Slovenija

Potrjena obsodba v primeru HIT

Ljubljana, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče v Kopru je zadevi HIT zavrnilo pritožbe Danila Kovačiča in Danila Kodriča ter njunih zagovornikov kot neutemeljene in v celoti potrdilo obsodbo, ki jo je izreklo že okrožno sodišče.

Prvostopenjski senat je že 12. junija 2000 Kovačiča spoznal za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic odgovorne osebe, Kodriča pa pomoči k temu kaznivemu dejanju.

Kovačiča je prvostopenjsko sodišče obsodilo na štiri leta zapora, Kodriča pa na triinpolletno zaporno kazen ter na vračilo nezakonito pridobljene premoženjske koristi v višini nekaj manj kot 325 milijonov tolarjev. Oba sta dolžna povrniti tudi stroške kazenskega postopka in plačati povprečnino, ki za Kovačiča znaša 1,15 milijona tolarjev, za Kodriča pa okrogel milijon.

To kazen je višje sodišče s sodbo 12. junija tudi potrdilo ter razsodilo še, da sta dolžna plačati še stroške pritožbenega postopka, ki za vsakega znašajo po 800.000 tolarjev, je še zapisano v sporočilu novogoriškega okrožnega sodišča. Kot je za povedala predsednica sodišča Darinka Kogoj, je dejstvo, da so o sodbi sporočili s trimesečnim zamudnim rokom posledica čakanja, da odločbo sodišča prejmejo stranke, udeležene v postopku, ter dodala, da je ta sodba pravnomočna od dneva razglasitve.

Obtožnica, na podlagi katere je sodišče izreklo obsodbe, je Kovačiča bremenila, da je glavni blagajni igralnice izdal navodilo, da se v financiranje iger na srečo vključi tudi Hit. Na tej podlagi in pod krinko fiktivne pogodbe med Hitom ter neko panamsko družbo je prišlo do izplačevanja provizij Danilu Kodriču, ki do njih sploh ni bil upravičen.