Slovenija

Pozor! Paralizator!

Ljubljana, 01. 06. 2006 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Specialci lahko v primeru terorističnih dejanj, ugrabitev in napadov uporabijo električni paralizator.

Električni paralizator Taser X26
Električni paralizator Taser X26 FOTO: POP TV
Glavna prednost električnih paralizatorjev Taser X26 pred drugimi prisilnimi sredstvi je po mnenju GPU precejšnja odmična razdalja od napadalca. Palica in plinski razpršilec delujeta na zelo omejeni oddaljenosti od napadalca, s čimer je policist postavljen v potencialno usodno nevarno bližino osebe, ki je oborožena s smrtonosnim orožjem kot je na primer nož, sekira ali kij.

Specialna enota Generalne policijske uprave (GPU), ki opravlja najbolj nevarne in tvegane naloge in sodeluje pri prijetju storilcev hujših kaznivih dejanj, bo začela enoletno poskusno uporabo električnega paralizatorja znamke Taser X26. Električni paralizator bodo nosili in uporabljali samo za to usposobljeni pripadniki Specialne enote, o vsaki uporabi pa bodo napisali poročilo.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je ustanovil tudi posebno skupino za nadzor nad uporabo električnih paralizatorjev v Specialni enoti GPU, ki jo vodi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ministrstva.

Uporaba paralizatorja v natančno določenih primerih

V skladu z zakonom o policiji sme policist specialne enote GPU električni paralizator uporabiti v primerih terorističnih dejanj in ugrabitev, za prijetje osebe, ki se upira, napada ali drugače onemogoča izvršitev naloge, ter za prijetje osebe, ki neposredno ogroža življenje policista ali koga drugega.

Policisti bodo morali za vsako uporabo paralizatorja napisati poročilo.
Policisti bodo morali za vsako uporabo paralizatorja napisati poročilo. FOTO: POP TV
Vsaka oseba, proti kateri bodo uporabili električni paralizator, bo zaradi izključitve morebitnih škodljivih posledic zdravniško pregledana v najbližjem območnem centru službe nujne medicinske pomoči.

Upoštevajoč načelo sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev in glede na oceno tveganja z zdravstvenega vidika, sme policist specialne enote GPU električni paralizator pri upiranju ali drugačnem onemogočanju izvedbe naloge uporabiti samo, če drugače ne more prijeti osebe, ki z orožjem, orodjem, drugimi predmeti in sredstvi ali z uporabo posebnih spretnosti pri uporabi fizične sile preprečuje izvedbo policijske naloge.

Osnovno merilo pri presoji je torej obstoj neposredne grožnje za življenje ali tveganje za povzročitev hude telesne poškodbe policista ali druge osebe. Policisti smejo poleg tega uporabiti le tisto prisilno sredstvo, s katerim opravijo nalogo z najmanjšimi škodljivimi posledicami za osebo, proti kateri ga uporabijo. Prisilno sredstvo morajo prenehati uporabljati takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bilo uporabljeno.

AIS: Poskusna uporaba paralizatorja nima pravne podlage

Uporaba električnega paralizatorja je ukrep, ki grobo posega v človekove pravice, zlasti pravico do telesne celovitosti, pravico do osebnega dostojanstva, osebne svobode, potencialno pa tudi v prepoved mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja ter pravico do življenja. Amnesty International Slovenije

V Amnesty International Slovenije (AIS) so izrazili zaskrbljenost ob začetku poskusne uporabe električnega paralizatorja kot prisilnega sredstva v slovenski policiji. Prepričani so, da se je s tem ministrstvo za notranje zadeve izognilo zakonodajnemu postopku in de facto brez ustrezne pravne podlage začelo z uporabo paralizatorja.

Oblasti ponovno pozivajo, naj v skladu z načeli pravne države uporabo paralizatorja ustrezno zakonsko uredijo, razmislijo o poostritvi pogojev uporabe paralizatorja, njegovo poskusno uporabo pa strogo nadzorujejo ter o ugotovitvah redno obveščajo javnost.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pimo
01. 06. 2006 11.13
Še težje je razumet budale, ki so proti večini prisilnih sredstev. Drugače pa predlagam uporabnikom tega orodja, da raje uporabijo pištolo in to učinkovito, bo verjetno manj problemov in manj stroškov za državo.
jungle@email.si
01. 06. 2006 10.06
še ena neumnost zakona, kaj če jim paralizator, nevem zakaj imajo pištole za pasom, očitno za okras, pištole naj uporabljajo redno, saj si marsikdo zasluž šus v glavo,... bodte mal konstruktivni in šparovni.... bedarija!