Slovenija

Predlogi za umik države

Ljubljana, 08. 05. 2006 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša je na gospodarskem kolegiju in nato s koalicijskimi partnerji začel usklajevati scenarije za umik države iz večjih gospodarskih družb.

Janša je s predsedniki strank in vodji poslanskih skupin koalicijskih strank govoril o privatizaciji gospodarskih družb
Janša je s predsedniki strank in vodji poslanskih skupin koalicijskih strank govoril o privatizaciji gospodarskih družb FOTO: Dare Čekeliš
Zavezo o umiku države iz gospodarstva so vladne stranke zapisale v koalicijski pogodbi, vsebuje pa jo tudi okvir gospodarskih in socialnih reform, ki ga je lansko jesen sprejela vlada.

Predloga za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav in za umik države iz aktivnega lastniškega upravljanja v podjetjih predstavljata ustrezno podlago za začetek formalnih privatizacijskih postopkov, je ocenil gospodarski kolegij predsednika vlade Janeza Janše.

Člani gospodarskega kolegija so obravnavali priporočili dveh od šestih skupin, in sicer skupine za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav ter skupine za pripravo koncepta in časovnega načrta za pregleden in postopen umik Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe iz aktivnega lastniškega upravljanja v podjetjih ter za njuno preoblikovanje v portfeljske naložbenike.

koalicija
koalicija FOTO: Dare Čekeliš

Kot je povedal vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak, namen današnjega sestanka ni bil sprejem zaključkov oziroma potrditev predlaganih modelov privatizacije, temveč je šlo za prvo obravnavo predlogov, preden bo vlada začela formalni postopek za potrditev konceptov privatizacije.

S priporočili ostalih svetovalnih skupin, ki so se ukvarjale s privatizacijami Nove Ljubljanske banke, Nove Kreditne banke Maribor, Telekoma Slovenije in elektroenergetskih družb, se je gospodarski kolegij predsednika vlade seznanil konec januarja. Vsa priporočila so do obravnave na vladi zaupna. 

Premier Janša se je nato sestal tudi s predsedniki strank in vodji poslanskih skupin koalicijskih strank. Stranke vladne koalicije so se podrobneje seznanite s priporočili delovnih skupin glede privatizacijskih modelov, ki naj bi jim sledili konkretnejši, resnejši pogovori.

O NKBM in Telekomu že ta teden

Vlada bo predvidoma na prihodnjih dveh sejah obravnavala koncept lastninjenja Nove kreditne banke Maribor (NKBM) in Telekoma Slovenije. "Koncepte lastninjenja NKBM in Telekoma bo vlada obravnavala prednostno, na tej in prihodnji seji, verjetno na obeh," je povedal predsednik vlade. 

koalicija
koalicija FOTO: Dare Čekeliš

Vlada bo pri umiku države iz gospodarstva upoštevala formulo, po kateri država obdrži četrtinski delež plus eno delnico. "Tako ohrani vpliv na strateške odločitve, ne vpliva pa na poslovne odločitve, ki so prepuščene večinskim lastnikom. Na ta način bo po mojem mnenju zagotovljena primerna kombinacija med zaščito t.i. nacionalnega interesa in ciljem, da so ta podjetja čim bolj uspešna na trgu," je povedal Janša.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.