Slovenija

Potrjen predlog novele zakona o trgovini

Ljubljana, 05. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog zakona o trgovini, ki predvideva, da lahko prodajalne obratujejo največ 6 dni v tednu. Nočno, nedeljsko in praznično delo je dovoljeno trgovcem le pod posebnimi pogoji.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Predlog novele ureja obratovalni čas trgovskih prodajaln na način, ki predstavlja kompromis med stališči sindikatov trgovinske dejavnosti in Gospodarske zbornice Slovenije, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Poleg načelnih opredelitev, da obratovalni čas določi trgovec v skladu s potrebami potrošnikov, številom zaposlenih v prodajalni ter obveznostmi po zakonu o delovnih razmerjih in predpisih o varstvu pred hrupom, predlog določa tudi druge omejitve.

Obratovalni čas prodajaln je omejen na šest dni v tednu. Prodajalna sme izjemoma obratovati sedem dni v primerih, ko bi bila motena preskrba, pri tem pa novela kot primere takih prodajaln med drugim navaja lekarne, bencinske črpalke in prodajalne v bolnišnicah. Prodajalna sme obratovati ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh ter v nočnem času samo, če je mogoče izvesti ustrezno razporeditev polnega delovnega časa zaposlenih v prodajalni, in če ima trgovec izpolnjene vse delovno-pravne obveznosti ter pozitivno strokovno oceno obremenitve okolja s hrupom za poslovanje v nočnem času.

Nova ureditev bo začela veljati 1. januarja prihodnje leto, do takrat bodo morali že poslujoči trgovci prijaviti urnik obratovalnega časa, v času od uveljavitve novele do potrditve urnika obratovalnega časa pa bo posamezna prodajalna obratovala po urniku, ki bo veljaven na dan uveljavitve novele. Do istega roka bodo morali trgovci prodajaln, ki bodo poslovale v času med 22. in 6. uro, pridobiti tudi strokovno oceno obremenitve okolja s hrupom.