Slovenija

Pred šolarji prve počitnice v tem šolskem letu

Ljubljana, 26. 10. 2024 08.34 | Posodobljeno pred 4 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za skoraj 193.000 učencev in okoli 84.000 dijakov se bodo v ponedeljek uradno začele jesenske počitnice. Šolarji bodo zaradi dneva reformacije in spomina na mrtve, če prištejemo še ta konec tedna, v počitnicah lahko uživali kar devet dni. V tem času bodo lahko nabirali nove moči v različnih športih in delavnicah, večina teh je brezplačnih.

V prestolnici Mladi zmaji redne obiskovalce mladinskih centrov, kot tudi tiste, ki bodo to šele postali, vabijo k soustvarjanju brezskrbnih in nepozabnih počitniških dni. Ponovno mlade prek osrednje aktivnosti 'Daj pobudo – uresniči idejo' namreč izzivajo, da se pod mentorskimi očmi koordinatorjev in študentov preizkusijo kot odločevalci, projektne vodje in po lastnih idejah oblikujejo počitniške aktivnosti.

V Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih v Ljubljani bodo poskrbeli, da bodo letošnje jesenske počitnice kar najbolj ustvarjalne tako za mlajše kot tudi malo starejše otroke. Med ponedeljkom in sredo bosta tako na voljo dve počitniški šoli; ena bo namenjena likovnemu ustvarjanju, druga pa znanstvenemu raziskovanju.

Deklici v avtomobilu
Deklici v avtomobilu FOTO: Shutterstock

Zveza Anita Ogulin & ZPM bo v času jesenskih počitnic izvedla dva tabora, in sicer v Zambratiji in Kranjski Gori. Otroci bodo počitnice preživeli v družbi vrstnikov, osvajali bodo najrazličnejše veščine in spretnosti. V okviru programa bodo obiskali Planico, se sprehodili do jezera Jasna in obiskali dolino Krnice. Organizirali bodo tudi različne ustvarjalne, športne in spoznavne delavnice v naravi. Posebnost bo jesensko obarvan ples v maskah ob noči čarovnic.

Številne možnosti za aktivno preživljanje počitnic

V Mariboru pa je tamkajšnja zveza prijateljev mladine pripravila nabor številnih različnih brezplačnih počitniških dejavnosti. Navdih za ustvarjanje bodo črpali v čarovniški noči ter se potepali po mestu. Od ponedeljka do srede otroke vabijo na ustvarjalno sproščanje in preživljanje prostega časa v Domu ustvarjalnosti mladih. Med potepanjem po mestu si bodo med drugim ogledali eno najstarejših vinskih kleti v Evropi Vinagovo klet. Kratke počitnice pa bodo v sredo zaključili z glasbo in plesom.

V Celju bodo osnovnošolci, dijaki in študenti lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje in Fundacija za šport. Od ponedeljka do srede bodo izbirali med šestimi različnimi športi. Lahko bodo drsali, kegljali, plavali, igrali namizni tenis in badminton ter se preizkusili v športnem plezanju.

Pester nabor počitniških aktivnosti tudi v manjših krajih

Pester nabor počitniških aktivnostih so pripravili tudi v drugih manjših krajih. Tako Geopark Idrija v ponedeljek vabi otroke na ustvarjalno delavnico v Zavratec, na kateri bodo otroci odkrivali čarobni svet volne, od surovega runa do preje. Ob tem bodo lahko potipali in povohali oprano volno, opazovali, kako s pomočjo krtač nastane mikanka, in sledili postopku predelave volne na kolovratu. Spoznali bodo tudi prejo in rokavice iz pasje dlake. Na koncu pa bodo ustvarili ljubkega ježka iz papirja in volnenega cofa, barvanega z rastlinami.

Grosupeljska mestna knjižnica vabi otroke na počitniške delavnice, in sicer v ponedeljek na Zabavno znanost, v torek na Ptičje hišice, v sredo pa se bodo podali v Lov na knjigo.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
26. 10. 2024 10.26
+3
Naša lepa a ne več mlada učiteljica razrednega pouka je že včeraj odletela na zaslužene počitnice na Tajsko.Vrne se na Martinovo ker ji je ravnatelj odobril teden dni izrednega dopusta.Želimo ji da uživa in pozabi kaj šola je..
Jinx777
26. 10. 2024 10.35
+0
Kaj ste ji fauš? Vi pa izven poletja nikoli ne vzamete 14 dni dopusta?
Julijann
26. 10. 2024 10.19
Ko bi človek pričakoval, da je počasi dovolj tega janša in antijanša programa, ki ne prinaša pravega napredka, ne prinaša še vedno ne dostojnih plač za vsako delo...., se ta program le še krepi! Zakaj je temu tako ne dojamem več.
Julijann
26. 10. 2024 10.22
Ups. Zgrešen članek. Namesto, da se otroci tako velikokrat odklapljajo od šole, bi lahko imeli spet tiste normalne polletne počitnice. Sedaj bodo par dni doma, se komaj navadijo na ritem in so že spet doma.
Anion6anion
26. 10. 2024 10.13
-1
Štrukljevi po 6 tednih dela že fraj en teden. Noro
mojito88521
26. 10. 2024 11.03
+1
Pojdi v šolstvo in "uživali" boste skupaj.
Andrej Volaj
26. 10. 2024 10.02
+3
Tud otroke so okol prnesl Četrtek in petek bi bili tako ali tako doma, se pravi samo 3 dni počitnic.
Uškakola
26. 10. 2024 09.35
+0
Že spet in spet in spet so šolniki doma, kar 200 dni na letom)) imajo ODKLOP..
Uškakola
26. 10. 2024 09.36
+0
Res so lahko v stresu, saj so kar naprej na riti doma. Do novga let a bodo pa zdržali, kjer bodo spet in spet doma..
Abrams
26. 10. 2024 09.30
-1
A se bo zdej prvi socio sindikalist kej javu in povedal, da bodo doma ???? !!!! Ker delavci ne bodo !!!!!!