Slovenija

Burka v parlamentu je končana

Ljubljana, 09. 02. 2009 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je sprejel zaključni račun proračuna za leto 2007. 59 poslancev je glasovalo za, le 9 jih je bilo proti. Tako je DZ potrdil, da je bilo v letu 2007 37 milijonov evrov presežka, kljub nestrinjanju nekaterih koalicijskih poslancev.

Poslanci
Poslanci FOTO: Dz-rs.si

Ponovno odločanje o sprejemu zaključnega računa predlanskega proračuna je bilo potrebno, ker ga je DZ 29. januarja na redni januarski seji zavrnil. Zaradi tega poslanska skupina SDS ni želela več sodelovati na seji, na kateri sta ostali še ratifikaciji protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato.

Skupina poslancev je zatem zahtevala sklic izredne seje DZ, vlada pa je predlog zaključnega računa ponovno poslala v obravnavo v DZ v nespremenjenem besedilu. O tem je DZ odločal na današnji izredni seji.

Komisija DZ za nadzor financ je predlagala sprejetje proračuna

Sicer pa je že komisija DZ za nadzor javnih financ parlamentu vnovič predlagala, naj sprejme zaključni račun državnega proračuna za leto 2007. LDS in SD sta glasovali proti, Zares pa stališča ni predstavil.

'Pri glasovanju gre za politični prestiž'

Poslanec Zaresa Vili Trofenik
Poslanec Zaresa Vili Trofenik FOTO: POP TV

Nepravilnosti in prikrivanje dejanskih rezultatov upravljanja državnega proračuna v letu 2007 so poslanke in poslance SD privedli do zaključka, da je predlog obravnavanega zaključnega računa netransparenten in v neskladju s področno zakonodajo, je povedala Breda Pečan. Ker pa se zavedajo odgovornosti do domovine in mednarodne skupnosti, bodo glasovali tako kot vedno, odgovorno in državotvorno, je dodala. Kako je to, ni povedala, je pa spomnila, da so ob prvem glasovanju sprejemu zaključnega računa nasprotovali.

Danes ni razloga, da bi glasovali drugače kot prvič, je menil Borut Sajovic (LDS). Kot je pojasnil, so na januarski seji potrditvi zaključnega računa nasprotovali – glasovali so v skladu s svojo vestjo in obkrožili proti. "To pa zato, ker je treba odločitve računskega sodišča spoštovati," je dejal Sajovic.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko FOTO: POP TV

Proti so na januarski seji glasovali tudi v poslanski skupini Zares, tokrat pa se bo po besedah Vilija Trofenika vsak odločal po lastni presoji. Svoje stališče so že predstavili, zato ga je nesmiselno ponavljati, je dejal poslanec Zaresa. Ob tem je opozoril, da ne gre le za nezakonito evidentiranje prihodkov in odhodkov ter posledično nepravilno prikazovanje rezultata državnega proračuna, temveč tudi za nepravilno proračunsko načrtovanje.

Nasprotno so poslanci DeSUS zaključni račun podprli že ob prvem glasovanju, zato po besedah Vilija Rezmana nimajo zadržkov, da ga ne bi tudi tokrat. Današnja izredna seja sicer ni sklicana zaradi proračuna, temveč zaradi političnega prestiža, je ocenil. Strinjal se je, da so nekateri rezultati predlanskega proračuna res zelo dobri, a je pozval tudi k priznanju napak, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Tudi Janez Ribič (SLS) je menil, da gre ob ponovnem glasovanju o zaključnem računu državnega proračuna za leto 2007 za vprašanje prestiža. Spomnil je na finančno krizo ter menil, da je obravnavana tema popolnoma nepomembno vprašanje – "gre za prepir o oslovi senci". V SLS bodo ponovno glasovali za in tudi koalicija bi po njegovem mnenju ravnala odgovorno, če bi priznala dosežke prejšnje vlade ter zaključni račun sprejela.

Jože Tanko (SDS) je izredno sejo označil za popravni izpit za koalicijo in ji predlagal, naj ga vzamejo resno. Zaključni račun, ki ga je ponovno vložila Pahorjeva vlada, je spričevalo dela prejšnje vlade za leto, v katerem so se opazno izboljšali razvojni trendi Slovenije, je spomnil.

Nasprotno je Zmago Jelinčič (SNS) vprašal, ali bodo morali glasovati tolikokrat, da bo rezultat pravšnji. Tako se v demokraciji ne počne, je opozoril. Današnja seja je daleč stran od demokratičnosti in tudi totalitarnih režimov, kjer se je glasovalo toliko časa, kolikor je bilo pogodu vladajoči strukturi, je opozoril.

Kamnar: Račun bomo popravili v letu 2008

O vsebini zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007 na seji niso razpravljali. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je uvodoma spomnil, da je računsko sodišče z revizijo prišlo do drugačnih podatkov kot vlada, proračun namreč po teh izračunih ni zabeležil 37 milijonov evrov presežka, temveč devet milijonov evrov primanjkljaja. Poleg tega je sodišče odkrilo tudi nekatere napake pri beleženju poslovnih dogodkov, kar se je po Šoltesovih besedah sicer dogajalo tudi v preteklosti.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar pa je pojasnila, da vlada zaključnega računa za leto 2007 zaradi pomanjkljive zakonodaje ne more popraviti, zato bo ugotovljene napake odpravila pri zaključnem računu proračuna za leto 2008. Da ne bi več prihajalo do takšnih zapletov, pa namerava vlada pripraviti predpise, s katerimi bi dorekli, kako se je dolžna odzivati na ugotovitve računskega sodišča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahec
10. 02. 2009 17.47
PO PAHORJEVEM -ZA HRVATE VSE. ZANIMA ME KAJ NA TO REČE GLAVNI -CVIKL
Tonček Balonček
10. 02. 2009 10.25
Janša in Pahor ne bosta nikoli več persednika vlade, ker sta nevredna zaupanja volilcev, oba sta za na smetišče!
andreja2008ab
10. 02. 2009 09.38
Bedniki in porsnaci....Kakšna čip Jj finta....
Marija Krebs
10. 02. 2009 09.30
Z enako metodologijo sestavljen ZR za l. 2008 kot 2007 bo pokazal resnico - toda ta rezultat bo naprten sedanji vladi - s strani SDS, seveda.
r13
10. 02. 2009 09.09
MA SMO BOGI. KAJ SE HOČE JANŠA VPISAT V ZGODOVINO ALI KNJIGO REKORDOV.
Tonček Balonček
10. 02. 2009 08.49
Janša očitno ne pozbna bilanc, ampak ne nam nakladat s temi presežki, ker so smešni, tzaključni tačuni pri takšni gospodarski rasti so pa glede na rezultate sramotni za prejšnjo ekipo. 7 mio EUR fiktivnega presežka je totalni debakel, osramotitev "gospodarjev"! Moralo bi ga bili najmanj pol miliarde EUR, kje je? Kam so plasirali vse pobrane davke in prispevke?
janica1
10. 02. 2009 08.25
kaj je zdej presežek al zguba, sram naj bo vse, ko še tega ne vejo
resslovenka
10. 02. 2009 07.52
Prvič v slovenski zgodovini presežek? Ja itak. Se strinjam presežek brezposelnih, tu pa ja.
Pincopalino
10. 02. 2009 05.01
JJ je svinja belogradiška, pokvarjenec, s tem da je vlada še enkrat glasovala za zr 07 je to še enkrat dokaz, da je današnja vlada počepnila pred njim in to se je tudi zgodilo. Gospod JJ je dokazal s hinavskim nasmehom, kar je tudi potrdil lažni zr. Pahor je janševa marjoneta ima ga v šahu. Kaj smo volili, bedaka.
slo-venec
10. 02. 2009 02.56
Potrdili zaključni račun proračuna!!! NA VAS SE OBRAČAM DA MI POMAGATE RAZLOŽIT KAKO JE MOGOČE DA JE 2-3=1 ???? KAKO JE MOGOČE DA JE PODJETJE KI JE BILANČNO IZRAČUNANO V IZGUBAH, PRIKAZANO DA IMA DOBIČEK?? LOGIČNO JE DA TO NI MOGOČE, JE PA RES DA NAŠI VELJAKI POLITIKI DELAJO KAR SE JIIM ZALJUBI.. ČE BI JST V BILANCAH SVOJEGA PODJETJA PRIKAZAL DOBIČEK NAMESTO OČITNE IZGUBE BI MI ZA TO SODILI IN ME KAZNOVALI, DRŽAVA OZ. TISTI KI JO VODIJO PA LAHKO DELAJO KAR SE JIM ZALJUBI... TO JE PREPROSTA SVINJARIJA
RADO62
10. 02. 2009 01.19
Kako težko je Pahorjevemu bloku kontinuitete priznati, da je nekdo prvič od odcepitve ustvaril proračunski presežek... Vse bi naredili samo, da izničijo zasluge prejšnje vlade za razcvet gospodarstva od 04-08.... Seveda se pa sami ukvarjajo predvsem s problemom brezposelnih, ki jih je pod njihovo vladavino ekonomskih analfabetov iz dneva v dan več... heh
janez..jalen
10. 02. 2009 01.02
če verjameš...
janez..jalen
10. 02. 2009 00.32
jaz pa hrvate spoštujem... :)
472683
09. 02. 2009 23.45
Janša je pridelal višek, problem pa je ker vidi tudi leteče slone.
titovka
09. 02. 2009 23.05
kaj to ivek šteje denar od orožja???
472683
09. 02. 2009 22.46
Kako se lahko dvakrat glasuje za isto stvar, saj nismo več v komunizmu, pardon, mogoče ljubljeni vodja J.J., misli še vedno kot zvesti mladinec. ZADEVA JE ZRELA ZA USTAVNO PRESOJO, SE BO NAŠEL JUNAK.
kosir_maks
09. 02. 2009 22.46
37 viška ali 10 primankljaja ???? tudi če je bil primankljaj je ta v višini, ki ga lahko pahorjeva vlada samo sanja stavim da bo Borat pridelal primankljaj v letu 2009 vsaj 4 procente BDP !!!
Zvonko Korošec
09. 02. 2009 22.24
sds je stranka ki zna delati samo zdrahe in nič drugega če imajo tako čisto vest pa bi pustili da se vse dokaže kako je bilo z denarjem recimo podobnik je nekemu napisal ček za neopravljena dela v tolminu na plazu potem so nakazali nekomu" pomotoma" denar in ga ni hotel vrniti zares poštena vlada ni kaj
M-teorija
09. 02. 2009 22.15
To s strani SDS- ni bil nateg, to je blo čist navadno posilstvo.
M-teorija
09. 02. 2009 22.12
S tisto formalnostjo si še tazadnje ne bodo mogli obrisat. Najbolj me moti, da tako podcenjujejo rajo. Kaj res mislijo , da je raja tako naivna in ne vidi vsega zameglevanja.