Slovenija

Povišanje avtomobilskega zavarovanja

Ljubljana, 28. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obvezno avtomobilsko zavarovanje se bo zaradi spremembe zakonodaje kmalu podražilo.

Za odločitev o višini povečanja premij zavarovalnic bo po Kaluževih besedah med drugim pomembno tudi vprašanje obvladovanja inflacije.

Po novem bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZSSS) od zavarovalnic izterjal stroške zdravljenja poškodovanih v prometnih nesrečah. Ker ti stroški doslej v premije obveznega avtomobilskega zavarovanja niso bili vključeni, je to zvišanje neizbežno, je poudaril direktor združenja Miro Kaluža. Kdaj se bo to zgodilo, po njegovih besedah ni mogoče napovedati, formalno pa bo razlog nastopil z dnem uveljavitve novele, saj bo takrat ZSSS začel zavarovalnicam izstavljati račune.

Zavod je lahko doslej od zavarovalnic izterjal stroške zdravljenja le, če je bila prometna nesreča povzročena namenoma ali iz malomarnosti. Novela, ki so jo v četrtek izglasovali poslanci državnega zbora, pa ti okoliščini odpravlja.

To pomeni, da bo zavod lahko stroške izterjal ne glede na vzrok prometne nesreče, s čimer se bo po nekaterih ocenah v zdravstveno blagajno letno steklo za okoli sedem milijard tolarjev odškodnin.

Država ima namreč v lasti večino zavarovalnic, pred vstopom v Evropsko unijo pa je njena ključna prioriteta zniževanje inflacije. "Če bi šlo za 10-odstotno zvišanje premij, bi to po mojih ocenah povzročilo 0,4-odstotno zvišanje inflacije v mesecu, ko bi do dviga prišlo," je ocenil Kaluža.

Kakšna bo odločitev zavarovalnic?

V največji slovenski zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav, ki ima več kot 50-odstotni delež pri obveznem avtomobilskem zavarovanju, so pojasnili, da izračune še pripravljajo. Ocenjujejo pa, da bi se premije morale zvišati za okoli 10 odstotkov. Tak odstotek so navedli tudi v Zavarovalnici Maribor, ki ima okoli 19-odstotni tržni delež, v Adriaticu (11-odstotni tržni delež) pa ocenjujejo, da bodo premije višje za 10 do 15 odstotkov. Natančnega datuma, kdaj bo do dviga premij prišlo, v zavarovalnicah še niso določili, poudarjajo pa, da kmalu.

Zvišanje bodo zavarovalnice določile same

Na podlagi dogovorjenih zneskov, ki jih bodo morale zavarovalnice plačati, je združenje naredilo oceno potrebnega zvišanja premij, je dejal Kaluža in dodal, da bodo zavarovalnice zvišanje določile same. "Prevelikih razlik ne pričakujem, ker je posredi trg. Male zavarovalnice bodo verjetno čakale, kaj bo naredila velika. Če bi namreč zvišanje določile glede na lastne izračune, bi morale premije dvigniti za višji odstotek. To pa je z vidika tržnih razmer nesprejemljivo, saj bi pomenilo prelivanje portfelja k večjim zavarovalnicam," je dejal.

SORODNI ČLANKI