Slovenija

Predloga za direktorja RTVS

Ljubljana, 11. 04. 2006 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor javne RTV Anton Guzej je predlagal dva novinarja za funkciji direktorjev TV in radia.

Številni svetniki programskega sveta so kot neresno ocenili dejstvo, da so predloga kandidatur dobili šele na današnji seji
Številni svetniki programskega sveta so kot neresno ocenili dejstvo, da so predloga kandidatur dobili šele na današnji seji FOTO: Dare Čekeliš
Jože Možina je predlagani kandidat za direktorja javne televizije
Jože Možina je predlagani kandidat za direktorja javne televizije FOTO: Dare Čekeliš

Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej je za direktorja javne televizije predlagal novinarja TV Slovenija Jožeta Možino, za direktorja radia pa novinarja in dosedanjega pomočnika odgovorne urednice revija Jana Vinka Vasleta.

Kot je znano, so se na razpis za direktorja radia prijavili še novinarka Biserka Povše Tašič, dosedanji direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, nekdanji direktor Radia Slovenija Andrej Rot in Janez Gašperlin. Kandidati za direktorja televizije pa so poleg Možine sedanja programska direktorica TV Slovenija Mojca Menart, nekdanji športni urednik na TVS Marjan Lah ter Matjaž Mihelčič.

Vinko Vasle je predlagani kandidat za direktorja direktorja radia Slovenija
Vinko Vasle je predlagani kandidat za direktorja direktorja radia Slovenija FOTO: Dare Čekeliš

Že na začetku proceduralni zaplet

Številni svetniki programskega sveta so kot neresno ocenili dejstvo, da so predloga kandidatur dobili šele na današnji seji. Jernej Pikalo je dejal, da bi bilo odločanje brez preučitve gradiva "skrajno neresno", Spomenka Hribar je ocenila, da gre za "poniževalen odnos do članov sveta", Vlado Miheljak pa je menil, da se "ni mogoče z glasovanjem izogniti jasnim pravilom glede pošiljanja gradiv". Poslovnik programskega sveta RTVS namreč določa, da mora biti gradivo za sejo poslano najkasneje osem dni pred sejo.

Kandidatura brez sence dvoma

Stane Granda
Stane Granda FOTO: Dare Čekeliš

Kljub ugovorom je dal predsednik programskega sveta RTVS Stane Granda na glasovanje predlog, da bi na dnevnem redu vendarle ostala točka o dajanju soglasja h kandidaturama, a so svetniki to zavrnili z desetimi glasovi proti devetim. Pred tem sta ta predlog podprla Ivan Štuhec in Mito Trefalt, a sta menila, da bi moral Guzej predstaviti kandidata in podrobno obrazložiti svojo odločitev. Štuhec se je sicer strinjal s kritiko, da je gradivo prišlo tik pred zdajci, Trefalt pa se je pomislekom glede pozne dostave gradiva pridružil z besedami, da morata biti kandidata imenovana "brez sence dvoma".

Med razpravo je Granda v odgovorih na očitke menil, da je zakon glede imenovanja direktorjev "neprecizen" in ocenil, da se mora programski svet čimprej začeti ukvarjati z vsebinskimi vprašanji in da je treba končati "kadrovski vrtiljak", saj svet brez postavljenih direktorjev televizije in radia težko deluje.

Člani programskega sveta javnega zavoda bodo tako na seji čez teden dni izrazili svoje mnenje o obeh kandidatih, ki ju lahko zavrnejo, na izbor generalnega direktorja pa ne morejo vplivati.

Po pridobitvi soglasja programskega sveta oba direktorja za štiri leta imenuje generalni direktor, kandidati pa bodo o izbiri obveščeni najpozneje v 30 dneh po koncu razpisa.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.