Slovenija

Požar na Krasu povsem pod nadzorom, pomoč iz zraka ni potrebna

Temnica, 19. 07. 2024 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.S., N.L.A, STA
Komentarji
432

Po besedah vodje intervencije Simona Verdamina je požar na Krasu omejen in pod nadzorom. Na požarišču bo tudi preko noči ostalo približno 350 gasilcev, ki bodo nadaljevali s čiščenjem in zalivanjem požarne linije. Pomoč iz zraka pa več ni potrebna. Znova pa je priključen tudi mednarodni daljnovod. Požar je sicer zajel okoli 150 hektarjev, na delu pa so tudi gozdarji zaposleni pri družbi Slovenski državni gozdovi in Zavodu RS za gozdove, ki so začeli z opravljanjem nalog, kot je obsekavanje gozdnih cest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Požar na Krasu omejen
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Požar na Krasu omejen
  • Iz 24UR: Prebivalci vasi Škrbina so pomirjeni
    04:02
    Iz 24UR: Prebivalci vasi Škrbina so pomirjeni
  • Iz 24UR: Drugi dan požara na Krasu
    02:00
    Iz 24UR: Drugi dan požara na Krasu
  • Iz 24UR: Požara na Krasu sta pod nadzorom
    02:54
    Iz 24UR: Požara na Krasu sta pod nadzorom
  • Iz SVETA: Požar na Krasu pod nadzorom
    03:19
    Iz SVETA: Požar na Krasu pod nadzorom
  • Iz SVETA: Razmere na Krasu
    02:04
    Iz SVETA: Razmere na Krasu

Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko bo na požarišču na Krasu bo tudi preko noči ostalo približno 350 gasilcev, ki bodo nadaljevali s čiščenjem in zalivanjem požarne linije. V pomoč jim bo, za nadzor, tudi sistem brezpilotnih zrakoplovov Državne enote za brezpilotne letalnike v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Vodja intervencije Simon Vendramin je sporočil, da je bilo danes do 10. ure porabljenih 3700 kubičnih metrov vode iz vodovodnega omrežja, ki sta jo odvrgla oba helikopterja slovenske vojske in kar so jo porabila gasilska vozila za gašenje na tleh. Letali za gašenje pa sta vodo zajemali v morju na italijanski strani. "Jutri zjutraj pa naj bi na Kras prišlo 350 gasilcev iz različnih gasilskih regij. Dejavnosti tretji dan pa bodo odvisna tudi od vremenskega dogajanja," so še dopisali.

Požar, ki je že včeraj zajel okoli 150 hektarjev je zdaj pod nadzorom in je omejen. Potrebe po gašenju iz zraka ni več, še vedno pa je v teku čiščenje in zalivanje robov požarišča na tleh. "Pomoč obeh letal za gašenje in helikopterjev slovenske vojske trenutno ni potrebna, so pa vsa plovila v stanju pripravljenosti," so popoldne sporočili.

Kot so še sporočili iz Civilne zaščite za severno Primorsko, so gozdarji iz zavoda za gozdove danes na podlagi odredbe poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prevzeli koordinacijo del na območju požara med Trsteljem in Kačnikom.

Skupaj z zaposlenimi v podjetju za upravljanje državnih gozdov in drugimi izvajalci so tako začeli z izvajanjem obojestranskega obsekavanja gozdnih cest in protipožarnih presek oz. mulčanja ter košnje sredine vozišča. Na najbolj kritičnih mestih ob gozdnih prometnicah odstranjujejo tudi posamezna drevesa ali skupine dreves, ki onemogočajo prehod intervencijskim vozilom.Kot so še sporočili iz Civilne zaščite za severno Primorsko, so gozdarji iz zavoda za gozdove danes na podlagi odredbe poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prevzeli koordinacijo del na območju požara med Trsteljem in Kačnikom.

Skupaj z zaposlenimi v podjetju za upravljanje državnih gozdov in drugimi izvajalci so tako začeli z izvajanjem obojestranskega obsekavanja gozdnih cest in protipožarnih presek oz. mulčanja ter košnje sredine vozišča. Na najbolj kritičnih mestih ob gozdnih prometnicah odstranjujejo tudi posamezna drevesa ali skupine dreves, ki onemogočajo prehod intervencijskim vozilom.

Poveljnik PGD Komen in operativni vodja Blaž Rogelja je že na izjavi za medije ob 12. uri povedal, da je za razliko od včeraj danes na požarišču precej mirno, ni videti nobenega dima. Dodal je, da so včeraj s pomočjo zračnih sil požar hitro omejili, v nočnem času so ga "obkolili", trenutno pa je povsem lokaliziran in je pod nadzorom. Na terenu je še vedno 480 gasilcev iz celotne Slovenije. Poleg dveh air tractorjev in dveh vojaških helikopterjev je zjutraj na pomoč priskočil še policijski helikopter s termovizijo. 

Po besedah Rogelje je vremenska napoved trenutno ugodna, saj je napovedana burja do večera. Čez noč so sicer možne nevihte, ki pa so dvorezni meč. Po eni strani se bo ozračje ohladilo, po drugi pa obstaja možnost, da kakšna strela ponovno zaneti požar. 

Zaradi napovedanih nočnih neurij bo po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana v povečani pripravljenosti celoten severni del države. "Prepričan sem, da bomo to stvar pripeljali h koncu relativno hitro. Še bolj bi bil vesel, če še se to poletje ne bomo videli več," je dejal.

Pilot Slovenske vojske Matija Zupančič, ki sodeluje pri gašenju kot koordinator letalskih sil in njihove podpore, je pojasnil, da so izkušnje, ki so jih pridobili ob uničujočem požaru na Krasu leta 2022 in lanskih poplavah v državi, "neprecenljive". "Zdaj vse steče dosti hitreje. Treba se je zavedati, da je tu ogromno sodelovanja med različnimi službami," je dejal.

"Kombinacija air traktorja in helikopterjev je idealna, ker avion kompaktno vrže vodo, zraven pa lahko s helikopterji pogasimo še manjša žarišča," je pojasnil. Z letali so v četrtek priskrbeli okoli 155.000 litrov vode, za danes pa še nima podatkov.

Tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je izpostavil, da so največja dodana vrednost nova letala air tractor. "Prvi odmet vode je bil pol ure po tem, ko je bilo javljeno, da je prišlo do požara. Nato pa je to potekalo do večera," je pojasnil. Izpostavil je med drugim tudi sodelovanje novoustanovljene enote za delo z droni, ki je pomagala pri gašenju. Posebej se je izkazala ponoči z odkrivanjem žarišč.

Sodelovala je tudi enota za neeksplodirana ubojna sredstva. Po besedah njenega poveljnika Darka Zonjiča je prvi dan požara eksplodirala 75-milimetrska topovska granata, ponoči pa so zaznali še dve ročni bombi, ki naj bi eksplodirali. Gre za ostanke iz prve in druge svetovne vojne, a v tem pogledu tokratni požar ni bil tako tvegan kot tisti pred dvema letoma. "Na srečo to ni primerljivo s tistimi požari v letu 2022, kjer smo bili na zelo nevarnem terenu," je povedal Behin.

Na območje je danes prispel predsednik vlade Robert Golob in se zahvalil vsem, ki so prispevali k umiritvi situacije. "Od prejšnjih požarov smo se ogromno naučili in danes imamo učinkovit sistem," je dejal.

Med drugim je izpostavil dobro organizacijo in koordinacijo prostovoljcev. "Naučili smo se, da je treba spremeniti zakonodajo, zato da se točno ve, kdo kaj dela in kdo je tisti, ki kaj plača. In da ne prenašamo nesorazmernih bremen na primer na občine in potem župani ne vedo, ali bi reagirali ali ne. Danes ni bilo nobene dileme o tem, od kod bo prišel denar, in ker ni bilo dilem o denarju, so vsi ukrepali hitro," je dejal Golob.

Po njegovih besedah je bila ključna tudi nabava opreme, kot so letala air tractor, nova oprema za komunikacijo in droni za nočno fotografiranje. "Kraški vodovod je bil nadgrajen in zaradi tega so kapacitete, s katerimi razpolagajo gasilci danes na tej lokaciji, bistveno, tudi desetkrat večje, kot so bile ob požaru pred dvema letoma," je dejal.

Golob je prepričan, da bodo uspešno rešili tudi problematiko čiščenja požarnih poti. "Sredstva za čiščenje so zagotovljena, pripravljen je razpis in verjamem, da bo sistem rednega čiščenja požarnih poti vključno z ustrezno zakonsko podlago pripravljen v doglednem času, zagotovo do prihodnjega poletja," je povedal.

Prometno-informacijski center pa poroča, da je zaradi omejevanja požara na Krasu promet na nekaterih delih še vedno močno oviran, ponekod pa ni možen. "Zaprte so ceste Renče-Temnica, Lipa-Dornberk in Komen-Šibelji. Občasno pričakujte tudi konvoje gasilskih vozil. Prosimo,da jim omogočite čim bolj varen in hiter prehod!" so zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar je izbruhnil v četrtek dopoldne v bližini naselja Škrbina ter se zaradi močnega vetra razširil po pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika. Ogenj je do poznega popoldneva zajel do 150 hektarjev gozdnatih površin. 

Vse do teme sta gasilcem na tleh ogenj iz zraka ob policijskem pomagala gasiti tudi dva vojaška helikopterja, pa še nova air tractorja, ki sta v celotnem dnevu poletela vsak okoli 25-krat. 

Trije gasilci so včeraj potrebovali zdravniško pomoč zaradi lažje oblike dehidracije in ker so se nadihali dima. Razmere na terenu so bile zaradi visokih temperatur izredno zahtevne. Šestan je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je že bil pri njih, da so v bistveno boljšem stanju. "To so fantje in dekleta, ki so izkušeni in jaz sem prepričan, da so v tem trenutku že v polni zdravstveni sposobnosti."

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
19. 07. 2024 21.46
-3
Saj sem vedel ko pride golob bo ugasnilo tak kot vse kar prime v roke ta vlada
jank
19. 07. 2024 19.46
+1
Tokratna intervencija je bil učinkovita in hitra zaradi znanja in nove opreme, ki jo je vlada nabavila takoj po zadnjem velikem požaru na Krasu.
tomahawk
23. 07. 2024 09.16
+1
jank super je kupla ja. Vode nese ko čebelica Maja predn pride do ognja shlapi, pa kolesa se tut ne dajo izvlečt al se pa pozabi. Pač nevozen že....
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.34
-3
In nekaj naj vam bo jasno! Gasili so gasilci in ne Holobova vlada. BRAVO GASILCI !!!
nikolinormalen
19. 07. 2024 19.36
+7
Samo12
19. 07. 2024 19.39
+5
Saj nihče ni rekel, da so golobova vlada! Sektaši zmerjate gasilce, pa da so sami podtaknili ogenj. Poden. Vlada je le kupila sredstva, s katerimi je bilo lazje pogasiti ogenj oz so bila v pomoč. Zakaj pa niste zblojeni sektaši šli z golfi gasit, pa toalet papir z elastiko
Samo12
19. 07. 2024 19.32
+3
Vrhunski rezultati sekte: orožje, vozila, zemljišča, stanovanja, nepojasnjen vir denarja, plačevanje in polaganje gotovine na racune, krediti iz BiH, svetovalci, stiskanje jajc sodnikom, neustavni odloki, neracionalno Narocanje cepiva, zapiranje na občine, medtem, ko si ke elita čistila bazene na morju, Telekom, DARS, davčni svetovalci, plačevanje volitev iz občinskih proračunov, sendviči, toalet papir z elastiko, neuporabni golfi, akvareli v kleti, pravnomočne obsodbe, banane, puščanje upokojencev brez udravniške pomoči, ker se njihovo življenje izteka, fantje iz Kajmanski otokov, polet s helikopterjem na Triglav na državne stroske, privat letalo iz morja, nezakonita preiskava preko 200 ljudi, delitev preko 8000€ Covid dodatkov izbranim skupinam, najdlje zaprte šole v Evropi, Volvo, financiranje NoreTV, izpraznjen je pokojninske blagajne in spust za 27%, intervjuji za ru medije, plezanje po zlebovih, nastanek dvoživk v zdravstvu, križarjenja z zdravniški mi lobisti, kadrovanje na vseh javnih ustanovah, … res ima sekta kaj za pokazat, medtem na zalost niti ene dobre stvari za narod
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.44
-5
USPEHI SDS, CELO MED KORONO KRIZO --- -- Protikoronski paketi so zajeli vse državljane Republike Slovenije --- Bonitetne ocene so zgodovinsko visoke ---- Izboljšanje črpanja evropskih sredstev --- Dvig povprečnine slovenskim občinam --- Povečana aktivnost slovenske diplomacije --- Izboljšanje položaja Slovenske vojske ---- Debirokratizacija in digitalizacija Slovenije --- najnižja brezposelnost v zgodovini Slovenije
jank
19. 07. 2024 19.52
+6
Rožle patriot vse bolj se prikazuješ kot velik -diot.
Samo12
19. 07. 2024 19.59
+3
Zgodovinsko si mahnjen! Vse statistike in poročila EU proti sekti niso nic kaj dobra. Se rokovat se niso hoteli z vami sektaši. Fulll ste. Bili uspešni, mogoče pri polnjenju lastnih zepov
jank
19. 07. 2024 19.31
+6
Kako zboljeni so tile naši skrajneži. Jezni so. ker so požar hitro, za njih prehitro, pogasili. Najbolj bi bili srečni, da bi Kras povsem pogorel, da bi lahko svinjali po vseh, ki niso njihovi in to je edino kar znajo.
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.25
-4
Kako je z vodotoki, so že očiščeni ? ... jutri bodo zopet nalivi .. ! ....
jank
19. 07. 2024 19.27
+3
Samo12
19. 07. 2024 19.41
+3
Vsi so napeljani v kveder na trs, da vam odplaknejo lastne iztreb, do katerih ste že do nosu
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.45
-4
.. so ja, so .. Tako kot je ukinjeno dodatno zavarovanje .. !
enapi
19. 07. 2024 19.22
+5
Sektaši poosebljate 7 smrtnih grehov. Neverjetno kakšni komentarji ob naravni katastrofi. Bruh.
jank
19. 07. 2024 19.24
+5
Takšen je miselni in moralni poden desnih skrajnežev. Trn in beda naroda!
Samo12
19. 07. 2024 19.19
+4
Sektaši nabijajo, da je nakup letal brezveze in neučinkovito. V naslednjem stavku nabijajo, da je nakup projekt sekte 😂ne bo držalo, da je to projekt sekte, ker ni bilo pri nakupu afere in oddanih kovčke v pod mizo
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.18
-2
VRHUNSKI REZULTATI "SVOBODE" --- -- KOLIKO OBLJUB, ŠKODE IN LAŽI --- 1. Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. --- 2. Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. --- 3. Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. --- 4. Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. --- 5. Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. --- 6. Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. --- 7. Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. --- 8. Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. -- 9. Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili evropska sredstva. --- 10. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. --- 11. Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. --- 12. Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. --- 13. Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 odstotkov višje. --- 14. 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. --- 15. Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. --- 16. Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. --- 17. Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. --- 18. Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. --- 19. Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. --- 20. Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. --- 21. Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. --- 22. Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. --- 23. Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. --- 24. Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. --- 25. Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali. --- 26. Tina Gaber je počistila vso konkurenco v parlamentu --- 27. Tik pred uveljavitvijo zakona o evidencah v igri tudi zamrznitev ------ 28. Nakup stavbe vredno 1,7 milijona evra, odšteli kar 7,7 milijona evra, ---- 29. Novi Ministrici za kmetijstvo so "podtaknili" preveliko izobrazbo, saj se sama ni zavedala kaj bere z lista --- 30. Davkoplačevalci plačujemo 2000 evrov mesečne najemnine, Golobu in njegovi partnerici za luksuzno stanovanje v LJ ---- 31. Emilija Stojmenova Duh nabavila prenosnike za 6,5 milijona evrov, ki niso uporabni niti za kalkulator! 32. Z novim ministrom za okolje in prostor -- .. -- Nad ključnim vodonosnikom se bo gradil kanal brez presoje vplivov na okolje! ------ ŽIVELA SVOBODA !!! PLEŠITE !!!
nikolinormalen
19. 07. 2024 19.20
+4
Ej, noben ne bo prebral tega komentarja, ker je predolg. Pa tolk si se trudu... 🥺
Samo12
19. 07. 2024 19.21
+4
Trolcek iz kvedra, revez si! Nihče ti ne verjame.
enapi
19. 07. 2024 19.23
+5
jank
19. 07. 2024 19.40
+3
Rožle, res si pravi Rožle iz Kekca. Ni se odlikoval po bistrosti in z njim se lepo skladaš.
jank
19. 07. 2024 19.14
+2
Na TV dnevniku smo lahko spoznali, kako softisicirano je postalo gašenje z uporabo drona s termo kamero, helikopterja, ki s pomočjo termo kamere usmerja letali in helikopterja za gašenje ter gasilce na terenu. Čestitke vsem, od vlade naprej, ki so tako dodelali sistem.
jank
19. 07. 2024 19.22
+3
Ptičja tožba bolnega desničarja, ki nima prav nobene veze z uspešnim gašenja požara na Krasu.
jank
19. 07. 2024 19.38
+3
čevapgpt
19. 07. 2024 19.10
+0
zdaj lahko nutrije naselijo sem...
Samo12
19. 07. 2024 19.13
-1
Baje bojo naselili na pogorišče 🐑 iz trs
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.05
-3
Manekenček se zopet sprehodil po " modni pisti" ! ..
Samo12
19. 07. 2024 19.09
+5
Boljše manekencek, kot tisto vašo grbasto, potujoče zlo, ki tako drugega ne ve, kot ne razločno momljat. Je že tak kot Biden, zrel za drugi svet
nikolinormalen
19. 07. 2024 19.09
+3
Rožle Patriot
19. 07. 2024 18.52
-2
hmm .. koliko montažnih hišk je že postavil ..? samo vprašam, čist tko, da se ne pozabi
Samo12
19. 07. 2024 18.58
+4
Hmm koliko hlevov je zamenjal za trisobno stanovanje v Lj?? Tak sam vprasam, da se ne pozabi, ali pa od kod je dobil 400k€ denarja, ki so mu ga zaplenili in ga niti nazaj ni zahteval. Ali pa koliko upokojencev je umrlo, ker jih je puščal brez zdravniške pomoči, ker se njihovo življenje tako končuje, koliko golfov je nabavil, ki zdaj samevajo v kleti, ker so neuporabni, koliko najdražjega toalet papirja z elastiko je nabavil, koliko izginulih tovornjakov je kupil, koliko sorodnikov je hodil na banko polagat njegov denar, koliko orožja je prodal, vozil, in se in se!!!
nikolinormalen
19. 07. 2024 19.01
+2
Rožle Patriot
19. 07. 2024 19.12
-2
Samo12
19. 07. 2024 19.14
+0
printer
19. 07. 2024 18.46
-2
Ni dvakrat za rečt, da je to en skrajni brezdelni levičar, katerih imamo na pretek, ta požar zanetil namerno, toliko, da se nekaj dogaja, da se preusmerja pozornost in da se ptič spet lahko hodi malo slikat in klobasat novinarjem zgodbice...
štrekeljc
19. 07. 2024 18.50
+2
Bimbo. Če kdo išče razloge, da škodi katerikoli ne-Janševi vladi ste to vi, brezdelni desničarji.
Samo12
19. 07. 2024 19.06
+5
Ti si psihično moten, enako kot tvoji sektaši v kvedru na trs
BroNo1
19. 07. 2024 18.45
+1
Da ne bo tu naivnih kekcev, to ni projekt te vlade….
Samo12
19. 07. 2024 18.49
+2
Zakaj pa ste pol tako pljuvali po Šarcu in vladi, ko so to kupili, če ni njihov projekt ampak vas? Vi niste namreč izpeljali nobenega projekta, ki bi bil dober za ljudi, ampak le za bas. Levi sektaši na trs, ki se izdajajo za desne bi lahko k večjemu z ne uporabnimi golfi oz toalet papir z elastiko gasili. Če bi imeli srečo, bi se vam se izginuli tovornjak priključil😂
Rožle Patriot
19. 07. 2024 18.39
-4
Spet krili z rokami .. in nam kaže koliko ima on veliko !!!
nikolinormalen
19. 07. 2024 18.41
+2
Infiltrator
19. 07. 2024 18.36
+4
Pernati se spet dela kako je ljudski ,a dalec od tega ,da je ljudski
printer
19. 07. 2024 18.35
+2
Kuštravi se spet hvali za nekaj, s čimer nima popolnoma nič in nobene zasluge...se je spet šel en mal poslikat in mlatit prazno slamo...
nikolinormalen
19. 07. 2024 18.30
+2
Dark knight, Kekec patriot, Morgoth, Grma53,... res ste srčki ❤️❤️❤️ a to mate kak cvajtakterski klub, al kako? 😘
Rožle Patriot
19. 07. 2024 18.26
-3
Robi je bil celo leto na počitnicah ... in zdaj je čas, da gre na zaslužen dopust, da se spočije od vseh teh napornih počitnic .. z Nutrijo na čelu seveda !!!