Slovenija

'Pri iskanju rešitev za podnebno krizo ne smemo popuščati populizmu'

Brdo pri Kranju, 30. 09. 2024 17.59 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi Slovenija ni imuna na vplive podnebnih sprememb, ki se pri nas kažejo kot vse pogostejše poplave, ekstremne suše in gozdni požari. "Pretekla leta so me utrdila v prepričanju, da so potrebni dogovori in ukrepanje zdaj," je zato v uvodu četrtega predsedničinega foruma poudarila Nataša Pirc Musar. Na Brdu pri Kranju so tokrat razpravljali o pravici do zdravega življenjskega okolja. V ospredju so bile podnebne spremembe, voda, zrak in ohranjanje biotske raznovrstnosti, pa tudi izzivi zelenega prehoda.

Znanost je glede podnebnih sprememb jasna, je poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Znanost pa ne laže. In komu bomo zaupali, če ne znanosti," je dejala in opozorila, da se podnebne spremembe dogajajo še hitreje, kot so prvotno napovedovali. 

Podnebni skepticizem in zanikanje zameglita resnično sliko, je opozorila. "Čeprav rešitev podnebne krize ni enostavna, ne smemo popuščati skušnjavam preprostih razlag, populističnih sloganov, ki ne prinašajo rešitev," meni. 

"Globalne temperature so se že dvignile za skoraj 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko raven. Prav tako so emisije ogljikovega dioksida v letu 2023 dosegle najvišjo raven v zgodovini. To niso zgolj statistični podatki, to so opozorila," je poudarila. 

Prav razpravi o tem, kako obrniti ta trend, je bil posvečen današnji forum na Brdu pri Kranju. Pri tem je predsednica države spomnila, da sta ohranjanje okolja in boj proti podnebnim spremembam med ključnimi nalogami njenega mandata. "Pretekli dve leti sta me utrdili v prepričanju, da so potrebni dogovori in ukrepanje zdaj in to na vključujoč način. V svojih stikih z ljudmi, predvsem z mladimi, zaznavam vedno večjo zaskrbljenost, zanimanje in angažiranost širše javnosti za ohranjanje narave. Ljudje si želimo živeti v zdravem okolju," je izpostavila.

Pravico do uživanja zdravega življenjskega okolja človeštva na srednji in dolgi rok pa po njenem prepričanju najbolj ogrožajo podnebne spremembe, ki so posledica prekomernih pritiskov človeka na življenjsko okolje. Spomnila je, da so bile dolgo časa razprave o podnebnih spremembah in človekovih pravicah ločene. "Ponosna sem, da je prav Slovenija predlagala novo človekovo pravico: pravico do čistega in varnega okolja," je spomnila. 

Zbrane so uvodoma nagovorili še kmetijska ministrica Mateja Čalušić, minister za naravne vire in prostor Jože Novak ter državni skretar na okoljskem ministrstvu Uroš Vajgl

Ministrica Čalušić, predsednica Pirc Musar, minister Novak in državni sekretar Vajgl
Ministrica Čalušić, predsednica Pirc Musar, minister Novak in državni sekretar Vajgl FOTO: Luka Kotnik

Da potrebujemo povečanje odpornosti na podnebne spremembe in na naravne nesreče, je pred zbranimi poudaril tudi minister Novak, kar so nam, kot pravi, na grob način pokazale tudi lanske poplave. "To pa zahteva spremembo praks, navad, pričakovanj in tudi načinov sobivanja. Pred nami je dolgotrajen proces," je ocenil. Rešitev za to med drugim vidi v razvoju in prilagojenem načinu razvoja družbe. "Ljudje se bomo morali navaditi na te ekstremne pojave in se naučiti živeti z njimi," je dejal in dodal, da je mogoče samo z aktivnostjo in preventivo pripomoči k varnejšemu življenju.

Kmetijska ministrica Čalušić je izpostavila, da se zaradi podnebnih sprememb tudi v kmetijstvu soočamo z vse večjimi težavami. 

Državni sekretar Vajgl pa je opozoril na to, da pravico do zdravega življenjskega okolja pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega. "Dolgoročna in neomejena gospodarska rast pogosto presega zmogljivosti našega planeta, zato je skrb za okolje bolj kot kadarkoli nujna," je poudaril. Med ključnimi izzivi na področju stanja v okolju je Vajgl izpostavil kakovost zraka. "Slovenija zlasti ob gozdnatih in podeželskih območjih pogosto daje vtis čistega zraka, a se v resnici soočamo z izrazitimi izzivi v večjih mestih in industrijskih središčih. Predvsem pozimi, ko se začne kurilna sezona, pogosto beležimo visoke ravni prašnih delcev, ki so neposredna posledica kurjenja v individualnih kuriščih, prometu in industriji," je navedel.

Na panelih izpostavili nujnost ukrepov in večjega medsektorskega povezovanja

Sledili so trije paneli, na katerih so svoje poglede podali raziskovalci iz različnih znanstvenih disciplin, predstavniki institucij in drugi strokovnjaki. Direktorica urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na ministrstvu za okolje Mojca Dolinar je opozorila, da se je v zadnjih 60 letih globalna temperatura dvignila za 2,5 stopinje Celzija, do sredine stoletja pa se bo dvignila za vsaj še eno stopinjo. Posledice tega se bodo odrazile v daljših in intenzivnejših vročinskih valovih, na letni ravni pa bo več padavin, predvsem na račun zimskih padavin. "Žal pa te zimske padavine ne bodo več v obliki snega oziroma vedno manj," je opozorila.

Poleg znižanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2040 na ničlo rešitev za zaustavitev trenutnih trendov Dolinar vidi v dobrih ukrepih prilagajanja, pri katerih pa v Sloveniji zaostajamo.

Da bi se morali ukrepi prilagajanja izvajati vzporedno z ukrepi blaženja, pa je prepričana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Pri tem je opozorila tudi na neusklajenost v posameznih sektorjih pri oblikovanju teh politik. Skrbi jo tudi trenutni trend pisanja novih strategij prilagajanja, saj po njeni oceni dobre strategije v nekaterih sektorjih že obstajajo, a se žal do sedaj niso izvajale.

Mojca Dolinar in Lučka Kajfež Bogataj
Mojca Dolinar in Lučka Kajfež Bogataj FOTO: Luka Kotnik

To, da se bo moral trenutnim trendom zelenega prehoda prilagoditi tudi gospodarski sektor, pa je poudaril okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein iz Umanotere. "Še naprej lahko spodbujamo energetsko intenzivno industrijo, ampak to nas bo zelo drago stalo," je posvaril.

Nekdanji evropski komisar v Evropski komisiji Janez Potočnik pa je povedal, da je za trenutno krizo kriva netrajnostna raba naravnih virov. V okviru tega bi morali najti rešitev za to, kako človekove potrebe zadovoljiti z manj porabe naravnih virov.

Predstavitev ključnih ugotovitev in priporočil ukrepanja pa bodo pristojni objavili teden dni po forumu. To je bil četrti predsedničin forum, ki poteka v času mandata predsednice Pirc Musar. Ti forumi so povezani s strateško pomembnimi temami za prihodnost Slovenije in ljudi.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lion90
30. 09. 2024 20.17
Dejte se raj z indijo in kitajsko ukvarjat k da ns tlele zajebavate in unicujete evropo
Lion90
30. 09. 2024 20.16
Kaj bi rada omejitev 110 na avtocesti in klimo na najvec 21… pa to je bolano! A se loh se kej bl neumnega spomne?
SlobodaNE
30. 09. 2024 20.15
Tem levim se tud malo blede plastične slamice ukinit pa avtomobile na bencin, enim se je res odpeljal
Lion90
30. 09. 2024 20.15
Vazno da ne ve s cim se moz ukvarja in katere firme haha
Lion90
30. 09. 2024 20.15
Dobro nas je nategnila da tajkunka in komunistka!
kinimod
30. 09. 2024 20.12
+1
Čuj , gospa .... si ti gledala poročila in videla vrsto v Bistrici ?
omega _v6
30. 09. 2024 20.10
+4
Predsednica kako te ni sram?? Nas Slovencev je dobra 2 miljona in pazimo na okolje!! Ti te svoje bistroumne misli prodajaj na Kitajskem v Indiji ,Rusiji in ko bodo te države vsaj delček prilagodile izpuste bo svet rešen!! Nam nabijate z tem zelenim prehodom ,da nas lahko okradete!! Ste dejali samooskrba sedaj pa ihčete načine kako ljudem,ki so investirali v zeleno energijo kako jim pokasirati čim več!! Sedaj nas prepričujete o električnih avtih po drugi strani pa dražite omrežnine in elektriko!! Teh laži o zelenem prehodu smo siti saj se v Sloveniji ne gleda drugega kako okrasti narod!!
prinašalec2
30. 09. 2024 20.04
+7
Oh, da ne? Pa jo je en sam populizem česar koli se loti.
medŠihtom
30. 09. 2024 19.59
+7
v zgodovino bo šla kot rdeča populistka polna smrtnega sovraštva do slovenskega naroda ki vam ga je vcepil tito in ki ga širite z milanom na čelu, do slovencev ki se niso prodali krvavemu rdečemu totalitarizmu in rdeči sektaški komi ideologiji, ki vam jo je vcepil tito !
Marcus Aureliuss
30. 09. 2024 19.52
+8
Ženska živi od populizma, sedaj pa razlaga, da to ni dobro 🤣🤣 Večje populisticne funkcije kot jo ona zaseda ni v Sloveniji.
Julijann
30. 09. 2024 19.50
+7
Leta po svetu, doma prireja neke nepotrebne konference. Ljudje smo tako ozaveščeni. Vemo kako se čuva naravo. Ampak, kaj ko si tega ne zmorejo vsi privoščiti. Je zrihtala kak dober posel z Mongolijo, kjer je tudi bila, da bi lahko naš delavec zaslužil več, si kupil hibridni ali električni avto, si dal dobro izolirati hišo, za ogrevanje uporabljal čisto energijo .....?
Bolfenk2
30. 09. 2024 19.49
+5
In ti isti podpirajo vojno v Ukraini, kjer sežigajo rezervoarje polne nafte brez vseh filtrov in katalizatorjev.
Bolfenk2
30. 09. 2024 19.47
+5
Vedno skozi zgodovino so se menjavale ledene dobe in vročinska obdobja. Povsem naravna nihanja, katerim se moramo prilagoditi in na katera človek nima vpliva. Vsa ta zelena histerija pa nam sesuva gospodarstvo in življenski standard.
Sandx
30. 09. 2024 19.41
+8
To predavajte prvo na Kitajskem, Indiji, Pakistanu….kake nabuloze res!!!
miro2x
30. 09. 2024 19.40
+2
Zakaj se tile ne pogovarjajo preko zuma? Potem bi jim še mogoče verjeli.
3320.
30. 09. 2024 19.33
+8
Še en forum o neobstoječem.
deratizacija
30. 09. 2024 19.33
+13
Letajo z ene podnebne konference na drugo z enega na drugi konec sveta in ob postankih nakladajo o zmanjšanju CO2, ki je osnovna hrana rastlinam, ki proizvajajo O2.
Julijann
30. 09. 2024 19.33
+11
Kaj pa je tej ženski? Zopet je pomilostila zapornika. Sashku Sashkovu je znižala zapor za 4 mesece.
Oknaj 4
30. 09. 2024 19.26
+15
Gos. Nataša kako da pa dim od granat in požarov vpliva na podnebne spremembe?
Tenma
30. 09. 2024 19.24
+10
Dokler bo človeštvo vodilo pohlep in moč ne bo nikoli bolje.