Slovenija

Kaj politiki pričakujejo od volitev?

Ljubljana, 09. 06. 2024 09.04 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
A.K, K.H., STA
Komentarji
0

Na volišča so se podali tudi politični obrazi. V Radomljah je glas oddala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ocenila je, da je bila kampanja pred evropskimi volitvami bolj umirjena kot tista, ki smo jo spremljali pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Na volišču omnia je glasoval tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je poudaril, da bo največja zmaga visoka volilna udeležba. Prvak opozicije pričakuje izvolitev vsaj treh evroposlancev, manj kot to bo za Janšo neuspeh. V SLS svojo kampanjo ocenjujejo za vsebinsko in pričakujejo uspeh, NSi pa so optimistični, da bodo presenečenje teh evropskih volitev.

Na volitvah v Evropski parlament in posvetovalnih referendumih so volivci povedali svoje. Predstavniki organizatorjev kampanj pa bodo zdaj nestrpno čakali na rezultate. Nekateri so bili s kampanjo bolj zadovoljni, drugi manj.

Prvak SDS: Organizacija volišč izven okraja nezakonita

Svoj glas je v Šentilju pri Velenju oddal tudi prvak opozicije Janez Janša, ki je poudaril, da je premalo razprave o prihodnji Evropi. Ocenil je, da kampanja pred volitvami v Evropskimi parlament in pred referendumi ni bila poštena, "šlo je celo tako daleč, da se je kršilo poslovnik DZ, zlorabljalo policijo, tožilstvo, sodstvo". Prav tako so bila nekatera volišča za predčasne volitve, in sicer v Ljubljani in Mariboru, "pa mislim, da še v nekaterih mestih", nezakonita, meni Janša. Organizirana so bila namreč izven volilnega okraja, "kar zakon, bom rekel, izrecno prepoveduje"

Za uspeh na evropskih volitvah bo štel izvolitev vsaj treh poslancev iz vrst SDS, "vse, kar bo manj od tega, bo pač neuspeh"

Janez Janša v štabu SDS
Janez Janša v štabu SDS FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem pričakuje, da bo v Evropi prišlo do sprememb. "Imamo neko upanje, da se bomo zdaj ukvarjali z zelenim prehodom na razumen način in z varnostjo, da se ne bo vsaka država sama ukvarjala z migrantskim valom, ampak bo Evropa sposobna zaščititi zunanje in schengenske meje," je dejal. "V tem bolj varnem okolju se bomo lahko posvetili tudi delu za večjo blaginjo ljudi," je dodal.

Rezultati referenduma ga medtem ne skrbijo posebej, saj so posvetovalne narave. "Ta vladna koalicija razen teh ideoloških tem, pri katerih je bila zelo vztrajna, ni izpolnila še nobene obljube," je bil oster.

V Svobodi kampanjo ocenili kot pestro ...

Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je ob oddaji glasu na volišču omnia v Ljubljani poudaril, da bo največja zmaga visoka volilna udeležba. "To je tisto, kar največ šteje, vse ostalo je volja volivcev, mi jo bomo spoštovali," je dejal. Premier je sicer v izjavi po glasovanju pozdravil dosedanjo volilno udeležbo tako na predčasnem glasovanju kot tudi v današnjih dopoldanskih urah. Prepričan je, da slednje kaže, da se ljudje vedno bolj zavedajo, kako pomembne so evropske volitve, kdo Slovenijo predstavlja v Evropskem parlamentu ter da si želijo, da jih tam predstavlja pravi obraz.

Obenem je ocenil, da gre tudi pri glasovanju na referendumskem trojčku za pomembna moralno-etična vprašanja. Tako se veseli odgovora volivcev, da bo lahko vladna koalicija v naslednjem letu pripravila ustrezne zakonodajne rešitve. Kljub današnjemu sončnemu vremenu je Golob izrazil željo, da bo volilna udeležba ob koncu dneva visoka. Golob, ki je svoj glas oddal na volišču omnia, je, kot je dejal, tokrat svoj glas prvič oddal v Ljubljani. Preostanek volilnega dne bo preživel v družbi, zvečer pa bodo v Svobodi pričakali rezultate.

V Gibanju Svoboda so sicer prepričani, da so v kampanji volivce uspeli prepričati, da ni vseeno, kakšen bo rezultat tokratnih evropskih volitev, saj se v EU odloča tudi o Sloveniji. Nosilka liste Irena Joveva je ob koncu kampanje ocenila, da je bila kampanja pestra, bili pa so tudi "takšni in drugačni udarci, tudi pod pasom". Po njeni oceni pa se je tudi pokazalo, v kakšni Evropi, v kakšni Sloveniji si večina želi živeti. "Ponosna sem na našo kampanjo, ponosna sem na našo listo in ponosna bom tudi na izbiro volivk in volivcev," je zatrdila.

... v SD pa kot korektno

Tudi evropski poslanec in nosilec liste Matjaž Nemec je ob oddaji glasu izrazil željo, da bi svojo voljo glede prihodnosti EU danes izrazilo čim več ljudi.

Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024
Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024 FOTO: Aljoša Kravanja

Po oceni predsednika stranke SD Matjaža Hana je bila kampanja za evropske volitve "zelo korektna", so se pa vsi v premajhni meri "osredotočili na res evropske zadeve". Prepričan je, da so v stranki s programom, v katerem so poudarjali inovativno, varno in zeleno Evropo, znali ljudem približati, kar si želijo v prihodnjih petih letih narediti v EU.

Izrazil je upanje, da volivci ne bodo "taktično glasovali, ker gre vendarle za vsebino". Vsa Evropa po njegovem potrebuje socialdemokracijo, pragmatizem in stranko, ki je usmerjena v prihodnost. "Upam, da bodo tem populističnim strankam bodisi na levi bodisi na desni volivci nastavili tudi neko zrcalo," je bil jasen Han.

Po mnenju kandidata stranke na evropskih volitvah Milana Brgleza pa so ljudje danes odločali o tem, v kakšni Evropi želijo živeti. "Brez solidarne in na človekovih pravicah utemeljene Evrope namreč ni trdne prihodnost. Zato upam, da bodo rezultati takšni, ki bodo omogočali napredek Evrope in Slovenije v naslednjih petih letih," je poudaril.

Današnje referendume pa Han vidi kot usmeritev državi glede tega, kakšno zakonodajo naj pripravi na posameznih področjih. "Zelo pomembno je, kakšne zakone bomo spisali na osnovi volje ljudi," je dejal.

NSi: Naš rezultat bo zagotovil zmago slovenske desne sredine

V NSi so po zaključeni volilni kampanji optimistični in prepričani v dober rezultat. Prvak stranke Matej Tonin je ob koncu kampanje spomnil, da so v času enomesečnega nagovarjanja volivcev "prekrižarili" celotno Slovenijo in se srečali z veliko ljudmi. Po njegovih besedah pričakujejo vnovičen preboj v Evropski parlament, rezultat NSi pa bo pomembno vplival na razplet volilne bitke v Sloveniji, meni. "Verjamem, da bomo z našim dobrim rezultatom tudi zagotovili zmago slovenske desne sredine in s tem tudi drugačno pot Evropske unije. Z dobrim odzivom naših ljudi smo lahko tudi presenečenje teh evropskih volitev," je optimističen.

V Levici v ospredje postavili teme, 'ki so ključne za prihodnost Slovenije in Evrope'

"V Levici smo v kampanji v ospredje postavili teme, ki so ključne za prihodnost Slovenije in Evrope, to so vprašanja socialne varnosti, varne starosti, dostojnega življenja in dela, pravičnega plačila, prekarnosti, trajnostnega in zelenega prehoda, pravice do dostojnega bivanja v okviru stanovanjske politike ter vprašanja javnega prevoza in javnega zdravstva. Tu smo v desetih stvari močno premaknili naprej," je na volilni dan izpostavila koordinatorica Levice Asta Vrečko.

Nosilka liste Nataša Sukič pa je ocenila, da je bila njihova kampanja "zelo domiselno sestavljena", "zelo vsebinska". Kot je poudarila, so se trudili pokazati, kaj je varnost, o čem bi morali razpravljati v družbi in k čemu stremeti. "Letošnje volitve v Evropski parlament so zares izjemno pomembne tako za Slovenijo kot Evropo, saj se, kot vidimo, skrajna radikalna desnica nevarno vzpenja (...). Prav tako so zelo pomembni vsi trije posvetovalni referendumi," je pristavila.

Nataša Sukič na evropskih volivah
Nataša Sukič na evropskih volivah FOTO: Damjan Žibert

Apetiti Vesne ob spremljanju javnomnenjskih anket narasli, v SLS upanja niso izgubili

Zadnjo etapo kampanje pred evropskimi volitvami je evropska parlamentarna stranka SLS pričakala v najboljši možni formi. Predsednik stranke Marko Balažic je bil s kampanjo ob njenem koncu zadovoljen, prepričan je, da je stranki z izbranimi kandidati uspelo izpostaviti vsebino. Z nosilcem liste Petrom Gregorčičem sta tako optimistična, da bo temu danes sledil tudi rezultat.

Nosilec liste Vesna na evropskih volitvah Vladimir Prebilič pa je pred koncem volilne kampanje za STA dejal, da pričakujejo osvojitev vsaj enega poslanskega mandata. "Apetiti" stranke so ob spremljanju javnomnenjskih anket namreč narasli, kar pomeni, da so se v stranki celo spogledovali z dvema. "Začutili smo, predvsem med ljudmi, da nas sprejemajo," je ocenil.

Glasove oddali tudi nosilci list 

Na volišča so se podali tudi kandidati za evropske poslance. Svoj glas so danes oddali nosilci list Matjaž Nemec iz SD, Nataša Sukič iz Levice, Romana Tomc iz SDS, Vladimir Prebilič iz Vesne ter Violeta Tomić iz stranke Nič od tega. 

Na predčasnem glasovanju pa svoj glas že oddali nosilka liste Gibanje Svobode Irena Joveva in SLS Peter Gregorčič ter predsednik NSi in nosilec strankine liste Matej Tonin. 

Pirc Musar upa na čim višjo volilno udeležbo

Na volišče se je že zjutraj podala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Volilna kampanja za evropske volitve se je premalo posvečala pravim evropskim temam, kljub temu pa so ljudje vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo, je na volilni dan v Radomljah ocenila predsednica republike Pirc Musarjeva. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo današnja volilna udeležba višja kot pred petimi leti.

Kot je ob oddaji glasu v kulturnem domu v Radomljah ocenila Pirc Musarjeva, jo bo po zaprtju volišč neizmerno razveselila informacija o višji volilni udeležbi kot pred petimi leti, ko je bila Slovenija "na neslavnem tretjem mestu od spodaj navzgor z 29-odstotno udeležbo". V luči napovedi, ki kažejo, da bo volilna udeležba letos 40-odstotna, je izrazila upanje o "še kakšnem odstotku več" od tega.

O sami volilni kampanji, ki se je sklenila v petek, je poudarila, da se je ta po njenem mnenju premalo posvečala pravim evropskim temam, hkrati pa izrazila razumevanje do tega, da je bilo v tem obdobju na dnevnem redu tudi več notranjepolitičnih tem. Kljub temu so po njenih besedah državljani ob teh volitvah "vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo".

"Nenazadnje je 80 odstotkov vse zakonodaje, ki se jo sprejema v Evropskem parlamentu, treba preliti v slovensko zakonodajo ali jo neposredno uporabljati, zato so te volitve tako zelo pomembne. In ne pozabimo, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v EU," je spomnila.

Manj opazna od kampanje za evropske volitve je bila po njenih besedah referendumska. Ob tem se ji zdi, da je bila "vseeno malce bolj dostojna kot tista v pravih političnih razpravah".

Glede sočasne izvedbe treh posvetovalnih referendumov z evropskimi volitvami je vnovič poudarila, da temu ni naklonjena. Ob tem je spomnila na pobudo, ki jo je podala državnemu zboru glede tega, da bi imeli v Sloveniji enkrat na leto referendumski dan. "Razumem tudi argument, da gre v prvi vrsti za ekonomijo, če lahko tako rečem, ampak upam, da bomo enkrat v prihodnosti naredili ta referendumski dan," je še izpostavila Pirc Musar.

Predsednica je preostanek volilne nedelje sicer preživela na Goričkem. "Grem na evangeličansko mašo in potem 18. junija tudi na katoliško mašo pred dnevom državnosti," je dodala.

O sami volilni kampanji, ki se je sklenila v petek, je poudarila, da se je ta po njenem mnenju premalo posvečala pravim evropskim temam, hkrati pa izrazila razumevanje do tega, da je bilo v tem obdobju na dnevnem redu tudi več notranjepolitičnih tem. Kljub temu so po njenih besedah državljani ob teh volitvah "vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo".

"Nenazadnje je 80 odstotkov vse zakonodaje, ki se jo sprejema v Evropskem parlamentu, treba preliti v slovensko zakonodajo ali jo neposredno uporabljati, zato so te volitve tako zelo pomembne. In ne pozabimo, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v EU," je spomnila.

Klakočar Zupančič: Danes odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti

Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne, je ob oddaji glasu na volišču v Šentvidu v Ljubljani poudarila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ob tem je izrazila upanje, da bi se danes večina Slovencev odpravila na volišča.

Po njenih besedah smo Slovenci na današnjih volitvah odločali o svoji prihodnosti. "Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne. Da je to Evropa, kjer se ne bomo počutili sami in bomo deležni pomoči ter tudi sami pomoč dajali. Da je to Evropa, kjer ne bomo ločevali ljudi po osebnih lastnostih, na katere ne morejo vplivati, da je to Evropa povezovanja, ne delitev in ne sovraštva. Tega je bilo v zgodovini dovolj," je opozorila. Osebno si želi, da izvoljeni evropski poslanci Slovenije v EU ne bi predstavljali na način, kot ga je bilo mogoče videti v preteklosti, in sicer, da se Evropo izkorišča za notranjepolitične boje.

Klakočar Zupančič upa, da se bodo stvari, ki so pomembne za državljane na notranjepolitičnem in zunanjepolitičnem področju, v prihodnje dogajale čez ves mandat, in ne samo v času volilne kampanje. "To ni prav. (...) Izvoljeni smo zato, da delamo ter da delamo dobro za našo državo in tudi za EU, kar pa ne sme biti skoncentrirano samo v času kampanje," je poudarila.

Glede kampanje za volitve v Evropski parlament je ocenila, da se je treba iz vsake nekaj naučiti in to potem uporabiti v naslednji. "Predvsem pa ne more biti samo kampanja tista, ko se ljudem nekaj ali obljublja ali ko se kakšna stvar zgodi," je izpostavila.

Glede posvetovalnih referendumov, ki potekajo sočasno z evropskimi volitvami, je ocenila, da gre za pomembna vprašanja ter izrazila upanje, da se bodo "ljudje odločili po svoji vesti". Želi si, da se bo volja volivcev, ki jo bodo izrazili na današnjih referendumih, uresničila tudi v zakonodajnem postopku in da "se sprejme ustrezna zakonodaja".

Nekaj več kot 3000 volišč po državi se je zaprlo ob 19. uri. Volivci so lahko oddali glas na današnjih evropskih volitvah ter treh posvetovalnih referendumih. Volja volivcev, ki so izbirali devet slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, bo znana šele po 23. uri, po 21. uri pa je pričakovati prve rezultate referendumov.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8