Slovenija

Predčasne volitve v Ljubljani?

Ljubljana, 17. 11. 2005 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na MOL menijo, da so nekatere poteze županje Simšičeve nerazumljive. Morda bodo zahtevali njen odstop.

Bo županja uredila razmere v MOL-u?
Bo županja uredila razmere v MOL-u? FOTO: Dare Čekeliš
Ljubljanska županja Danica Simšič želi zamenjati načelnike kar treh oddelkov: za urbanizem, gospodarjenje z zemljišči in za gospodarske javne službe in promet.

Člani frakcije oz. samostojni svetniki LDS v Mestni občini Ljubljana (MOL) so podali svoje stališče do županjine "ponudbe" trem načelnikom, naj odstopijo. Svetnik Janko Moederndorfer meni, da vzroki za takšno potezo niso znani, zato od koalicijskih partnerjev - SD, LDS in samostojnih svetnikov LDS - pričakuje, da bi se, po možnosti še danes, sestali brez županje in poiskali rešitve. Moederndorfer je namreč prepričan, da je "mandat možno pripeljati do konca" in ne izključuje možnosti, da bi zahtevali odstop županje.

Začelo se je z Glavaševo

Težave v mestni koaliciji so se po Moederndorferjevem mnenju začele z razrešitvijo direktorice ljubljanske mestne uprave Darje Glavaš. S tem je županja naznanila začetek svojih potez, ki so, tako svetnik, nerazumljive, še zlasti ker gre za leto pred koncem mandata, ko bi se koalicija morala posvetiti predvsem udejanjanju svojih volilnih potez in obljub.

Zakaj naj bi odšli?

Samostojni svetniki MOL zato samo ugibajo o vzrokih za razrešitev načelnikov oddelkov za gospodarjenje z zemljišči - Nataša Turšič, za urbanizem - Igor Jurančič - in za gospodarske javne službe in promet -Pavle Klavs.

Bomo imeli predčasne volitve?
Bomo imeli predčasne volitve? FOTO: Dare Čekeliš

Zamenjava načelnikov je po njegovih besedah nerazumna tudi, ker bi to pomenilo odlog izvrševanja mestnega proračuna, ki naj bi ga sprejeli.

Izstop je bil pravi korak

Po njegovih ocenah so samostojni svetniki naredili pravilen korak, ko so izstopili iz svetniške skupine in na ta način sprožili nastanek frakcije znotraj stranke, saj so s svojim programom opozorili na vse težave, ki kažejo na neuspešno vodenje mesta. "Zato je smešno pričakovati, da bomo sprejeli teorijo, da podžupan Igor Omerza odstopa zaradi samostojnih svetnikov," pravi Moederndorfer.

Bodo zahtevali odstop?

O tem, ali bo frakcija LDS zahtevala županjin odstop, se še pogovarjajo, je dejal Moederndorfer, saj so prepričani, da "lahko stvari izpeljejo do konca". Moederndorfer je pojasnil tudi delovanje frakcije LDS in komentiral mnenje, ki ga je o tem posredovala statutarna komisija LDS. Po njegovih besedah je komisija sama ugotovila, da sploh nima pristojnosti razpravljati o nastanku frakcije.

Frakcije so sicer, kot je dodal, v vseh demokratičnih državah in strankah z dolgoletno tradicijo nekaj povsem običajnega, nastajajo pa zato, da stranko povezujejo in ne razdirajo. "Če bi bil to naš namen, bi iz stranke izstopili in ustanovili novo," je še dejal Moederndorfer.

SORODNI ČLANKI