Slovenija

Pouk na nadomestnih lokacijah

Braslovče, 22. 08. 2007 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je nedavno neurje s točo zelo poškodovalo šolo v Braslovčah, se bo pouk vendarle začel 3. septembra.

Šola v Braslovčah
Šola v Braslovčah FOTO: POP TV

Predstavniki ministrstva za šolstvo in šport so si ogledali osnovno šolo v Braslovčah, na kateri je petkovo neurje s točo in močnim vetrom po zadnjih ocenah povzročilo več kot milijon evrov škode. Predstavnik ministrstva za šolstvo Boris Ketiš je po ogledu šole povedal, da imajo v primeru naravnih nesreč pripravljena interventna sredstva, kar pomeni, da bo ministrstvo pomagalo sanirati braslovško osnovno šolo, na kateri je veter odkril streho, voda pa je zalila notranjost. Kot je pojasnil Ketiš, višina sredstev, ki jih bo prispevalo šolsko ministrstvo, še ni znana oziroma bo višina pomoči znana, ko bo šola vložila zahtevek za sanacijo nastale škode.

Ravnateljica šole Andreja Zupan je povedala, da je škoda povsod, tudi na novem objektu športne dvorane, kjer se dviguje parket, ki pa je bil prav v petek lakiran. Sicer bodo braslovški učenci pouk pričeli tako kot je načrtovano, 3. septembra, vendar na nadomestnih lokacijah v občini.

"Skupaj s šolo iščemo te nadomestne lokacije predvsem na podružničnih šolah, zaprosili smo tudi župnišča, ki imajo veroučne prostore primerno opremljene. Nekaj razredov naj bi uredili tudi v občinski stavbi," je dejal braslovški župan Marko Balant.

Izrazil je tudi upanje, da bodo otroški vrtec, ki je bil v petkovem neurju še najmanj poškodovan, do začetka septembra usposobili v sedanjih prostorih. Glede na napovedano pomoč države pa Balant pričakuje, da bodo tamkajšnjo osnovno šolo sanirali do konca septembra oziroma najkasneje do sredine oktobra.

V kratkem prva izplačila škod

Zavarovalnica Triglav bo svojim zavarovancem zaradi škode, ki jo je povzročilo petkovo neurje, izplačala več kot tri milijone evrov. Njeni cenilci so večino cenitev že opravili in pri tem ugotovili, da je po prvih ocenah največ škode nastalo na premoženju v Savinjski dolini. V ta namen bo zavarovalnica izplačala okrog 2,5 milijona evrov, večina tega denarja pa bo namenjena izplačilu škode na hmelju.

Obnova prostorov bo trajala vsaj do konca septembra
Obnova prostorov bo trajala vsaj do konca septembra FOTO: POP TV

Celjska območna enota Zavarovalnice Triglav je v torek prejela okrog 100 prijav oškodovancev in jih polovico že obdelala. Škodo, ki jo je petkovo neurje povzročilo na premoženju, bo zavarovalnica začela izplačevati predvidoma konec tega tedna, škodo na hmelju pa v sredini prihodnjega tedna.

Na Gorenjskem je Zavarovalnica Triglav za poravnavo škode namenila približno 600.000 evrov, na Dolenjskem, kjer je neurje v ponedeljek prizadelo Mirno Peč z okolico, pa bo škodo povrnila konec tega tedna. V zavarovalnici še navajajo, da večinoma škodo izplačajo že dan po zaključeni cenitvi.

V Zavarovalnici Maribor so povedali, da so škodo, ki je nastala po petkovem neurju na Celjskem, pričeli ocenjevati že v soboto, po prvih zbranih podatkih pa znaša škoda na nepremičninah in poljščinah več kot milijon evrov. "Največ prijav škode smo prejeli zaradi poškodovanja premoženja, saj sta veter in toča naredila največ škode na nepremičninah in poljščinah. Prejeli smo več kot 100 odškodninskih zahtevkov, zavarovalnino zavarovancem pa bomo nakazali predvidoma v začetku naslednjega tedna,'' so še povedali v Zavarovalnici Maribor.

Tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica se je takoj odzvala na prijave zavarovancev, njene ekipe so na terenu od sobote in so že med vikendom uspele obiskati vse zavarovance, ki so prijavili škodo. V Adriatic Slovenici so povedali, da so doslej zabeležili 250 prijavljenih škodnih primerov, ocenjujejo tudi, da bodo svojim zavarovancem izplačali 300.000 do 420.000 evrov zavarovalnin za škode, povzročene v zadnjih neurjih. Oškodovanci Adriatic Slovenice bodo prva izplačila prejeli še v tem tednu. Sicer pa je zavarovalnica največ povzročene škode zabeležila zaradi neurja in toče v Savinjski dolini, kjer je bilo največ škod na stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektih zaradi razkritja streh, padcev predmetov, vej, strešnikov in tudi toče ter dežja, ki je sledil neurju.

Delež škod, ki je nastal na kmetijskih površinah oziroma posevkih, zavarovanih pri Adriatic Slovenici, pa je v primerjavi s poškodovanimi objekti dokaj majhen. Na Gorenjskem pa je bilo škod bistveno manj kot v Savinjski dolini, predvsem je na tem območju toča poškodovala avtomobile.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 08. 2007 18.14
Neverjetno zdaj bodo otroke vlačili sem in tja, in če se komu kaj zgodi, ker šolski birokrati ne morejo počakati en sam mesec, da se stvari uredijo. Če je obvezna osnovna šola. še ni treba da obvezno začne 3. septembra, ne bo se podrl svet. Zakon je pač zakon, pouk se mora začeti 3. septembra, pa če šola stoji ali ne, pa makar je pouk na gmajni za njo. Čudni so ljudje dandanes, kdo bo odgovarjal, če se bo kateremu od otrok vmes kaj zgodilo. Res pa je, da čeprav obljubljajo, da bo šola končana v enem mesecu, ni prav nobenega jamstva, da bo res.
tilen555@hotmail.com
22. 08. 2007 17.59
POP TV je spremenil nasliv članka... Očitno je bil agitprop dosežen in so lahko sedaj spremenili naslov članka
tilen555@hotmail.com
22. 08. 2007 17.44
Naslov tega članka, ki ga je dal POP TV je čisti komunistični agitprop... POP TV izkorišča celo naravno nesrečo za kulturni boj.
Tonček Balonček
22. 08. 2007 15.47
Dejtvo je, da se ob naravnih katastrofah največ škode pojavi na šolah, kar pomeni, da so projekti in izvedbe slabi, nikoli se ne odkrijejo strehe cerkva ali kapelic!!!! Tam ni javnih razpisov, razveljavitev in še česa, kar naredijo, kvalitetno in strokovno, naročniki pa plačajo, običajno z gotovino!!! Kaj bo zdaj Zver? On seveda ni kriv, tako s edela že 60 let!!!
Felix2
22. 08. 2007 14.53
archee.kren, to da je človek nedolžen, dokler mu ni dokazano, smo tu že vsaj enkrat obdelali, zato ne-bi še enkrat o tem. Če to, kar pišeš drži, ti lahko svetujem: Prijava na tožilstvo ali policijo, ali zahteva po obnovi postopka, ali pritožba na višjo inštanco (odvisno v kakšni fazi je primer, ki ga omenjaš) To kar si napisal je sicer znana floskula tistih, ki jim je dovolj ono, ko jaz osebno ne maram: "NAJ BI bilo to in to".
Felix2
22. 08. 2007 14.48
chequl8er, nisem govoral o tem, kdo kaj poroča, ampak o tem, kako to poroča. Tu pa so bistvene razlike med mediji. Jaz te nisem spraševal proti komu si in za koga si, me ne zanima. Ne bom pa si nikoli dovolil, da bi mi ti ali kdorkoli tu ali sicer v življenju tupil v glavo, da je dobro slabo, črno belo, pošteno nepošteno. Pa si vzemi še toliko časa, pa navedi imena "dvoličnih hipokritov RKC" in pa DEJSTVA, na osnovi katerih trdiš, da so to kar navajaš.
Darth Sidious
22. 08. 2007 14.47
Zupancic, ali misliš da tiste otroke ki so bili zlorabljani zanima ali je bilo njihovim agresorjem kaj dokazano ali ne. Če ni bilo dokazano se ni zgodilo? To je tako kot če bi te jaz ustrelil v glavo in bi te našli v jarku in rekli saj se to ni zgodilo...
chequl8er@email.si
22. 08. 2007 14.27
zupancic - ne vem kje zivis oz kaj gledas in kje se informiras .. niti me to zanima. Sicer pa ... a ni nacionalka vsak teden (do pred kratkim) porocala o novih "zlorabah" otrok v SLO? Ne razumi me napak (to me sicer tudi ne zanima), proti veri kot taksni nimam nic - proti dvolicnim hipokritom RKCja pa marsikaj
chequl8er@email.si
22. 08. 2007 14.21
yan333- po moje aligatorcek ni terorist, ampak (kot vsak izobrazen oz normalen clovek) se ne strinja s politiko RKCa - najvecjega terorista v zgodovini clovestva. Ce ne poznas zgodovinskih dejstev, si preberi kakso svetovno (pri)znano knjigo .. mislim da je kaksna prevedena v SLO ce ti tuji jezik dela preglavice...lp
Felix2
22. 08. 2007 14.17
chequl8er, se vidi da čitaš samo 24ur in gledaš POP. Ni ti pomoči. Od mojih otrok ni nihče jokal, niti v naši regiji ni blo tega slišat. Pa tud v SLO je doslej še vedno ostalo pri novinarskih "NAJ BI", dokazano ni bilo še nobenemu župniku nič. Torej, si eden tistih, ki požirate vabe POP in 24 ur novinarjev, zato si naivna ribica.
hobbes
22. 08. 2007 14.13
se mi zdi, da ni relevantno kateri veroizpovedi pripadaš, dokler si kreposten človek. pri marsikomu od vas je pa to problem, da ko nekoga spoznate, ga vprašate, katera mu je najljubša barva
chequl8er@email.si
22. 08. 2007 14.11
zupancic - nic narobe - svoje otroke le poslji, kamor jih pac imas namen poslat ... da ti jih bodo vzgajali v "pravem duhu". Ko pa ti bodo zaceli jokat in sprasevat zakaj me je prijazen zupnik "boza tam ko se ne sme" , bo prepozno...
yan333@email.si
22. 08. 2007 14.05
aligatorcek: Zanimivo... Torej si proti celotni evropski, ameriški ter delno azijski in afriški družbi (tukaj so namreč prisotni kristjani h katerim spada tudi RKC) Iz tega se da sklepat da si terorist ali pa si pač večni upornik. Me zanima kaj bi pa potem rekel če Cerkev ne bi posodila prostorov. Potem bi vrjetno rekev da so prasci ker ne pomagajo in da jim je to čist podobno. Sicer pa želim braslovčanom da bi lahko čimprej popravili škodo.
kstebe
22. 08. 2007 13.49
Dej umirte se vsi tuki z vsemi komentarji, ki ne sodijo semle.. Sem braslovcan, pa vam povem, da je ogromno ogromno skode in HVALA BOGU, da je zupnija pripravljena posoditi prostore za mlade ucence. Malo raje pomislite, da je izredno tezko zagotoviti prostore za maso ucencev, kot jo ima braslovska obcina!!! Sami obcinski prostori ne bodo zadostovali, ostalih nadomestnih zgradb, pa ni.... Sola je zavarovana pri zavarovalnici... ja itaq da je, samo predno bo vse izplacano, bo ze cetrtina solskega leta mimo.. obnova pa mora steci!!!! Vsakdo ki ma kake pripombe tu gor, svetujem, da si ogleda malo to opustosenje, potem pa komentira zadevo!!
Felix2
22. 08. 2007 13.14
aligatorček, a si ti sedajle z marsa prletu? 1. nisem tu spodaj omenjal Boga 2. nisem tu spodaj omenjal krokodilov 3. omenjal pa sem provokatorje (tu si pa se verjetno našel) P.S. si pa prva "ribica", ki je prijela - po vaše. :))
aligatorcek
22. 08. 2007 13.06
zupancicff, zatakni si nekam svojega boga. Jaz nisem ne rdeč ne pripadnik RKC. I n sem proti vsemu kjer je rkc zdraven, jasno...
Felix2
22. 08. 2007 12.27
24kur pa ne more brez provokacij. Naslov člankapo meri udboprovokatorjev.
Darth Sidious
22. 08. 2007 12.26
School's out for summer!
andrej.rajh@ibe.si
22. 08. 2007 12.26
Pa saj šola mora biti zavarovana pri kakšni zavarovanici... Le čemu so potem potrena dodatna nepredvidena sredstva
Felix2
22. 08. 2007 12.24
V župnišča tudi? Lepa gesta, da se iščejo vse primerne lokacije. Pohvalno. Joj, bojo spet tardeči v luft skočili s Potrčem na čelu.