Tujina

VIDEO: Strele zanetile številne požare

San Francisco, 25. 06. 2008 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi suhe nevihte je v severni Kaliforniji udarilo več kot 8.000 strel, ki so sprožile okoli 800 požarov. Vremenoslovci napovedujejo še večjo sušo.

Letna količina dežja v severni Kaliforniji je že dve leti pod povprečjem, zato se požari kar vrstijo.
Letna količina dežja v severni Kaliforniji je že dve leti pod povprečjem, zato se požari kar vrstijo. FOTO: Reuters

Severna Kalifornija je na udaru redkega primera 'suhe nevihte', ki prinese zelo malo ali nič dežja, a ogromno bliskanja. Kljub temu, da so take nevihte značilne za jugovzhod Kalifornije, pa še to pozno julija ali avgusta, je bliskanje že na začetku sezone povzročilo več kot 800 požarov od okrožja Monterey do okrožja Del Nortena meji z Oregonom. Na območju Mendocina je zagorelo 131 požarov in ogrozilo okoli 500 domov, v okrožju Butte je 25 požarov ogrozilo 400 domov, v okrožju -Shasta-Trinity Forest pa je več kot 150 požarov ogrozilo 200 domov. Na stotine ljudi je že zapustilo svoje hiše.

Več kot tisoč gasilcev se s plameni bori iz zraka, pa tudi na tleh. Strele so sprožile požare na območju desettisočih akrov, zato je guvner Arnold Schwarzenegger razglasil izredno stanje ob vsesplošni suši in priskrbel vodo za najbolj prizadeta območja.

Ena najhujših suhih neviht je Kalifornijo prizadela leta 2001, ko je več kot 2.000 strel povzročilo požare na 480 kvadratnih kilometrih.

"Zelo suho je. To pomeni, da že najmanjša iskra lahko zaneti ogromen požar. Ljudje morajo biti še posebej previdni, ne potrebujemo še dodatnega dela," je povedal Daniel Berlant, tiskovni predstavnik kalifornijskega oddelka za gozdove.

Ken Clark, meteorolog iz južne Kalifornije, pa je dodal: “Sezona se sploh še ni dobro začela, pa je že vse izjemno suho. Nič ne bo bolje, le še slabše bo.“ Tudi sicer vremenske napovedi pravijo, da se do konca tedna na omenjenem območju lahko razbesni še več suhih neviht.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
25. 06. 2008 17.31
še dobro da majo strelovode