Slovenija

Predsednica obstruirala sejo

Ljubljana, 06. 04. 2007 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novemu vodji komisije za nadzor proračuna je ostala vrsta odprtih in nedokončanih zadev.

Komisija DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ je danes opravila še eno v vrsti sej, ki jih ni uspela zaključiti. Potem ko poslanci vladnih strank niso pristali na predlog predsedujoče Brede Pečan (SD), da bodo odprte točke s prejšnjih sej zaključili šele potem, ko bodo dobili potrebne dokumente, je ta napovedala obstrukcijo in sejo zapustila. V sejni sobi so tako ostali le še trije poslanci vladnih strank, ki pa tudi v primeru sklepčnosti seje ne bi mogli nadaljevati.

Pečanova je menila, da bi morali odločitev o nadaljevanju nedokončanih sej prepustiti novemu predsedniku
Pečanova je menila, da bi morali odločitev o nadaljevanju nedokončanih sej prepustiti novemu predsedniku FOTO: POP TV
Novi predsednik komisije naj dobi počiščene zadeve, je pojasnil Černač. Opozoril je na kar nekaj nekončanih sej, kjer so razpravo sicer opravili, niso pa sprejeli sklepov. Če bi pristali na to, da točke ostanejo odprte, bi kršili poslovnik, je opozoril ter predlagal, naj bodočemu predsedniku zagotovijo normalen potek dela. Ni korektno, da mu puščamo odprte zadeve, je menil.

Seje komisije za nadzor proračuna, ki ji vedno predseduje poslanec opozicije, ne morejo potekati brez vsaj enega predstavnika opozicije, je opozorila Pečanova. Podpredsednica komisije je današnjo sejo vodila zato, ker je bil predsednik komisije Milan Cvikl zaradi prestopa v poslansko skupino SD razrešen s tega položaja. Ta je danes v razpravi sicer sodeloval kot poslanec, ni pa imel pravice glasovanja.

Današnjo sejo je sklical še Cvikl, ki je na dnevni red uvrstil obravnavo treh revizijskih poročil računskega sodišča. Člani komisije Zvonko Černač (SDS), Rudi Veršnik (SDS), Ciril Testen (NSi) in Marjan Drofenik (SLS) pa so predlagali razširitev dnevnega reda še z dogovorom o načinu dela komisije, čemur je Pečanova nasprotovala, vendar je bila preglasovana.

'Mnogo nedokončanih zadev'

Nasprotno je Pečanova, ki se ne misli potegovati za položaj predsednice komisije, menila, da bi morali odločitev o nadaljevanju nedokončanih sej prepustiti novemu predsedniku komisije. Ne moremo kar končati vseh sej, je opozorila ter predlagala, naj komisija nedokončane seje nadaljuje potem, ko bodo dani pogoji, torej ko bodo prejeli zahtevane dokumente oz. bodo zaključeni postopki na računskem sodišču.

Ob tem so se največ časa zadržali pri obravnavi revizijskega poročila o poslovanju Telekoma Slovenije, ki mu je računsko sodišče za omenjeno obdobje izreklo mnenje s pridržkom. Družba je odpravila ugotovljene pomanjkljivosti, popravljalni ukrepi niso bili zadovoljivi edino pri sklepanju pogodb o zaposlitvi s člani uprave, je povedal drugi namestnik predsednika Zoran Mladenovič.

Komisiji za nadzor proračuna tako ostajajo nedokončane seje, na katerih so razpravljali o prodaji delnic Mercatorja s strani KAD in SOD, poslovanju mestne občine Maribor, vzpostavljanju portala javnih naročil, sanaciji plazu v Logu pod Mangartom ter predšolski vzgoji. So pa danes uspeli končati obravnavo revizijskega poročila računskega sodišča o pravilnosti poslovanja Filmskega sklada RS v letu 2004, revizijskega poročila računskega sodišča o pravilnosti in smotrnosti poslovanja Telekoma Slovenije med letoma 1998 in 2003 ter porevizijskega poročila o popravljalnih ukrepih pri reviziji zaključnega računa državnega proračuna za leto 2005.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.