Slovenija

Pravna praznina na področju trgovine

Ljubljana, 28. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes začne učinkovati razveljavitev 17. člena zakona o trgovini in pravilnika o obratovalnem času prodajaln, ki ju je ustavno sodišče razveljavilo pred letom dni. Novela zakona še ni sprejeta, zato bo zavladala pravna praznina.

Ustavno sodišče je dalo državnemu zboru eno leto časa
Ustavno sodišče je dalo državnemu zboru eno leto časa FOTO: Dare Čekeliš

Novelo zakona o trgovini, s katero bi v skladu z zahtevo ustavnega sodišča postavili normativni okvir za urejanje obratovalnega časa prodajaln, DZ še ni sprejel. Nastala pravna praznina - ustavno sodišče se ji je hotelo izogniti, s tem ko je razveljavitev odložilo za eno leto - bi lahko po opozorilih Sindikata delavcev trgovine Slovenije ogrozila temeljne delavske in človekove pravice zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Sindikat je o tem zato že pred časom s pismom opozoril premiera Janeza Drnovška, v četrtek pa še glavnega tržnega inšpektorja Romana Kladoška, ki ga je hkrati javno vprašal, po katerih predpisih bo inšpektorat nadziral odpiralni čas prodajaln v času do sprejetja nove zakonske ureditve.

V Združenju za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije ne verjamejo, da bi v vmesnem času trgovci bistveno spreminjali obratovalni čas. Po mnenju predsednika združenja Stanislava Brodnjaka se po današnjem dnevu ne bo spremenilo nič. "Če pa bi hipotetično prišlo do kakršnih koli sprememb, so trgovci omejeni s predpisi delavnopravne zakonodaje, zato so skrbi sindikata nepotrebne," še meni Brodnjak.

Tudi generalni sekretar na gospodarskem ministrstvu in glavni vladni pogajalec pri pripravi predloga novele Janez Šinkovec je prepričan, da bo v praksi pri obratovalnem času prodajaln vse ostalo enako. "Razveljavitev 17. člena zakona o trgovini pomeni, da po 28. juliju ne bo nikakršne ureditve tega področja. Trgovcem se ne bo potrebno držati nobenih pravil, nobenih postopkov, kljub temu pa ocenjujem, da se kaj posebnega ne bo zgodilo," je pojasnil Šinkovec.

V sindikatu pa kljub temu predlagajo, da bi lahko v vmesnem času neposredno uporabili določbe Evropske socialne listine in evropske direktive, ki predpisujeta 24-urni tedenski počitek, za katerega načeloma šteje nedelja oz. dan, ki je po tradiciji določen kot dan počitka.

Kot je znano, je ustavno sodišče 17. člen zakona o trgovini - ta je med drugim določal, da merila za določitev obratovalnega časa prodajaln predpiše minister, pristojen za trgovino - in pravilnik o obratovalnem času prodajaln v postopku presoje ustavnosti in zakonitosti konec lanskega julija soglasno razveljavilo na pobudo Poslovnega sistema Mercator, naftne družbe Petrol in ljubljanskega podjetja Mibo. Ob tem je ministrstvu za gospodarstvo naložilo, da omenjeni člen popravi v letu dni.