Slovenija

Pred DZ o terminalih tudi vlada

Ljubljana, 25. 05. 2006 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlado je na redni seji obravnavala več pomembnih točk. Med drugim so spregovorili tudi o plinskih terminalih.

Na redni tedenski seji bodo ministrica in ministri obravnavali tudi predlog novele zakona o policiji
Na redni tedenski seji bodo ministrica in ministri obravnavali tudi predlog novele zakona o policiji FOTO: POP TV

Vlada se je na današnji seji seznanila s spremembo zakona o reviziji ter problematiko plinskih terminalov. Obravnavala je tudi predlog novele zakona o policiji, ni pa še znano ali so ministri razpravljali tudi o predlogu ministra Erjavca za imenovanje novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV).

O problematiki plinskih terminalov bo razpravljal tudi parlament. Izredno zasedanje, na katerem bo državni zbor na zahtevo 31 poslancev LDS in SD obravnaval odziv vlade na načrte o izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, bo v ponedeljek.

Ministrica in ministri so že sprejeli prvo poročilo Medresorske delovne skupine za oblikovanje stališč Republike Slovenije do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju.

Gre za problematiko, ki je v zadnjem času močno razburkala slovensko javnost. Okoljski minister Janez Podobnik je dejal, da je vlada doslej storila vse, kar je bilo mogoče za uveljavitev slovenskih interesov. V vseh dosedanjih postopkih so, kot je dejal Podobnik, uporabili partnerski pristop, sam pa je vedno nastopal s stališča, da je potrebno okolje zaščititi z vsemi pravnimi potmi, kar so doslej tudi storili.

Opozorilo Italiji

Na novinarski konferenci po seji vlade je Podobnik povedal, da je vlada naložila prometnemu ministrstvu, da italijanske oblasti pisno opozori na določbe memoranduma o soglasju med vladami Slovenije, Italije in Hrvaške za uvedbo skupnega plovnega sistema in sheme ločene plovbe v severnem delu severnega Jadrana. Ministrstvu za okolje pa je vlada naložila, da Italiji vrne prejeto pomanjkljivo dokumentacijo in zahteva popolno dokumentacijo. Podobnik je tudi italijanskega kolega Alfonsa Pecorara Scanio pozval, da se na to temo čimprej srečata.

Premier Janez Janša
Premier Janez Janša FOTO: POP TV

Obeta se spremenba zakona o reviziji

Po nujnem postopku je vlada sprejela tudi predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.V skladu s predlogom bo vlada imela v primerih, kot je bil primer naročanja operacijskih miz, možnost odločati in nase prevzeti vso odgovornost, je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Predvidoma tudi o policiji

V predlogu dnevnega reda je bil tudi predlog novele zakona o policiji ter novela zakona o varstvu pred požarom za obravnavo po rednem postopku.

Predlog novele zakona o policiji omogoča, da naloge strokovne pomoči pri upravljanju za organ v sestavi lahko izvaja ministrstvo.

Z novelo zakona bo imela policija več pooblastil
Z novelo zakona bo imela policija več pooblastil FOTO: Jani Dolinšek

S spremembo zakona bo imela policija ustrezno pravno podlago, ki bo omogočala izvajanje ukrepov in vnos podatkov o osebah ali vozilih za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ko obstajajo konkretni dokazi, da oseba načrtuje ali izvršuje kazniva dejanja.

Pravno podlago za ukrepanje bodo imeli tudi v primeru, kadar se na podlagi celostne ocene neke osebe lahko pričakuje, da bo tudi v bodoče izvrševala huda kazniva dejanja.

Kdo bo vodil Generalštab SV?

Vlada naj bi na današnji seji obravnavala tudi predlog ministra za obrambo Karla Erjavca za imenovanje novega načelnika Generalštaba SV. Erjavec sicer še ni želel potrditi govoric, da naj bi novi načelnik generalštaba postal generalpodpolkovnik Albin Gutman. Kot je dejal, javnosti še ne more sporočiti kandidata, ker ime še ni usklajeno. Predlog za imenovanje novega načelnika vladi sicer še ni bil posredovan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.