Slovenija

Povabilo Rotisa že marca

Ljubljana, 01. 07. 2006 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi mož Gorenja je povedal, da jih je podjetje Rotis k sodelovanju povabilo že marca letos.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac
Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac FOTO: POP TV

Rotis nas je k sodelovanju tako kot 50 drugih slovenskih podjetij povabil marca letos. Tedaj smo podpisali pismo o nameri za protidobave, kasneje pa smo od Patrie dobili ponudbo, da bi sodelovali tudi pri povezovanju vseh slovenskih partnerjev, je za sobotno izdajo Mladine povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Dodal je, da je bila ideja Fincev, da bi vlogo povezovanja slovenskih proizvajalcev lahko prevzelo Gorenje.

Bobinac je še pojasnil, da je ekipa Patrie skupaj z Rotisom obiskala Gorenje in skušala oceniti, ali je Gorenje primeren partner. Zanimalo jih je, ali bi lahko proizvodnja oklepnih vozil tekla v okviru Gorenja. Med obiskom je bilo po njegovih besedah ugotovljeno, da bi Gorenje lahko povezalo slovensko industrijo. Po mnenju Bobinca se kombinacija Patria-Rotis-Gorenje odlično dopolnjuje.

Predsednik uprave Gorenja je tudi dejal, da konkretna naloga Gorenja še ni določena, podjetje pa bi lahko izdelalo platformo, imajo tudi zmogljivosti za montažo vozil, dovolj veliko proizvodno halo in dovolj velika dvigala.

Na vprašanje, kaj proizvodnja oklepnih vozil pomeni za Gorenje, je Bobinac odgovoril, da poslovnih priložnosti ne odklanjajo. "Gorenje izdeluje predvsem izdelke za dom, razvijamo pa tudi dejavnosti, ki zagotavljajo sinergijo z osnovno dejavnostjo ali pa prinašajo potencial rasti. Imamo močno orodjarstvo. In močno strojegradnjo. Ta del naše tradicije je zelo pomemben," pravi Bobinac.

Konkretna naloga Gorenja pri proizvodnji oklepnih vozil pe ni znana
Konkretna naloga Gorenja pri proizvodnji oklepnih vozil pe ni znana FOTO: POP TV


Dodal je tudi, da je ta projekt za Gorenje pomemben, ni pa tak, da bi morala zaradi njega cena delnic Gorenja fenomenalno poskočiti. Gorenje po Bobinčevih besedah sicer že dlje časa razmišlja, da bi v Šoštanju za razvoj orodjarstva in strojegradnje gradilo montažno halo, veliko 3000 do 5000 kvadratnih metrov. Posel z oklepniki pa bi bil vzpodbuda, da bi Gorenje to naložbo izvedlo hitreje, je poudaril prvi mož Gorenja.

Bobinac je tudi tokrat pozdravil idejo o liberalizaciji gospodarstva in poudaril, da mora biti davčni sistem bolj pregleden, enostaven in bolj razvojno naravnan. Od države pa pričakuje, da se bo vendarle umaknila iz Gorenja in bo sčasoma imela manj kot četrtino Gorenjevih delnic.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valuk@mail386.com
02. 07. 2006 08.29
Isti šmoren je če kupmo pandurje II al pa patire z kavnim mlinčom ter mikrovalovko, še zmeraj zadeve za kakršno koli sodelovanje v boju niso primerne!!! Zelo vparšljivo je tudi njihova uporaba na tujih mirovnih misijah, kjer bi uporniki z postavljeno IED napravo oklepnik poslali v prafaktorje tako, da ne bi imeli kaj dati v trugo!! Če kdo saj malo spremlja uporabo oklepnikov v preteklosti in sedanjosti vidi, da so zadeve uporabne zgolj pri kakih demonstracijah, za obrambo pred kamni!! Sicer je res da obstaja zaščita do raket RPG (ki jih ima že praktično vsak fantič na kriznih območjih), sam zadeva takrat pa postane celo dražja od težkih oklepnih transporterjev.
hkambic@gmail.com
01. 07. 2006 14.10
zamisel o vključitvi Gorenja v multinacionalko Rotis je odlična, tako bodo vsi tankci imeli vgrajeno belo tehniko in obramba naše dežele bo ob podpori polnih hladilnikov zdržala vse napade primitivno opremljenih agresorjev.