Slovenija

Pred sezono gripe strokovnjaki pozivajo k cepljenju

Ljubljana, 04. 10. 2024 13.33 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovnjaki pred sezono gripe opozarjajo, da gre za zelo nalezljivo bolezen, ki se zelo lahko širi med ljudmi. Poudarjajo, da je zdaj idealen čas za cepljenje proti gripi, ki je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo, predvsem pa učinkovito ščiti pred težkimi poteki in zapleti gripe. Cepljenje priporočajo vsem starejšim od šest mesecev.

Epidemiologinja in nacionalna koordinatorica programa cepljenja s centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci poudarila, da vsako leto za gripo zboli od pet do deset odstotkov oziroma od 100.000 do 200.000 prebivalcev. S cepljenjem pa da najprej zaščitimo sebe, ob tem pa tudi svoje bližnje in zvišujemo delež precepljenosti v populaciji.

Cepljenje proti gripi je brezplačno, posebej pomembno pa je, da se cepijo starejši, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice in osebe z izrazito povečano telesno težo. Cepljenje priporočajo tudi vsem z večjim tveganjem za okužbo na delovnem mestu, predvsem zdravstvenim delavcem, in tistim, ki so pri delu v stikih z drugimi ljudmi, kot so zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Cepljenje ob zmanjšanem tveganju za težji potek bolezni in zaplete zmanjšuje tudi tveganje za hospitalizacijo in smrt zaradi gripe."Pomembno je, da se cepimo vsako leto, ker se virusi gripe spreminjajo in je vsako leto cepivo pripravljeno na način, da vsebuje oziroma pokrije tiste viruse, za katere svetovna zdravstvena organizacija predvidi, da bodo krožili v naslednji sezoni," je spomnila.

Gripa
Gripa FOTO: Shutterstock

Opozorila je, da je precepljenost proti gripi v Sloveniji žal zelo nizka, v najboljših sezonah okoli deset odstotkov. "Še bolj zaskrbljujoče je, da je nizka precepljenost tudi med starejšimi," je povedala. Svetovna zdravstvena organizacija za starejše od 65 let priporoča precepljenost okrog 75 odstotkov, v Sloveniji pa se je lani cepilo le 17 odstotkov starejših od 65 let.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Mrvič je dodala, da gripa "ni navadna viroza", ampak jo lahko spremljajo številni zapleti. Pri majhnih otrocih so to običajno dehidracija, vročinski krči, vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Pri starostnikih, sploh kroničnih bolnikih, lahko pride do zapletov na dihalih, kot je pljučnica, ali bakterijskih okužb. V sezoni gripe je v UKC Ljubljana povprečno hospitaliziranih od 500 do 600 bolnikov.

Družinski zdravnik iz Zdravstvenega doma Ljubljana Leon Kranjec je poudaril, da naj se ob starejših in kroničnih bolnikih cepijo tudi njihovi svojci in oskrbovalci. "S tem zmanjšamo možnost, da do okužbe pride s prenašanjem virusa domov," je dejal. Dodal je, da so svojci velikokrat edini oskrbovalci starejših in če zbolijo, ni nikogar, ki bi jih negoval.

Cepivo so že razdelili v cepilne centre, cepiti pa se je med drugim mogoče v ambulantah družinskih zdravnikov, v cepilnih centrih in na območnih enotah NIJZ. Hkrati s cepljenjem proti gripi na NIJZ priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki je brezplačno za kronične bolnike in starejše od 65 let, opravi pa se enkrat. Svetujejo tudi cepljenje proti covidu-19.

Sezona gripe se sicer še ni pričela, prav tako ne sezona okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Trenutno so povzročitelji akutnih okužb dihal predvsem sars-cov-2, rinovirusi, enterovirusi in virusi parainfluence, je povedala Grgič Vitkova.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zapiramvamustaaa
04. 10. 2024 15.25
+2
Če si zdrav in se gibala vsak dan po nekaj ur potem ti ne rabi nobeno cepivo.Sam sem imel gripo 3krst v življenju.Hudo obliko sem imel nazadnje pred osmimi leti.Tri tedne sem ležal pa pil čajčka.Ni bilo prijetno sej te kosti bolijo pa vročino imaš ampak vseeno nič kaj hujšega.To govorim za težjo obliko.Prve dve gripi pa 4 dni prehlajen z manjšo vročino in to je to.
kranjski janezz
04. 10. 2024 14.56
-1
pravi strokovnjaki..služabniki zavarovalnic to pa ja