Slovenija

'Predlog, sprejemljiv za vse'

Ljubljana, 16. 10. 2007 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SVIZ je pozdravil predlagano novelo zakona o vrtcih, ki med drugim predvideva brezplačni vrtec za drugega otroka.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je pozdravil predlagano vsebino novele zakona o vrtcih. Od ministrstva za šolstvo in šport zdaj pričakujejo tudi začetek socialnega dialoga.

Sindikat vzgoje in izobraževanja je prepričan, da bi morali sprejeti več podobnih ukrepov, kot je brezplačen vrtec za drugega otroka.
Sindikat vzgoje in izobraževanja je prepričan, da bi morali sprejeti več podobnih ukrepov, kot je brezplačen vrtec za drugega otroka. FOTO: POP TV

V SVIZ so zadovoljni, ker je predlagatelj sprememb iz prvotnega predloga umaknil štiri ključne ovire za njihovo podporo noveli in ker je delovna skupina za pripravo sprememb zakona o vrtcih po nekajmesečnem delu pripravila predlog, ki je sprejemljiv za vse strani. "Predstavniki ministrstva so prisluhnili strokovnim argumentom in iz besedila umaknili predloge za zmanjšanje sočasnosti vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice v oddelku, povečanje števila otrok v oddelkih, znižanje stopnje izobrazbe vzgojiteljic v vrtcu in povečanje obsega dela z otroki za vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja," so pojasnili v SVIZ.

Predlog o brezplačnem vrtcu za drugega otroka bo imel stimulativne učinke, omogočil bo večjo vključenost otrok, večjo dostopnost in družine z več otroki razbremenil plačila za vrtec. SVIZ

Po mnenju sindikata bi bilo treba sprejeti več podobnih ukrepov, kot je brezplačen vrtec za drugega otroka, saj naj bi v Sloveniji glede stopnje financiranja predšolske vzgoje s strani države zaostajali za večjim delom ostalih evropskih držav.

Zgled za pogajanja o zakonu o financiranju vzgoje in izobraževanja

V delovni skupini je ves čas sodelovala tudi predsednica SVIZ Nevenka Tučič, ki meni, da bi morala na podoben način nastajati tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. "Ker pri slednjem ni bilo ustreznega socialnega dialoga, je nastal položaj, v katerem smo trenutno in ni dober za nikogar od vpletenih," poudarjajo v SVIZ.

V SVIZ od ministrstva tudi pričakujejo, da bo na osnovi tez pričelo postopek socialnega dialoga in se s socialnimi partnerji usklajevalo in uskladilo o predlogu besedila členov novele zakona o vrtcih.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hun
12. 11. 2007 23.38
žal res samo cenena rešitev, kot prikaz velikodušnosti - malo jih ima dva otroka take starosti, da bi imeli korist od tega ukrepa...
pahor?ek
16. 10. 2007 20.32
velenca...prav imaš, ampak katera vlada pa je naredila to potezo? Poleg tega si sedanja prizadeva za to, da bi v prihodnje bil popolnoma zastonj!
velenca@siol.net
16. 10. 2007 17.12
Mogoče samo jaz to tako razumem:" brezplačni vrtec za drugega otroka" ..."v kolikor je en otrok že v vrtcu" ... hmm... kaj pa če je drugi otrok pač 5let(in več) mlajši - in je prvi že v šoli - potem zanj to ne velja?
mrhe2003
16. 10. 2007 16.38
Super poteza! Vendar roko na srce pričakovana, saj je bila zapisana v predvolilnih obljubah. Ta vlada pa jih, kar se, da izpolnjuje. Tako da pohvalno! Dobra odločitev, koristna predvsem za mlade družine, ki najtežje shajajo.
borut.marinc@email.si
16. 10. 2007 16.06
lohk bi blo vse zastonj
Patrik.
16. 10. 2007 15.42
Zelo pohvalno! Korak za korakom se bližamo najboljšim socialnim in vzgojno-varstvenim modelom. Večkrat se za zgled postavlja Švedska. Tudi Slovenija ne zaostaja kaj dosti, saj so po raziskavah, ki so jih objavili v National geografic svetovali ljudem po vsem svetu naj imajo otroke v Sloveniji. Menda imamo najboljšo socialno-varstveno mrežo. Škoda, da mi tega ne vemo...
katarina.novak@yahoo.com
16. 10. 2007 14.42
Izjemna novica za vse starše. Še en dokaz več, da vlada res dela v interesu ljudi. Menim, da je bila odločitev na volitvah prava. LP Katarina
inesinin@gmail.com
16. 10. 2007 14.39
Ja to je res odlična poteza vlade!
pahor?ek
16. 10. 2007 14.22
Kaj menite o tem, da bodo imele družine, ki imajo več otrok, vrtec za drugega zastonj? Sedanja vlda pa si dodatno prizadeva, da bodo v prihodnosti imeli vsi otroci vrtec zastonj!