Slovenija

Za dialog pri reševanju romskih vprašanj, a tudi večjo aktivnost pripadnikov

Ljubljana , 06. 09. 2024 18.47 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in predstavnika romske skupnosti so po sestanku o reševanju romskih vprašanj poudarili, da lahko to področje rešujejo le z dialogom. Poklukar je napovedal aktivnosti policije v Šentjerneju in Škocjanu ter pozdravil idejo predstavnikov Romov o ustanovitvi koordinacijskega telesa v romskih skupnostih.

"Zdi se mi, da so samo dialog, pogovori in predvsem umirjanje strasti tako v romski skupnosti kot med prebivalci občin, ki živijo z romsko skupnostjo, prava pot," je dejal minister Poklukar na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom Sveta romske skupnosti Jožekom Horvatom Mucem in predsednikom Foruma romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašom.

Notranji minister Boštjan Poklukar
Notranji minister Boštjan Poklukar FOTO: Aljoša Kravanja

Strinjali so se, da je zaupanje med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom porušeno. Predlog predstavnikov romske skupnosti o ustanovitvi koordinacijskega telesa v romski skupnosti, ki bi koordiniralo reševanje teh vprašanj, pa minister podpira.

Tudi Jožek Horvat Muc in Darko Rudaš sta obsodila kriminal v romskih naseljih, vendar opozorila, da gre za posameznike znotraj naselij. "Romska skupnost se omenja samo kot neka kriminalna skupnost, kar ne drži. Kot je minister prej povedal, so to posamezniki, ki imajo imena in priimke," je dejal Horvat Muc. Tudi po besedah Rudaša kriminal v romskih skupnostih ne sme biti "vseslovenski problem, kot se plasira v javnosti".

Jožek Horvat Muc je še poudaril, da je romska vprašanja treba reševati sistemsko, kar pomeni neodvisno od nastopa različnih vlad. Meni, da je država omogočila razvoj infrastrukture in komunale le v nekaterih romskih naseljih, pri čemer pa nosijo pomembno odgovornost tudi občine.

"Več izobraževanja, športa, kulture"

V Prekmurju so po njegovih besedah uspešno črpale sredstva in uredile infrastrukturo, medtem ko občinam na jugovzhodu to ni uspelo. To je pripisal več razlogom, kot so bivanje Romov na tujih zemljiščih in sprejemanje občinskih prostorskih aktov. "Romi so bili v preteklosti v jugovzhodnem delu odrinjeni na rob družbe," je dejal.

Tako Horvat Muc kot Rudaš pa sta poudarila, da pogrešata tudi večjo aktivnost pripadnikov romske skupnosti. Tudi sama pravih sogovornikov v romskih naseljih na jugovzhodu države nimata. Tamkajšnje župane in lokalno skupnost sta zato pozvala k sodelovanju, ki ga je v tem delu države po njuni oceni premalo.

Horvat Muc je poudaril, da morajo Romi otroke pošiljati v vrtec in šolo ter sodelovati z drugimi institucijami, da bi se dvignili iz revščine. Kot je dejal, bi morali mlade od kriminala preusmeriti v aktivnosti, kot so izobraževanje, šport in kultura.

Rudaš meni, da bo morala lokalna skupnost prevzeti svoj del odgovornosti za zagotovitev ustreznih bivanjskih pogojev, na Romih pa je, da se držijo norm, ki veljajo za vse. "Romi morajo tudi na jugovzhodu postati izobraženi in zaposleni davkoplačevalci, tako kot na severovzhodu. Ko združimo te tri elemente, potem dobimo zgledno stopnjo sobivanja," je poudaril.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
07. 09. 2024 16.55
+0
Ob izbruhu virusa Covid golobići je slovenija bila upostošena in uničena za vedno.Nobena vlada je več ne bo dvignila v normalo,ker taka ne obstaja. .Tako gledano je za časa komunizma bilo milijonkrat bolje dokler se ni stegnil enonogi tito kateri je takoj vedel narediti red.
manga
07. 09. 2024 15.01
+2
Predpogoj za vse probleme je sogovorci s strani Romov na lokalni ravni.Slikanje z Mucom in Romi od drugod je nesmiselna.
zmerni pesimist
07. 09. 2024 11.24
+3
Dialog na dialog samo da čas mine
zoran pušenjak
07. 09. 2024 10.11
+6
Poklukar sploh ne ve kaj je delo policije, ne ve koliko imamo policijskih postaj, policistov . Važno da dobiš plačo za nedelo in nakladanje tja v en dan
devote
07. 09. 2024 09.23
+7
8 policistov pp kocevje dalo odpoved zarad romov... kot sem ze rekel...dati jim koncesije za pobiranje smeti, zeleza, platike , hkrati jim ukiniti vse soc. podpore. naj imajo moznost da delajo, kar zbajo, naj zasluzijo in naj placujejo davke...kot vsi ostaku drzavljani.
Robi nima jajc.
07. 09. 2024 08.55
+0
Tudi večja preudarnost je pomembna.
zoran pušenjak
07. 09. 2024 08.19
+5
Nič ne bo, ker imajo ti dolenjski Romi več pravic kot ostali prebivalci Slovenije
konc
06. 09. 2024 21.51
+7
Rešeni smo! Bo Boško vse zrihtal. Saj ne veš, ali bi jokal, ali bi se smejal, ko začnejo stresati ideje, kako rešiti probleme z romi. Šport in kultura! To je to, bravo, nesposobneži. Včasih so potrebovali samo: Motivirano policijo s primernimi pooblastili in PENDREKE, pa je bil mir.
SlobodaNE
06. 09. 2024 21.30
+3
Kere bučke ta stresa z vojsko jih pregnat pol pa ločit dobre od slabih pa je
Andrej Lon?ar3
06. 09. 2024 21.21
+9
Poklukar nima pojma ne kaj dela in ne kaj govori.
UsliŠana
06. 09. 2024 20.56
+3
Dajte jim prave niforme pa da vidimo naprej kako bo...
puspan
06. 09. 2024 20.43
+3
Kuhar pasulja.
XVXC
06. 09. 2024 20.35
+10
Socialne podpore so jim povišali. Ne delajo nič. Policisti jim plačilnih ne pišejo. Groza !!! Sramota !!! Komentiram kot državljan 🇸🇮. Začelo se je v vrtcu, nato s šolo, kjer so nas učili vsega po malem, od matematike do likovne vzgoje, naučili so nas strpnosti, spoštovanja, tole so včasih pomagali tudi starši, če ti glih ni šlo v uho. Potem odrasteš, si poiščeš službo, ustvariš družino, vzameš kredit za hišo, avto, šolanje otrok. V vsem tem času spoštuješ zakone, plačuješ davke na m2, ker imaš službo nimaš nobene pomoči, nobenega otroškega dodatka, subvencionirane hrane za otroke, nič.. Zakaj; zato ker smo se takšni naučili biti SLOVENCI, ker nas je družba tako vzgojila, včasih nas tole malo tepe, ampak tako pač je v naši državi !!! Na drugi strani imamo pa manjšine, ki s pridom izkoriščajo sistem, oziroma jim je to kar ponujeno, od otroških dodatkov, do pomoči, legalizacije "šotorov", zgradijo jim vrtce, napeljejo elektriko, vodo, asfalt, celo ponudijo jim delo, pa ga NE sprejmejo na Zavodu za zaposlovanje RS. In kaj dajejo v zahvalo našemu zgrešenemu sistemu? Kradejo, ustrahujejo, ne plačujejo kazni, položnic, v nevarnost spravljajo vse po vrsti. Narod tega ne bo razumel nikoli, imajo pa zagotovo nekateri nekaj od tega. Da vse to dopuščajo, mirno gledajo, ter NE UKREPAJO. Dno dna.
primorec2
06. 09. 2024 20.04
+4
Ko bodo romi upostevali zakone in norme obnasanha v skupnosti, takrat bo.mozno bolje. Brez zakonske prisile pa ne bo slo, z lepo besedo.in dogovorom.tam ne dosezes nicesar.
Oknaj 4
06. 09. 2024 19.47
+2
Pokljukar poskuša zlepa -sanje , samo trda roka zdravi take neumnosti
XVXC
06. 09. 2024 19.19
+12
Ta hip gledal tarča. Tuje zemljišče. Vode nimajo. Elektrike nimajo. 6 otrok. 1800 eur sociala. Da ima Slovenec črno gradnjo...jutri rušijp. Da Slovenec ne pošilja v osnovna šola, ki je OBVEZNA...isti dan pride v blok policija...csd....sodnica. Kazenska ovadba. Zanemarjanje otroka. 3 leta zapora. Vsi se malo umirite..Vam jasno !!!! Policija delaj. Vse naj plačujejo. Kot mi. Vse policije me poznajo. Na Dunajski sem 30 m vozil z vroča kava Petrol. Napisal mi kazen za pas. Dvakrat. A ne Grič Vič. Ne me ......., da ne znorim. AMG
XVXC
06. 09. 2024 19.14
+13
Btw imel sem opravka z njimi tako in drugače in kako povem čisto pošteno sledeče: Oni ne ebejo žive sile dokler se s silo ne stopi pred njih in vpelje red. Preorati vsa naselja, da se najde zakopano orožje, vsak teden specialna enota naj izvede hišne preiskave v cilju najdbe orožja, podreti vse na črno postavljene smrdljive barake, pozapreti takoj vse kršitelje ki imajo zato izpolnjene pogoje. Samo tako bo vzpostavljen res ker vse ostalo bližnje okoli "varnostne obremenjenosti"??? Pa kakšna neko varnostna obremenjenost pa ni to nasilje od včeraj m ta anarhija je dol od Drnovška naprej. V celi Srbiji z vsemi njihovimi Romi nimajo nobenih težav kot jih imamo mi v Sloveniji s temi nekaj lenuhi? A to pokljukar v3??! Ma kje pa temu človeku se niti sanja ne o tem enako kot Jusiću, njim se gre samo za položaje in dobro plačana delovna mesta a ostali jim je španska vas in ja oba vi morala odleteti ker sta popolnoma nesposobna in glavna krivca da se vse to dogaja tako z migranti na meji kot s temi nebodi jih treba!
bronco60
06. 09. 2024 19.07
-3
Kaj pa kaznovanje za kriminal, npr. 30 udarcev z palico, sramotilni steber, pa take.