Slovenija

Dolgi zastoji zaradi nesreče, pot od KP do LJ trajala več kot dve uri

Ljubljana , 09. 08. 2024 06.37 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA, A.K.
Komentarji
128

Pred nami je še en prometno zelo obremenjen vikend, napovedujejo na Prometno-informacijskem centru, kjer opozarjajo, da bo močno povečan promet tudi v naslednjem tednu zaradi praznika v številnih evropskih državah. Na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani sta bila zaradi prometne nesreče zaprta prehitevalni in vozni pas.

Kot so pojasnili na PU Ljubljana, se je nekaj po 18. uri  na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko v smeri  Ljubljane zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki dveh osebnih vozil in kombija.  Po do sedaj zbranih obvestilih se je nesreča zgodila, ker je voznik kombija, ki je vozil za reševalnim vozilom na nujni vožnji po reševalnem pasu, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v dve vozili na prehitevalnem pasu. 

V prometni nesreči ni bil nihče poškodovan, prav tako ni bilo v nesreči udeleženo vozilo na nujni vožnji. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri vozniku pokazal 0.66mg/l alkohola v litru izdihanega zraka in mu je bil odrejen strokovni pregled. Policisti nadaljujejo  zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Voznike prosijo da vozijo strpno, ter upoštevajo navodila policije in upravljalca ceste.

Policija opozarja 

Zaradi čedalje gostejšega prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti je tako ključnega pomena, saj lahko reši življenje. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Nasprotno pa neodgovorna in nevarna vožnja, še dodatno ogroža udeležence v cestnem prometu. Reševalni pas je namenjen vozilom na nujni vožnji, da lahko čimprej nudijo pomoč vsem ki jo potrebujejo. V primeru da se vozniku nepravilno razvrstijo, da s svojimi dejanji ovirajo promet ali celo vozijo po reševalnem pasu pa to pomeni ne samo nevarnost za nastanek prometne nesreče, ampak še podaljšuje zastoje in daljša intervencijski čas reševalnih ekip.

Zato ob vsakem zastoju upoštevajte naslednje pravilo o razvrščanju vozil:

-        Vedno, ko pride do ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.

-        Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča.

-        Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Ta dolžnost velja vedno, ko se promet zaradi različnih vzrokov ustavi. Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Na štajerski avtocesti pred počivališčem Polskava proti Mariboru je prav tako zastoj, kot tudi na Ljubljanski obvoznici med Rudnikom in Centrom proti Kopru.

Zastoj pri Postojni
Zastoj pri Postojni FOTO: Promet.si

Napoved

Kot že nekaj vikendov pred tem, bo tudi ta konec tedna v znamenju gostejšega prometa. Do zastojev lahko pride tudi pri predoru Karavanke, danes in v soboto v obeh smereh, v nedeljo proti Avstriji, od ponedeljka pa spet v obeh smereh. Čakalne dobe se lahko zgolj zaradi povečanega prometa podaljšajo tudi za uro, zato naj si vozniki pri potovanjih vzamejo nekaj rezervnega časa

Povečan promet bo predvsem v četrtek, 15. avgusta, ko bo praznik Marijinega vnebovzetja v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, v Nemčiji in Franciji. Zaradi omejitve tovornega vozila se povečano število tovornih vozil po Sloveniji pričakuje tudi v sredo, 14., in v petek, 16. avgusta. 

Promet bo povečan tudi na cestah, ki vodijo do turističnih krajev v Sloveniji in v tujini. "Poleti jutranja in popoldanska konica nista več tako izraziti in se nekoliko prerazporedita tako časovno kot tudi lokacijsko," ob tem dodajajo na Prometno-informacijskem centru. 

Danes zvečer bo Dars na dolenjski avtocesti začel vzpostavljati začasno prometno ureditev med priključki Novo mesto-Kronovo-Dobruška vas. Promet bo po zaključku pripravljalnih del, predvidoma od nedelje, potekal dvosmerno po levem smernem vozišču in sicer po enem prometnem pasu v vsako smer vožnje.

V poletnem času obstaja tudi večja verjetnost za nastanek močnejših neviht z nalivi, sunki vetra in točo. "Voznikom priporočamo, da sledijo vremenski napovedi, predvsem tudi preverjajo stanje na cestah. Prav tako pozivamo, da prilagodijo hitrost in vožnjo danim razmeram ter računajo na daljši čas potovanja oziroma možnost zaprtih cest." V primeru slabše vidljivosti prižgite vse luči, ob močnejših nalivih pa se ne ustavljajte v predorih ali pod nadvozi, saj je to nevarno in prepovedano.  

Do konca tedna več policijskih kontrol

Do 11. avgusta na naših cestah poteka tudi preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti. Policijske enote bodo na nekaterih relacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol, zato bodo lahko vozniki na svoji poti tudi večkrat kontrolirani.

Prav prehitra vožnja je namreč še vedno najpogostejši vzrok za najhujše prometne nesreče. Po Podatkih policije se je do konca julija zgodilo 1940 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 15 oseb. 
 

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
10. 08. 2024 09.24
-1
Včasih so Miličniki na hitro spucali in naredili pretok prometa, danes pa .....
Samo12
10. 08. 2024 09.10
+3
Naj pokličejo zdaj svetovalca, DARS in sekto, oni so delili delo privatnikom za gradnjo cest. Kako je že slo 5k meni, 90k sekti
Homo erektus
10. 08. 2024 08.16
+0
Pri nas se vozi po levi, prehitava pa po desni med kanjoni, ker itak se noben počasnež ne umakne z prehitevalnega
proofreader
10. 08. 2024 08.03
+0
Kolona je bila od Unca do Logatca. Pri Postojni pa Golobja policija merila hitrost.
25.maj
10. 08. 2024 08.03
+1
dve uri, ubogi ljubljančani, kam gre ta svet
proofreader
10. 08. 2024 08.01
+1
Kaj so dve uri delali, da niso odstranili vozil mi res ni jasno. Naredi se par fotk, posnetek z dronom, potem pa se vozila umakne in sprosti promet.
proofreader
10. 08. 2024 08.00
+0
Golob in skrajna Levica sta Jenullu dvignila loparček, da ne bo širjenja avtocest. Ena redkih obljub, ki jih Golob izpolnjuje.
NDM
09. 08. 2024 21.58
+1
Bratuškovo in goloba ki prazni denar od Slovenije jih dat vv avto brez klime in vode na sonce sredi avtoceste
bik123
09. 08. 2024 21.57
+1
svabe bi morali se par ur dlje zadrzati na nasih avtocestah in.mejah...da dobijo lekcijo in jij ne bo drugo leto
traparija
09. 08. 2024 21.53
+1
reši se kdor se more. kdor ima resen namen da se pobere iz te propadle luknje, ali vsaj spravi iz tega rdećega propadlega govna naslednjo generacijo, dela v pravi smeri. vse ostalo so pravljice.
Samo12
10. 08. 2024 09.08
+3
Pa se spakiraj že enkrat sektas, Slovenija bo resnicno zaživela ko se ta rdeča sekta s puklastim na čelu umakne oz izgine
traparija
10. 08. 2024 10.07
-2
a ti imaš iq samo 12, al kaj si hotla povedat ? da režim tudi opozicije ne dovoli v državi? vas moti da ima politika opozicijo ane, bi raje enopartijsko varianto tako kot je bilo en cajt? no, kaj pravi IQ ?
Perovskia
09. 08. 2024 21.44
+8
Nimate se kaj k..... 70% soferjev na ceati kp-lj ste volili haloba. Halob je rekel, da bo iz prve ukinil policijo. Sedaj plesite
Perovskia
09. 08. 2024 21.40
+6
Po sredini se pelat kazen 200e za 15 prevec pa kazenske pa 400e
srecnii
09. 08. 2024 21.35
+3
Ko bi takole stal tud v koloni za pomoč revnim invalidom.
Nace Štremljasti
09. 08. 2024 21.28
+6
od Malenc proti Šmarju SAP delajo neko ograjo za kamne,a do sedaj 20 let niso padali kam bodo pa dali 3 pas v Lufthansa živele slovenske Butale Milčinski je že zdavnaj vedel ko je pisal o Butalcih sedaj pa imamo res Butalce na oblasti
Ici
09. 08. 2024 21.15
+7
Zanimivo, da je "osnovna merska enota" v Sloveniji, potovalni čas od Kopra do Ljubljane. Od tu naprej pa očitno "ni več Slovenije", zato tudi potovalni čas ni pomemben, a ne??
Hiccup
09. 08. 2024 21.55
+2
če je tukaj 95% vseh zastojev, kaj naj govorimo o poti med spodnjim in zgornjim duplekom? 🤔
batman1972
09. 08. 2024 21.15
+6
vzeti izpit in en let v čuzo
ZIPPO
09. 08. 2024 21.15
+6
Mene nesreče na AC ne presenečajo, objestni vozniki 107 km/h po prehitevalnem pasu se ne umaknejo, vozniki, ki sedijo v svojih vozilih in se dogajanja okoli sebe sploh ne zavedajo, prepočasni vozniki, vozniki, ki nimajo nobenega občutka za pravilno zaviranje, vozniki z mobiteli, itd. itd. Mnogim se tudi sanja ne, kako SE PRAVILNO VOZI po avtocesti. Nevarnosti, ki jo povzročajo s takimi načini vožnje po AC sebi in ostalim se sploh NE ZAVEDAJO. DOKLER NE POČI.
Perovskia
09. 08. 2024 21.42
+2
Tocno tako. Sploh pa z temi k.... Elwkteicnimi avti je ratalo normalno, da je na prehitevalnem hitrost 100. Za kulturo Slo imamo pa lahko 5 pasov pa bo isto.
pojokov
09. 08. 2024 21.12
+5
šel mimo po nasprotnem pasu...ni bilo nič hujšega..voznik kamjona zunaj na telefonu...2 avta normalno ob kraju na odstavnem pasu...pol pa tak kaos..sramota res
MitraljezovDarko
09. 08. 2024 21.10
+3
itak....se obnasajo nekateti na cesti kot da so sami.....malo pred tem sem bil v koloni in en frajercek iz LJ tablico in bmwejem jje kolega spzstil iz avta da si je prizgal cik in se vozil tako da je stal na vlecni kljuki......svaka cast
kolo1982
09. 08. 2024 21.07
+3
Še vedno hitreje kot z vlakom
HŽV
09. 08. 2024 21.33
+1
Drugace ne more niti bit. Pot po progi je cca 150km po avtocesti pa cca 100km.