Slovenija

Požar šestčlanski družini uničil dom: hiši ni bilo pomoči

Ljubljana , 23. 10. 2024 06.08 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Luka Černe
Komentarji
0

Poskusila sem gasiti, vendar hiši več ni bilo pomoči, pripoveduje mama šestčlanske romske družine iz Dobrepolja, ki jim je požar pred mesecem dni uničil dom. Civilna zaščita, občina in humanitarne organizacije so družini postavile kontejner in mobilno hišico ter jim priskrbele najnujnejše potrebščine, a dela je še ogromno, saj bodo hišo najverjetneje porušili. Sosedje jih sicer opisujejo kot delovne in mirne sosede, ob njih pa se počutijo še bolj varne, kot prej. Družina se je namreč zaradi nemirov v romskem naselju preselila na svoje, župan pa zdaj zanje pravi, da so primer dobre prakse integracije romov v lokalno skupnost, saj trije otroci hodijo v šolo, njihov oče pa vozi tovornjak za okoliško podjetje.

Medtem ko so otroci še spali in je mama pomivala posodo, se je zgodilo tisto najhujše. Romski družini Grm - Zupančič je pred mesecem dni zagorel dom. Požar so gasila tri prostovoljna gasilska društva, a je požar hitro uničil leseno podstrešje. V hiši sta živela starša s štirimi mladoletnimi otroki, trije od njih hodijo v osnovno šolo. Zgornji prostori so uničeni, spodnje nadstropje je premočeno, voda je celo v žarnicah na stropu, pripovedujejo. 

Družina se je na svoje preselila iz romskega naselja, kjer je bilo po njihovih besedah prenevarno. Janez Pavlin, župan občine Dobrepolje pravi, da je družina primer dobre prakse, da lepo sobiva v občini: "Otroci hodijo v šolo, tako da nimamo nobenih težav."

Starša sta v preteklosti notranjost vztrajno obnavljala, hišo je čakala še fasada, sedaj bodo morali začeti znova. Kot pripoveduje Stanka Grm, so hišo opremili s kuhinjo, hladilnikom, ploščicami, novo mizo ...  Hišo bodo najverjetneje porušili, zato je civilna zaščita družini za pol leta priskrbela bivalni kontejner in mobilno hišico, poleg Rdečega Križa, ki donacije zbira na poseben račun in je družini že priskrbel hrano in najnujnejše potrebščine, pa jim pomagajo tudi na Karitasu in občini. Za to pa jim je družina zelo hvaležna. 

Družina je v preteklosti kupila hišo in parcelo, urejeno imajo tudi elektriko in vodo, upajo pa, da bi se lahko v okoli pol leta že preselili v novo hišo.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8