Slovenija

Poziv k umiku vojakov

Ljubljana, 07. 02. 2008 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.J./STA/B.T.
Komentarji
5

Zares je pozval k odpoklicu slovenskih vojakov iz Afganistana zaradi smrtne obsodbe afganistanskega študenta novinarstva.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec se je srečal z ameriškim obrambnim ministrom Robertom Gatesom in mu sporočil, da Slovenija v Afganistan - kljub drugačnim željam Američanov - ne bo poslala dodatnih vojakov. Glede na to, da so se temu uprle tudi druge evropske države, bi to lahko pomenilo novo zaostrovanje odnosov znotraj Nata. Američani in Kanadčani želijo od nas vojake in zato ne popuščajo.

Poslanka Zares Majda Širca je pozvala ministra za obrambo Karla Erjavca, naj nemudoma prekliče odločitev o napotitvi dodatnih slovenskih vojakov v Afganistan in protestno odpokliče vojake, ki trenutno že delujejo v Afganistanu. Ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla pa je pozvala, naj nemudoma prek uveljavljenih diplomatskih poti afganistanskemu predsedniku pojasni razloge za odločitev o umiku naših sil z območja in izrazi pričakovanje, da smrtna obsodba študenta novinarstva Sajeda Perveza Kambakša ne bo izvršena, saj jo lahko prepreči le predsednik.

Obsodba zaradi "bogokletstva"

Poslanka Majda Širca je pozvala ministra Karla Erjavca, naj odpokliče slovenske vojake iz Afganistana zaradi smrtne obsodbe tamkajšnjega študenta novinarstva.
Poslanka Majda Širca je pozvala ministra Karla Erjavca, naj odpokliče slovenske vojake iz Afganistana zaradi smrtne obsodbe tamkajšnjega študenta novinarstva. FOTO: POP TV

Afganistanske oblasti so 23-letnega Sajeda Perveza Kambakša obsodile na smrt zaradi bogokletstva. Študent novinarstva naj bi svojim kolegom in profesorjem na univerzi Balkh delil poročilo islamskega portala Farsi, ki kritično obravnava diskriminacijo žensk in dokazuje, da Koran in Mohamedov nauk take diskriminacije ne upravičujeta. Ovadili so ga drugi študenti, ki se jim je zdel ta tekst žaljiv do islama. Njegova družina je dejala, da mu niso dovolili prisotnosti odvetnika in da je sodni proces potekal skrivoma. Smrtna kazen sicer ni dokončna, saj jo mora afganistanski predsednik Hamid Karzaj predhodno odobriti oziroma študenta oprostiti. Visoki vladni uradnik je medtem že nakazal, da novinarja po vsej verjetnosti ne bodo usmrtili.

Sodba je sprožila val protestov v mednarodni skupnosti. Različne skupine z vseh koncev sveta so Karzajev kabinet dobesedno preplavile s prošnjami za pomilostitev študenta. Afganistanskemu predsedniku je pisala tudi zagovornica človekovih pravic pri Združenih narodih Louise Arbour, ki ga je opomnila, da afganistanska ustava zagotavlja svobodo govora.

Afganistan krši mednarodni pakt

Za oprostitev afgansitanskega študenta se je zavzela tudi ameriška državna sekretarka.
Za oprostitev afgansitanskega študenta se je zavzela tudi ameriška državna sekretarka. FOTO: Reuters

Majda Širca je ob tem opozorila, da takšna obsodba, pri kateri bo imel zadnjo besedo predsednik Karzaj, predstavlja neposredno kršitev 3. člena Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki ga je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov že davnega leta 1966. Države, ki ohranjajo smrtno kazen, ta mednarodna listina strogo omejuje na uporabo te kazni le v primerih "najhujših zločinov". Ni pa dovoljeno kratenje pravic, ki izhajajo iz drugih členov pakta, kot so spoštovanje svobode misli, vesti in vere, pravica do svobodnega izražanja in pravica do enakega zakonskega varstva.

Afganistan je država, ki je pogodbenica tega pakta od leta 1983, hkrati pa v stabilizaciji te države sodelujejo sile Nato, katerih del je tudi Slovenija. Kot demokratična država, ki se zavzema za vladavino prava, ki ne pozna smrtne kazni, ki je članica Sveta za človekove pravice pri OZN in kot država, ki predseduje Evropski uniji, bi morali po mnenju Zares takoj pokazati odločno nestrinjanje s tako očitnim kršenjem državljanskih in političnih pravic. "Republika Slovenija ne more in ne sme sodelovati v državah, kjer se grobo kršijo človekove pravice, saj s tem legitimira režim, ki takšne sodbe dopušča," je zapisala poslanka.

Riceova in Miliband na obisku

Vojakinja
Vojakinja FOTO: Jani Dolinšek

Danes sta na nenapovedani obisk v Afganistan dopotovala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in britanski zunanji minister David Miliband. Zaveznike v zvezi Nato sta pozvala, naj okrepijo prizadevanja oz. povečajo število vojakov za boj proti talibanskim upornikom. Miliband in Riceova se bosta v Kabulu med drugim srečala z afganistanskim predsednikom Karzajem in vojaškim vodstvom. Riceova je že včeraj napovedala, da se bo tudi sama zavzela za Pervezovo oprostitev. "Mislim, da Afganistanci razumejo, da obstajajo mednarodne norme, ki jih je potrebno spoštovati," je opozorila Riceova.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
08. 02. 2008 11.21
Iz mnogih razlogov zdaj ne bi bilo ok umakniti vojsko, bi pa bilo potrebno "zagroziti" umik vojske, če se študenta usmrti. Zakaj? Ker potem bi bila kriva trenutna oblast in bi bilo neumno braniti oblast, ki ni kaj prida drugačna od skrajnežev, an.
K_K
07. 02. 2008 15.48
(z)majda širca je užaljena, ker ne more iti poleg.
bizarnost@email.si
07. 02. 2008 14.53
V Zaresu-gresu so sami papki pacifistični. Bu! pa jih že ni. Važn da ma Golobič laske lepo počesane. Halloween Širca nej gre pa v kočo.
theta
07. 02. 2008 14.18
Neumnost levičarjev, če NATO vojakov ne bi blo tam, bi talibani taki ali drugačni jih še dost več pobil.
Šumadinac
07. 02. 2008 13.17
Visoki vladni uradnik je medtem že nakazal, da novinarja po vsej verjetnosti ne bodo usmrtili. pa kaj tej majdi ni jasno?