvaška tudi razglasila ekološko cono, se bo potrebno dogovoriti tudi za natančno razmejitev, kar piše tudi v samem zakonu," je poudaril Janša.

O možnosti arbitraže o meji po besedah Janše niso govorili, je pa premier opozoril, da Slovenija s strani Hrvaške še ni prejela nobenega formalnega predloga o arbitraži.

OZP podprl predlog zakona

Jožef Jerovšek (SDS) je zagotovil, da bo OZP obravnaval tudi posledice sprejema zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu
Jožef Jerovšek (SDS) je zagotovil, da bo OZP obravnaval tudi posledice sprejema zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu FOTO: POP TV

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je kot zainteresirano delovno telo na današnji seji obravnaval predlog zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu in ga podprl. Odbor je sklep po več kot dveurni razpravi sprejel z 11 glasovi za in nobenim proti.

Predsednik OZP Jožef Jerovšek (SDS) je na seji zagotovil, da bo odbor še pred obravnavo predloga zakona v DZ na zaprti seji obravnaval zunanjepolitične posledice sprejema tega zakona.

'Sprejetje zakona je nujno'

Predsedniki parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti so se na pogovoru pri predsedniku vlade Janši strinjali, da se glede zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja odločitev o številu kohezijskih regij prepusti vladi z uredbo. "Tako bo imela Slovenija v okviru pogajanj o prihodnji finančni perspektivi EU in o kohezijski razdelitvi možnost, da v danem trenutku izbere najboljšo možnost," je dejal Janša. O številu kohezijskih regij premier ni želel govoriti, saj, kot je dejal, "v tem trenutku še ni mogoče oceniti vseh okoliščin". "Sedaj smo na potezi mi, zato smo predlagali zakon in na njegovi podlagi bo vlada z uredbo določila ustrezno pogajalsko izhodišče," je poudaril premier.

Komisija Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve je včeraj obravnavala odnose med Slovenijo in Hrvaško, posvetila pa se je tudi predlogu zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu. Komisija je pri tem ugotovila, da vlada Janeza Janše ni uresničila pobud DS glede mejnih vprašanj v Istri, hkrati pa izrazila pričakovanje, da bo vlada izkoristila vse možnosti, ki jih Sloveniji zagotavlja članstvo v Evropski uniji.

V zvezi z zaščitno ekološko cono na Jadranu je komisija sklenila, da je sprejetje zakona v prvi vrsti nujno zaradi interesov varstva in ohranitve morskega okolja, s čimer bo naša država zaščitila svoje pravice na odprtem morju. Komisija je sicer vladi izrazila vso podporo pri prizadevanjih za uveljavitev mejnega režima, kot je bil na dan osamosvojitve obeh držav, 25. junija 1991.

OZP v Saboru: predlog je pravno neutemeljen

Hrvaška stran meni, da slovenski predlog zakona o ekološki coni in epikontinentalnem pasu pravno ni utemeljen, brez kakršnihkoli učinkov, je v četrtek dejal predsednik Odbora za zunanjo politiko v hrvaškem Saboru Gordan Jandroković.

Jandroković je dodal, da Sabor v celoti podpira politiko hrvaške vlade v zvezi s tem vprašanjem in da bo 'pozorno spremljal dogodke v Sloveniji'. Izrazil pa je tudi upanje, da bo slovenska stran delovala v dobro dvostranskih odnosov med državama.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA