Slovenija

Predragi oklepniki?

Ljubljana, 05. 09. 2006 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.M./D.Š.
Komentarji
17

Novi vojaški oklepniki 8x8 naj bi Slovenijo stali kar 30 milijard več, kot je razpisalo obrambno ministrstvo.

Še vedno pa ni znano, koliko vozil naj bi za ta denar sploh dobili. Ministrstvo, ki je že napovedalo, da bo naročilo znižalo, podatkov o cenah ne komentira. Na razpisu je obrambno ministrstvo iskalo dobavitelja vojaških 136-ih oklepnikov za 63 milijard slovenskih tolarjev. Izbrali so podjetje Rotis in model finske Patrie, minister pa je že takrat napovedal, da bo vozil verjetno manj. Kot so razkrili v časniku Dnevnik, naj bi cena oklepnikom z razpisanih 63 milijard zrasla za kar polovico, na 92 milijard tolarjev.

“Žal ne moremo komentirati nobenih podrobnosti pogajanj. Pogajamo se po načrtih”, je poudaril direktor Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen
“Žal ne moremo komentirati nobenih podrobnosti pogajanj. Pogajamo se po načrtih”, je poudaril direktor Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen FOTO: POP TV

Pojasnilo Ministrstva za obrambo o nakupu oklepnikov

Ministrstvo tudi ni ne potrdilo ne zanikalo navedbe, da bi prve oklepnike v vojski dobili leto kasneje, kot je predvideno, zadnje pa šele 2016, kar 5 let kasneje kot po prvotnih načrtih. Še vedno ni jasno niti, koliko oklepnikov bomo sploh kupili. Poslali so le sporočilo, da pri pogajanjih upoštevajo veljavno zakonodajo ter predvidena proračunska sredstva. Na Ministrstvu za obrambo so zatrdili, da pogajanja o nakupu in dobavi pehotnih oklepnih bojnih vozil za potrebe Slovenske vojske med ministrstvom in podjetjem Rotis d.o.o. potekajo nemoteno in po predvideni dinamiki.

Ker je vlada spremenila načrte za obrambni proračun, ta bo v naslednjih 2 letih za 20 milijard nižji, kot so sprva predvidevali, bi bil tudi to lahko razlog, da se dinamika vojaških nakupov spreminja. Po mnenju ministrstva trditev o spreminjanju načrtov Slovenije na obrambnem področju časopisu ni utemeljena. Če minister Erjavec tega ni pojasnil medijem, bo verjetno moral jutri predsedniku države, ko mu bo predstavljal finančne spremembe.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whereareweheadedto
06. 09. 2006 13.02
Vladno, pardon bolniško letalo, je bila napaka oblasti, takih je pa dosti, tako včasih na levi, kot danes na desni. Oklepnike naj kar kupijo, kakšni bodo stroški bomo še videli. Davkoplačevalci bomo plačali za njih, oblast pa za svoje napake na naslednjih volitvah. Če seveda ne bodo volilci preveč slepi. Mogoče bo pa Kučan kriv za nakup Patrij?:)
kgb@akcija.net
06. 09. 2006 11.22
gadni pa kendasebastjan-a sta visva sploh še normalna al vaja je JJ čist prevzel?
knes
06. 09. 2006 09.37
malibandit, za tvojim prozorim kvazi-pacifizmom se skriva zelja po stetju trupel Slovencev. Dajmo jih razorozit, da bojo ob naslednjem spopadu cim bolj nemocno tarce. Kvazipacifisti ste vsi po vrsti umazani izdajalci, na celu z veleizdajalcem Kucanom, podpisnikom peticije o demilitarizirani Sloveniji dva meseca pred napadom JA.
?rni panter 1
06. 09. 2006 09.24
Se strinjam da bi bilo bolje porabiti denar za bolnišnice in še kaj drugega kot za oklepnike. Ampak. Vstopili smo v NATO. Na referendumu smo izglasovali DA. Referendum pa je veljaven če se ga udeleži le ena oseba, zato prvo: tisti ki ne hodite volit tišina, takih vas je dosti. Članstvo v Natu pa ne prinaša samo privilegijev ampak tudi dolžnosti. In ena takih je da se porabi toliko in toliko denarja za oboroževanje. Ko je gospodič Rop kupu letalo (tega smo pa nujno potrebovali, ali pa smo ga bili obvezani kupiti? ) se je kdo kej oglasu? Takrat je imel sigurno v mislih z njim prevažat rojevajoče matere ali pa obolele za rakom ane?
pomi@auspuh.com
06. 09. 2006 09.04
Smrt niti ne. Oklepniki bodo v glavnem služili kot tarče za trening streljanja talibanom, iračanom in še se bo kdo našel. Še nekaj za primerjavo: 1.5 miljarde letno (upam, da prava številka, že dolgo kar sem bral) bi bilo potrebno, da bi bil vrtec zastonj. Tako kot v Franciji.
APeterson
06. 09. 2006 08.58
Zdaj mi je jasno zakaj niso izbral Krpana in to zato da si od viška denarja dajo velike kose v žepe. Prej ni bilo ne duha ne sluha o podražitvi... kaj šele o čem slabem same hvale na račun dobavitelja in Rotis d.o.o. je tako kot una firma ki je delala obvezne nalepke za vozila. Kake neumnosti in debilnosti naših politikov. FUJ !!!!!!!!!!!!!!!
whereareweheadedto
06. 09. 2006 08.33
Vsi, ki ste bili za vstop v NATO bodite sedaj rajši tiho. Na žalost je pri proračunih tako, da vsako ministrstvo dobi del pogače in po pristopnih pogojih NATA moramo nameniti 2% za obrambo. Dobrodošli v severnoatlantski pakt.
mjemjaw@yahoo.co.uk
06. 09. 2006 08.22
Zakaj sploh imamo razpise, če se potem cena meni nič, tebi nič vzdigne za CELIH 50%??? Pa kaj so nori al kaj? In medtem, ko mi plačujemo takele zablode s svojimi davki, se prašiči redijo ob provizijah, ki so jim padle pri takihle zavoženih projektih. Pa saj ni čudno, ta Erjavec je itak tak, kot da bi ušel iz posebne šole (s spoštovanjem do tistih, ki so tam)...
malipandit@email.si
06. 09. 2006 08.15
Z denarjem nalozenim v ta vozila se bo samo trosila smrt. Najboljsa obramba je razorozevanje in ne oborozevanje.
rustijad@hotmail.com
06. 09. 2006 07.41
s_slovenec@hotmail.com
06. 09. 2006 07.24
kendasebastjan in gadni. Pa vidva sta totalna ksenofoba in idiota. Kriv je tisti, ki da denar. To pa je današnja vlada. Pa ne spet kriviti za vse križe prejšnjih vlad. Ta vlada je društvo idiotov in nestrokovnjakov. Dlje ko bo, bolj bo vse skupaj zafurala in slabše nam bo šlo, kar se na žalost že začne odražati tudi na podražitvah in pa genialni davčni zakonodaji - ni čudno, če je njen umotvor debil. 100 miljard tolarjev in več, da ne omenimo potem vzdrževanja, ali veste koliko delovnih mest je to ? Koliko možnosti in dearja za razvoj ? Brez komentarja za takšne kretene kot sta kendasebastjan in gadni. Nič novega za njiju.
kendasebastjan@hotmail.com
06. 09. 2006 02.26
za vse so krive bivse vlade ker zakon o oklepnikih je biv sprejet v prejsnem mandatu. vprsajte g.kacina kaj je pocev na finskem v prejsnem mandatu in ostale pankrte prejsnih vlad.svaka cast g.dimitriju ruplu da je prestopiv na pravo stran
gadni@email.si
06. 09. 2006 01.47
Za vse skupaj je kriva Kučanova udba, ki razprostira svoje lovke do Finske, in je inscinirala podražitev. To je politična zarota LDS in SD da bi omajali ugled koalicije.
mbbirdy@gmail.com
05. 09. 2006 23.52
Re: Tadejsadar Ja, naj gre Ejravec v pediatrično dežurat poleg otrok za eno noč in naj med tem najde 2 enaka stola za starše poleg posteljic. Ali pa naj kar stoji celo noč, če se itak ne bo imel kam usesti. Bo potem malo bolj trezno razmišljal, kako bo trošil denar. Bo tudi kazensko odgovarjal za nateg dodatnih 29 milijard poleg že astronomskih 63? Da bi namsto enega oklepnika raje naredil kompletno zavetišče za brezdomce pa ne ...
OldSkul
05. 09. 2006 23.27
Vsaj proračun nižajo... in ti oklepniki so nepotrebni. Nej dajo denar za prediatrično bolnico, TO JE PA TAKO TEŽKO DAT OZ. GA ZBRAT!!
mbbirdy@gmail.com
05. 09. 2006 22.26
Težko si predstavljam 92 milijard SIT, kaj vse bi lahko Slovenija dobila in zgradila namesto teh oklepnikov, ki jih bodo čez 10 let spet šenkali kaki nonme državi. Očitno Erjavec nima niti kančka slabe vesti, da bo zagonil tak denar. Me zanima koliko tisoč let bi potreboval, da bi ga sam zaslužil. A sploh kdo v tej državi odgovarja za naš davkoplačevalski denar. Od svoje plače dam skoraj polovico davkov takim zapravljivcem. Pa ne nas farbat - only bedaki in konji!!!
jimi.hendrix@email.si
05. 09. 2006 21.49
Sigurno so komunisti in LDS krivi, da so se čez noč tolko podražili :)